Napfénnyel támad a rettegett kór

Hisszük vagy sem, jelenleg a bőrrák a leggyakoribb daganattípus a világon, mégis esztelenül aszaljuk magunkat a napon a szexibb bőrszínért. Magyarországon minden évben háromezer új beteget regisztrálnak melanómával, melynek a halálozási aránya is igen magas. Ha időben diagnosztizálják a gyilkos elváltozást, kitűnő lehet a gyógyulási arány, ennek érdekében azonban el kell menni szűrésre. A PTE május 6–10. között ingyenes anyajegyszűrési akciót szervez. 

hirdetés
Uránia Mozi

Minden évben hangsúlyozzuk, hogy nem éri meg a barna bőrszín, ha a mérleg másik oldalán az életünk van. Nem túlzás ilyen szélsőségesen fogalmazni, ugyanis a bőrrák legfőbb kockázati tényezője az UV-sugárzás, a napfény, ami nap mint nap éri a bőrünket. Tudjuk, hogy már a csapból is ez folyik, de borzasztóan fontos, ezért újra leírjuk: nyáron érdemes védőruházatot viselni, kerülni a direkt napfényt délelőtt 11 és délután 3 óra között, valamint rendszeresen kenni magunkat napvédő krémmel. Mindezen túl elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat, és évente egy szűrővizsgálat.

A természetes UV-A-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsítja a kötőszövetet, ami petyhüdtté teszi a bőrt és idő előtti öregedéséhez, valamint ráncok kialakulásához vezet. Az UV-B-sugarak felelősek a barnulásért, melyek rövidhullámait az ózonréteg nagyrészt kiszűrné, de a vékonyodó ózonréteg miatt túl sok UV-B-sugárzás éri el a földfelszínt. A barnulásért felelős UV-B a bőr felső rétegeiben nyelődik el, hatására sejtjeink barna pigmentet, vagyis melanint termelnek, ugyan ennek fényvédő hatása van, de a sugárzás károsítja a DNS-t.

Lengyel Zsuzsanna, a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika egyetemi adjunktusa elmondja, hogy amennyire veszélyes, annyira megelőzhető a melanóma, hiszen ha időben diagnosztizálják, nagyon jó esély van a gyógyulásra. A melanómát igen könnyű észrevenni, mivel minden esetben pigmentált, vagyis egy egyre sötétedő folt képében jelentkezik. Leginkább az arcon, nyakon, háton és a végtagokon jelenik meg, tehát azokon a bőrfelületeken, melyeken leginkább ér minket a napsugárzás.

– A rendszeres önvizsgálat, és az „ABCDE szabály” ismerete elengedhetetlen az időben való felismeréshez. Az angol mozaikszó az aszimmetriára, az elváltozás határára, a színére, az átmérőjére, és kialakulására utal. Ezek értelmében gyanút kelthet egy olyan elváltozás, ami aszimmetrikus alakú, elmosott szélű, több színű, nagyobb átmérőjű, de beszédes az is, ha hirtelen jelenik meg bőrünkön. A melanómák 70 százaléka ugyanis nem egy meglevő anyajegyből alakul ki, hanem újonnan keletkezik a bőrön – avat be Lengyel Zsuzsanna.

Tévhitekbe ringatjuk magunkat

Sokan meg vannak őrülve a napbarnított bőrért. A következményekről tudomást sem véve mennek ki a gyilkos napsugárzásra, vagy ringatják abba a hitbe magunkat, hogy felhős időben úgysem éghetünk le. Ne higgyük, hogy felhős időben védve vagyunk, mivel a napsugarak 80 százaléka áthatol a vékony felhőrétegen is, sőt, a légköri homály még növelheti is az UV-sugárzást. Akkor sem vagyunk „biztonságban”, ha a vízben lubickolunk, a víz csupán csekély védelmet nyújt a gyilkos sugarakkal szemben, továbbá a napfény visszatükröződése növelheti az ultraibolya sugárzás mértékét.

– Érdemes észben tartani, hogy nem csak a strandon süt a nap. Ha leugrunk a boltba, vagy kiülünk a kávézó teraszára, akkor is csúnyán le tudunk égni. A napra lépés előtt legalább 20 perccel kenjünk naptejet testünkre. Nagyjából egy kupicányi mennyiségű napvédőkrém elegendő nagyjából az egész bőrfelületünkre, melyet 2-3 óránként újra kell kenni, akkor is, ha állítása szerint vízálló a termék – teszi hozzá Lengyel Zsuzsanna.

A szakember hangsúlyozza a megfelelő ruházat fontosságát is, ez jelenti a kalapot, napszemüveget, és a gondosan megválasztott ruhadarabokat is. Egyre elterjedtebbek az UV-szűrős anyagból készülő ruhák, melyeket ultraviola védelem értékkel (UPF – Ultraviolet Proof Factor) látnak el. Ma már a legtöbb sátor, és a babakocsik teteje is ilyen anyagból készül, de érdemes keresni UPF-es túraruházatot, vízparti öltözetet, és utcai viseletet is.

Az Euromelanoma az egyik legnagyobb nemzetközi betegségmegelőzési kampány, melynek célja a lakosság figyelmének felhívása a bőrrákra, valamint a korai felismerés jelentőségének hangsúlyozása. A Magyar Dermatológiai Társulat 2007 óta vesz részt a kampányban, azóta több mint 30 ezer ingyenes anyajegyszűrést végeztek. A Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika munkatársai idén is csatlakoznak a kampányhoz, melyet május 6–10. között tartanak meg. A lakossági anyajegyszűrésre itt tudunk bejelentkezni, de aki nem fér be, az se csüggedjen, hiszen a PTE bőrgyógyászaival egész évben megvizsgáltathatja anyajegyeit ingyen és bérmentve. Hozzájuk a 06 72/536-870-es telefonszámon tudunk időpontot foglalni.