Meneteljünk együtt az emlőrák ellen Pécsen is!

Az emlődaganatra és a prevencióra hívják fel a figyelmet pénteken délután Pécsen. A Magyar Rákellenes Liga helyi csapatának szervezésében a PTE ÁOK aulából indul az úgynevezett “Rózsaszín séta”. Az eseményen részt vesz Pásztor Anna az Anna and the Barbies frontembere és a teljes zenekar is. 

hirdetés

A mammográfiás szűréseknek és az egyre hatékonyabb utókezeléseknek köszönhetően az emlőrák gyógyításában az elmúlt néhány évtizedben óriási előrelépés történt, a betegek döntő többsége véglegesen gyógyítható. Előrehaladott állapotban azonban továbbra is rosszak a gyógyulási esélyek, ezért rendkívül fontos a civil szféra közreműködése is a felvilágosításban.

mellrák, emlődaganat

A prevenció és a figyelemfelhívás azért is nagyon fontos, mert hozzávetőlegesen évente 80 újonnan regisztrált emlődaganatos beteg 35 év alatti Magyarországon, illetve minden 100 emlődaganatos közül egy fő férfi. Vagyis az emlődaganat nem csak a 45 év feletti nőket támadja meg.

A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete ebből a munkából is kiveszi a részét. Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a “Rózsaszín séta Pécsett” elnevezésű rendezvényt; melynek célja, hogy az emlődaganat elleni küzdelem világhónapjában felhívják az emberek figyelmét erre a betegségre. A mellrák ugyanis időben felismerve akár 70 %-ban is gyógyítható.

A közös sétához bárki csatlakozhat, sőt az lenne a legjobb, ha minél többen részt vennének a figyelemfelhívó menetelésen. A programhoz csatlakozók a PTE ÁOK aulájából indulnak és a PTE Szentágothai János Kutatóközpont épületéig sétálnak majd, ahol a rendezvény zárásaként rózsaszín lufikat engednek fel a levegőbe.

Az idei évben azonban nem csupán a figyelemfelkeltés a rendezvény célja; itt kerül sor ugyanis egy nagylelkű adomány hivatalos átadására is. Tavaly ugyanis a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete és az Avon közösen szervezte a sétát, amelyet egy sikeres pályázat keretében hajtottak végre, így mintegy 10 millió forintnyi adományt kaptak. Ők ezt a PTE emlőrákellenes kutatócsoportjának ajánlották fel, amelyből két készüléket vásároltak a kutatók.

mellrák, emlődaganat

A közös sétán egyébként részt vesz Pásztor Anna előadóművész, az Anna and the Barbies zenekar frontembere, akit a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete jószolgálati nagykövetének választott 2012-ben. Annát zenekara is elkíséri; valamennyien részt vesznek a sétán.

A regisztráció a helyszínen zajlik 15 órától folyamatosan, a séta pedig 16:45-kor indult.

Kiemelt képünk illusztráció