Milyen nő vagy a fiad szemében?

Kétség nem férhet hozzá, hogy fiús anyának és lányos apának lenni igazi extrém sport, nemcsak azért, mert az ellenkező nemű poronty gondolatvilágát kicsit nehezebb megérteni, hanem azért is, mert a szülőnek hibátlan példaképet „kell” (vagy kellene) mutatnia a gyerkőcnek. Pécsi pszichológus avat be, hogyan és mire figyeljünk a legjobban, ha nőként fiunk, vagy férfiként lányunk születik.

hirdetés

Az anyák feltétel nélkül, az apák teljesítmény alapján

Külön kell választanunk az anyai és az apai viszonyulást a gyermekhez, ugyanis az anyai és az apai szeretet nem ugyanolyan. Az anyai szeretet inkább egy mindent elfogadó, feltétel nélküli, bizalmi szeretet, az apai viszont inkább egy teljesítmény-alapú érzelmi szál. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, hogy az édesapa nem a feltétel nélküli érzelmeket képviseli, inkább a „szeretlek, mert olyan vagy mint én”, vagy „szeretlek, mert megfelelünk egymásnak” típusú szeretetet. Goldmann-né Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus elmondja, hogy ez a fajta értelmezése az anyai és az apai szerepeknek és érzelmeknek a széles körben elismert pszichológus, Erich Fromm nevéhez fűződik.

Baba az ágyban, szülők, csecsemő

Anya: az érzelmeket és a gondoskodást tanítja

Az anyák inkább az óvást, gondoskodást, érzelemkifejezést, kreativitást, aprólékosságot tudják maradéktalanul átadni az ellenkező nemű apróságoknak is. A gyermekpszichológus elmondja, hogy nagyon érdekes eredményeket kaptak bizonyos kutatások, amelyek az anya lány, illetve fiú gyermekéhez fűzött viszonyát vizsgálták. Arra jutottak, hogy az anyák kritikusabbak tudnak lenni lánygyermekükkel kapcsolatban, fiaikkal pedig esetenként sokkal elnézőbbek. Emögött egyfajta rivalizálás húzódik meg, hiszen gyermekkortól kezdve a lánygyermek úgymond verseng az édesanyával az apa figyelméért. Fontos feladata az anyáknak ezzel a fajta rivalizálással megbirkózni. További „feladata” az anyának, hogy a saját nőiségéhez és az apai férfiassághoz viszonyulás során egy képet nyújtson arról, milyen egy egészséges nő-férfi kapcsolat, illetve női kép.    

Amire vigyázzunk anyaként

  • Egyes édesanyák hajlamosak nagyon szoros, már-már fojtogató kapcsolatot tartani fiúgyermekükkel. Ez a túlzó szeretet nem teljesen egészséges, ugyanis megjelenhet a fiú választottjával való rivalizálásban, a fiú túlkontrollálásában és túláradó érzelmekben.
  • A pécsi gyermekpszichológus hozzáteszi, hogy mindkét szülőnél gyakori hiba szokott lenni, hogy túlerotizálják a gyermeket. Ezt úgy kell érteni, hogy egy bizonyos kor után illik figyelni például arra, hogy az apa fürdesse a kisfiút, anya pedig a lányt, illetve egy kor után például már nem teljesen egészséges, ha a szülő szájon csókolja az ellenkező nemű gyermekét.

gyerek, anya, könyv, mondóka, vers

Apa: a nőiség kialakulásában játszik szerepet

Az apák inkább a kalandozást, szociális létet, harcot és a világlátást tudják megtanítani a porontyoknak. A korábban említett rivalizálással kapcsolatban az apának is nagy feladata van, hiszen fontos, hogy kifejezze a lánya mennyire szép, milyen büszke rá és mennyire szereti. A lányokban ugyanis a nőiség kialakulásában, illetve a nőiséghez való viszonyulásban hatalmas szerepe van az apának. A „vadászó” életmódra, mozgásra, felfedezésre, világlátásra való megtanításban is az apa játszik szerepet inkább – ez a lányokra is vonatkozik! Nagyon fontos szerepe az apának továbbá, hogy az agresszió szocializációját hogyan tudja segíteni a gyerekeknél. Ebben a témakörben a birkózás nagyon fontos, amibe egy ideig a kislányok is bekapcsolódhatnak, hiszen ennek a célja az agresszió egészséges levezetése.

Amire vigyázzunk apaként

  • Ha jó egy apa-lánya kapcsolat, akkor gyakran tapasztaljuk, hogy olyan párt választ, aki külső vagy belső tulajdonságait tekintve hasonlít az édesapára, viszont ha ez a kapcsolat nem boldog, kiegyensúlyozott, akkor az ellenkezője következhet be – a lány kerülni fogja az apjára hasonlító férfiakat, és a belső képet korrigálva inkább a vágyképéhez hasonló férfit fog választani – így Goldmann-né Fehér Hajnalka.
  • Az édesapáknál is hiba lehet a túlerotizálás, figyeljünk erre, ugyanis egy bizonyos kor után nem egészséges az apai szájra puszit adni, avagy hogy az apa közösen fürödjön lányával.