Minél hosszabb, annál jobb – sorozatfüggés

Van, aki tagadja, és van, aki beismeri, de kevés olyan ember él a Föld kerekén, aki nem néz legalább egy sorozatot. Ha egyszer rákattanunk egyre, nem tudjuk abbahagyni. Hogy miért? Cikkünkből megtudhatod. Összeszedtük a függés okait, és néhány népszerű „női sorozatot”.

hirdetés

Amiért szeretjük őket

A szappanoperák kora leáldozóban, egyre több igényesen kivitelezett, jó dramaturgiával rendelkező, épkézláb színészeket felvonultató széria fut a tévében. Mivel a sorozatok – a népszerűség függvényében – hosszú ideig folytathatók, a forgatókönyvíróknak lehetőségük van arra, hogy nagyon jól kidolgozott és árnyalt karaktereket, konfliktusokat mutassanak be. Ez lehet az egyik oka annak, hogy manapság ennyire népszerűek lettek a sorozatok, hiszen némelyikük minősége felülmúlja a mozifilmekét.

Nem lehet abbahagyni!

A sorozatfüggés kialakulása nagyon egyszerű: egyrészt a néző kialakít egyfajta érzelmi kötődést a karakterekkel kapcsolatban, ezért érdekli őt a további „sorsuk”. A szériák függőséget okozó taktikája az úgynevezett cliffhanger, vagyis a függőben hagyott cselekmény. Ez okozza azt a kényszert, hogy megnézzük a következő részt is. A különálló epizódokból álló sorozatoknál pedig egy másik, jól bevált recept vonzza a nézőket, vagyis hogy például egy krimisorozat esetén tudja, hogy az új epizódban megint valamilyen bűntényt fognak felgöngyölíteni.

 A női sorozatok

Az elmúlt években rengeteg olyan sorozatot vetítettek a hazai televíziók is, amelyeknek elsősorban a hölgyek körében alakult ki nagyobb rajongótábora. Ez persze nem jelenti azt, hogy a férfiak egyáltalán nem nézik ezeket, legfeljebb letagadják. Az alábbiakban kedvenc nőcis szériáinkat mutatjuk meg.

Szex és New York (1998-2004)

Az első olyan sorozat, amiben nők teljesen nyíltan beszéltek a szexualitásról. Dolgozó, szingli nők, akik a boldogságukat keresik. Nagyon élvezetes, ahogyan a humor, a dráma, a fanyar önirónia és a keserédes momentumok keverednek benne. A konkrét élethelyzetekhez fűzött narrátori kommentárok az epizódok végén ügyesen kerülik a giccset, helyette tényleg elgondolkoztatják a nézőt. Carrie, Samantha, Miranda és Charlotte karakterével könnyen tudtunk azonosulni, a férfiak körében is népszerű volt a széria. A legnevesebb divattervezők vonultatták fel benne ruháikat.

Szívek szállodája (2000-2007)

Anya és lánya kalandjai az élet zivatarában. Nagy hangsúlyt kap a szeretet és az összetartozás, ez a sorozat is frappánsan kigondolt karakterekkel dolgozik. A Gilmore lányok rengeteget beszélnek (és esznek), sokan elviselhetetlennek tartják a fecsegést, de akiket ez nem zavar, azok annyira rákattantak erre a sorozatra, hogy újra és újra végignézik, nem véletlen, hogy máig folyamatosan vetítik itthon is. Azt be kell ismerni, hogy nagyon eredeti humora van a szériának, és az amerikai kisváros színes figurái szintén nagyon szórakoztatóak.

Született feleségek (2004-2012)

Nemrég ez a történet is lezárult, de nem véletlen, hogy 8 évadot is megélt. Az amerikai kertvárosi feleségek életét tematizáló sorozat annyira női, hogy jobban már nem is lehetne: ármánykodás, intrika, hazugságok, mindenféle katasztrófák és helyenként életszagú problémák. A közepe tájékán kicsit elaludtak a forgatókönyvírók, de az utolsó évadok nagyon jól sikerültek. A főszereplők itt is különböző nőtípusokat reprezentálnak, ahogyan a családmodellek is változatosak.

A Grace klinika (2005-)

Máig fut a népszerű sorozat, ami a közkedvelt kórház témával operál. Kavarásból és szexből itt sincs hiány, viszont nagyon szép, drámai elemeket is felfedezhetünk a részekben. A rezidensek és mentoraik képzése és magánélete jó sok izgalmat rejt magában. Meredith Grey igazi céltudatos, karrierista nő. A gyengébbik nem nagy örömére a kórház falai között igazán megnyerő külsejű dokikat rejtettek el.