Öt könyv, ha hanyagolnád a gólyát

A kamaszok és tinédzserek szexuális felvilágosításáról, pontosabban annak hiányáról többször írtunk már itt, az Abszolút Nőben. A szakemberek segítségével minden alkalommal azt állapítottuk meg, hogy a témáról való beszélgetést nem tizenévesen kell elkezdeni, hanem már jóval előbb, akár óvodás kortól. Íme öt könyv, ami segíthet a kényes kérdések tisztázásában. 

hirdetés

1. Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Korosztály: 3-6 éveseknek

A sehány éves kislány igazi klasszikus, 1971-ben íródott. A legkisebbeknek szóló felvilágosító könyv segítségével nemzedékek ismerték meg születésük történetét. Egy kislány, Marika történetét meséli el, onnantól, hogy szülei vágytak rá, egészen odáig, hogy megszületik és hazahozzák a kórházból, mindezt megkapóan szép és kedves rajzok kíséretében.

szexuális felvilágosítás

2. Hana Doskocilová – Zdenek Miler: A vakond és a nyuszimama

Korosztály: 3-6 éveseknek

A kis vakond történetében megismerkedhetünk a kedves nyuszilánnyal és nyuszifiúval, akiknek három kisnyuszijuk születik. Az interneten olvasható vélemények szerint meglehetősen szemléletes példány, a szülés folyamatát például igen alaposan bemutatja. Egy biztos, mese ide vagy oda, a gólyáról és a csomagjáról szóló sztorik értelmét vesztik ez után a könyv után. Ettől függetlenül ízléses, és semmi durva nincs benne.

3. Grethe Fagerström – Gunilla Hansson : Peti, Ida és Picuri

Korosztály: 0-14 éves gyerekeknek

Szintén nem mai “gyerek” ez a könyv, a nyolcvanas években íródott. Képregényesen, játékos, kérdezz-felelek formában mutatja be, milyen gondolatok járnak a kicsik fejében, amikor érkezik a kistesó. A szöveg szellemes és őszinte, és nem kerülgeti a forró kását. Ráadásul továbbmegy a szigorúan vett felvilágosításnál, arról is beszámolnak a mesebeli szülők, hogy mi történik a csecsemő születése után. Nem álszentek, beszélnek arról is, hogy a féltékenység, a harag, az idegesség ugyanúgy hozzátartozik az új élethez, mint az öröm. A svéd szerzőpáros könyve okosan, türelmesen mond el mindent ezekről a kényes dolgokról.

4. Diaz Mofa, José R.: Az első könyvem a szexualitásról

Korosztály: 9-12 éves gyerekeknek 

Ez a szép könyv gazdagon illusztrálja és magyarázza az emberi lét egyik legfontosabb és talán legszebb aspektusát, a szerelemnek, a házasságnak, a családtervezésnek a gondolatmenetét. Remek válaszokat ad a kiskamaszokban felmerülő kérdésekre, kételyekre, a nemiségre, a szerelemre, a családalapításra vonatkozó kétségekre. A könyv a szülőknek is támasz lehet, segíteni fog a megfelelő válaszok megtalálásában, és megmutatja azt is, hogyan lehet természetesen és őszintén lefolytatni egy ilyen beszélgetést.

szexuális felvilágosítás

5. Melisa Holmes, Trish Hutchison: Csajológia – A tested, a fiúk és a szex

Korosztály: +11

Fogamzásgátlás, a nemi úton terjedő betegségek veszélyei, a túl korán elkezdett nemi élet hátrányai, a szex lelki háttere, szerelem és így tovább. Ez a könyv már nem az ovisoknak-kisiskolásoknak szól, a célközönség a 11 év fölötti lányok. Ennek megfelelően nem az illusztrációkkal, hanem a korosztályra jellemző stílusú, laza és nyílt ismeretterjesztő szöveggel szeretné megnyerni az olvasókat. Olyan kérdéseket boncolgat, amelyeket talán nem minden kis-nagylány mer feltenni otthon, és nem feltétlenül azért, mert nincs olyan kapcsolata az anyukájával, hanem csak egyszerűen cikinek érzi. A szerzők, egy amerikai gyermekorvos és egy szülész-nőgyógyász saját tapasztalataik alapján írták meg a könyvet, és nem csupán a szexualitásról, hanem az önbizalomról, a kapcsolatokról és a kiskamaszokat érdeklő egyéb kérdésekről is szól.