Mozdítsd pozitív irányba a gondolataidat!

A legtöbb dolog fejben dől el, így ahhoz, hogy a hétköznapokat ne rémálomként vagy egy véget nem érő csataként éljük meg, fontos, hogy ne csak a tetteinkre, de a gondolkodásunkra is odafigyeljünk. Nem várhatjuk, hogy más oldja meg a problémáinkat, törjünk ki mi magunk a mókuskerékből!

Csak rajtunk múlik

Magunk és mások elvárásainak rabjai vagyunk, és legtöbbször a maximumot akarjuk nyújtani az élet minden területén.

– A legnagyobb problémát az jelenti, hogy azt gondoljuk, csak akkor vagyunk jók, akkor ismernek el és szeretnek minket, ha megfelelünk a velünk szemben támasztott követelményeknek– mondja Zsoldos Mariann kineziológus és életmód-tanácsadó. Mivel ez összetett és komoly kihívást jelent, a mindennapjainkat átszövi a stressz, a folyamatos idegeskedés. Aggaszt minket a munkahelyi teljesítményünk, a párkapcsolatunk és az anyagi biztonság megteremtése is. Egy egyeztetés a főnökkel, vita a férjünkkel és máris nyoma sincs a nyugalomnak.

mokuskerek, fáradtság, munka

Hogyan dolgozhatjuk fel a minket ért negatív hatásokat? Leginkább úgy, ha felismerjük, hogy ebben elsősorban magunkra hagyatkozhatunk.

– Minden új szokás kialakításához 21 nap szükséges. Gondoljunk csak bele, egy-egy problémát, félelmet gyerekkorunktól fogva bevéstünk már a winchesterünkbe. Az új hozzáállás, szemléletet kialakításához idő kell – emeli ki a szakember.

A coach eszközeivel a meghatározott stratégiát hetekig gyakorolni kell, hogy személyiségünk részévé váljon.

Bátran támaszkodjunk saját erősségeinkre!

Ha megfelelő önbizalommal rendelkezünk, és tudatában vagyunk értékeinknek, erősségeinknek, akkor ezeket ki tudjuk használni, hogy ellensúlyozzuk a gyengeségeinket. Mindegyikünk jó valamiben. Ám legtöbbünkből sokszor éppen a megfelelő önértékelés hiányzik. Nem kell ahhoz jós, hogy megismerjük a jövőnket, sok mindent elárul az eddigi életünk, amit teremtettünk magunknak. Lehet, hogy nem mi vagyunk a legkreatívabb emberek, elképzelhető, hogy pontos és precíz munkánkkal tűnünk ki a tömegből.

Azt mondják, az a legjobb, ha valakinek a munkája egyben a hobbija is, de sajnos elég kevés az olyan ember, aki ezt elmondhatja magáról. Hosszú távon akkor lehetünk igazán kiegyensúlyozottak, ha a feladatainkban örömünket leljük, ettől várhatjuk sikereinket is. Addig azonban az aktuális feladatainkban kell megtalálnunk a pozitív dolgokat. A mókuskereket is lehet irányítani, ha tudatában vagyunk a tennivalóknak.

boldogtalan, fáradt

Fejben kell átállni

Mókuskerék alatt nemcsak a mindennapi rutint lehet érteni, hanem azokat a gondolatmintákat, amelyek meghatározzák a reakcióinkat, a viselkedésünket, ami végül szokásunkká válik. Nem fogadod jól a kritikát? Képtelen vagy megbízni a párodban vagy egyszerűen csak azt érzed, hogy te sosem lehetsz elég jó egy előléptetéshez?

– A kineziológia eszközeivel vissza tudunk menni az adott félelem, probléma gyökeréig, felszínre hozzuk azt, majd a coachinggal a jövőt tervezzük meg a már kitesztelt új viselkedési minta tükrében– mondja Zsoldos Mariann.

Állítólag hét másodperc kell ahhoz, hogy eldöntsük: engedjük, hogy egy negatív gondolat eluralkodjon rajtunk, vagy hagyjuk, hogy elmenjen mellettünk, és ne vonódjunk bele. Számoljunk hétig. Ennyi. Ennyi idő alatt kell valami mást találni, amivel lekötjük az elménket.