Mesével a szorongás ellen

Sajnos ma már egyre kevesebben mesélnek gyermeküknek, többek között arra hivatkozva, hogy nincs rá idejük. Azonban régóta ismert, hogy a mesék világába való bevezetés milyen fontos a gyermekek lelki fejlődése szempontjából. Cser Izolda gyermekpszichológus segítségével összeszedtük, mi mindenért érdemes mesélnünk a kicsiknek.

Először is: az együtt töltött idő aranyat ér!

Ha a mesélés mindennapi rutinná válik, az már önmagában is jót tesz a szülő-gyerek viszonynak, több okból is. Egyrészt a gyermek érzi, hogy a szülő foglalkozik vele, időt szán rá. Másrészt az együtt töltött idő alapot képezhet a későbbi beszélgetéseknek is. Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek otthon – egy kutatás szerint – másfél évvel megelőzik nyelvi fejlettség szempontjából azokat a kortársaikat, akik nem vagy alig hallgatnak mesét – magyarázza a pszichológus.

mese

A mesék fantasztikus világa

A mese világa és ábrázolása megegyezik a gyermeki gondolkodásmóddal, emiatt a gyermek szemén keresztül mutatja meg a világot, ahogyan ő látja. A benne előforduló elemek, fordulatok megegyeznek azokkal a gondolati elemekkel, amelyek a lelki fejlődés korai szakaszára jellemzőek. A mese azon a nyelven szólítja meg a gyermeket, amelyben ő is gondolkodik, vagyis a szélsőséges elemek és a leegyszerűsítés miatt könnyen átláthatóak a történetek. Olyan jelenségekről beszél a gyereknek – életről, halálról, haragról, féltékenységről, szeretetről, segítésről, talpraesettségről, bátorságról -, amelyekről máshogy, elvont fogalmak szintjén nem tudnánk beszélni vele.

Hogyan hatnak?

A mese informál arról a világról, amiben a gyermek él, valóságot, realitást közöl, vagyis a rossz létezéséről is ad információt, ami „természetesen” legyőzhető. Ezek a történetek képekre és szimbólumokra fordítják le a világot és ezáltal lehetőséget teremtenek a feszültségek levezetésére is, vagyis szorongásoldó hatásúak – mondja Cser Izolda. Természetesen a mesék világában való kalandozás a gyermekek fantáziáját is nagy mértékben gazdagítja, hiszen kirajzolódnak előttük az izgalmas fiktív világok.

[note note_color=”#f574a0″]A mese fontosságát sokan felismerték már

A Pécsi Tudományegyetem Meseszép címmel jótékonysági rendezvénysorozatot indított a közelmúltban. A cél, hogy a nyolc hónapig tartó kampánnyal az egyetem közelebb hozza a családokat, és pozitívan befolyásolja a felnövekvő nemzedék lelki fejlődését. A kampány üzenetét jótékonysági akciósorozat keretén belül több iskolában, óvodában népszerűsítik a PTE-hez kötődő közismert személyiségek részvételével.

A K&H Csoport a társadalmi felelősségvállalás részeként egy évtizede támogatja a gyermekegészségügyet. Nem csak anyagi támogatást nyújtanak, hanem a gyerekek lelki egészségéhez is igyekeznek hozzájárulni. 2010 óta működik a meseolvasó programjuk, amelyben folyamatosan várják önkéntes diákok jelentkezését, akik meseolvasással teszik könnyebbé a beteg gyerekek kórházban töltött idejét.[/note]

1 hozzászólás

  1. Ez az Orbán-kormány receptje is a magyar lakosság elszegényedésére és depressziójára: gyártsunk nekik cuki kis tündérmeséket a “sikeres”, “jobban teljesítő” Magyarországról, hátha ez eltereli a figyelmüket döglődés közben, és még több pénz tudunk kilopni a zsebükből…

Comments are closed.