Alvás helyett ne dolgozz, nem leszel sikeresebb!

Bár Donald Trump a háromórás alvásra esküszik, és számos híresség is ki tudta aludni magát néhány óra alatt, mi nem tanácsoljuk. A rövid alvásidő mellett ugyanis csak rövidtávon tudunk többet dolgozni, a hosszú távú sikert felejtsük el.

hirdetés

Az elegendő pihenést tévesen a lustasággal azonosítják, főleg az üzleti világban. A hat óránál kevesebb alvás azonban csak rövid távon segíthet többet dolgozni, szervezetünk később meg fogja bosszulni, ha nem hagyjuk pihenni. Az alvás ugyanis egészségügyi kérdés, amit az emberek rendkívül alábecsülnek, holott a szervezetünknek nincs olyan baja, amelyre ne lenne gyógyír az alvás, és nincs olyan életterület, amire ne hatna kártékonyan az alvás hiánya. Úgyhogy szedjük össze magunkat, és irány az ágy!

Ariana Huffington, az alvás nagykövete szerint tekintsünk úgy a lefekvés időpontjára, mintha a vonatunk indulna. Semmiképpen ne maradjunk le róla! És hogy ez a felhajtás mégis miért van? Mert az agyunk kipihenten nagyobb teljesítményre képes, használhatóbb és kreatívabb ötleteink lesznek, felgyorsul a problémamegoldó készségünk, és a memóriánk is jobban működik majd. Azonban ha kialvatlanok vagyunk, a munkánk minősége is csökkenni fog, így hiába dolgozunk többet az alvás rovására, a munkával töltött időnk minősége csökkenni fog.

Mi a helyzet akkor, ha én nem tudok elaludni?

Nem egyedi eset, hogy valaki nem tud elaludni, vagy este forgolódik az ágyában, és minden apró hangra felébred. Az esetek többségében megismerhető, hogy mitől alakul ki az alvászavar, de az is előfordul, hogy oka ismeretlen marad. Megkülönböztetünk több mint nyolcvan típust, ám a leggyakoribb az álmatlanság és alvásképtelenség (vagyis inszomnia). Rengeteg oka lehet, ám mivel az álmatlanság egy tünet, megszüntethetjük, ha alaposabban megvizsgáljuk magunkat, és megszüntetjük az okozó problémát.

pexels-photo-27335
Egy 15 perc pihenés is sokat segíthet

Dr. Faludi Béla, a PTE Neurológiai Klinika alvásdiagnosztikai laboratóriumának vezető orvosa szerint legtöbbször akut, vagyis átmeneti problémák okozzák az alvásképtelenséget, vagyis munkahelyi stressz, családi konfliktus vagy párkapcsolati probléma. Ám ha az álmatlanság tovább tart pár napnál, vagyis krónikus, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A pécsi szakember azt javasolja, hogy próbáljunk meg odafigyelni arra, hogy nagyjából egy időben keljünk és feküdjünk, mert ha alvási szokásaink rendkívül rendszertelenek, szervezetünk nehezebben fog pihenni. Azt tanácsolja az orvos, hogy az ágyban semmiképpen ne számítógépezzünk vagy tévézzünk, hiszen ezek fényterápiás eszközök, és eltolják az alvási ciklust.

Testhőmérsékletünk alacsonyabb, miközben alszunk. Nem sokkal, de egy fokkal legalább csökken. Így minden, ami magasabb hőmérsékletet próbál fenntartani, ronthatja alvási esélyeinket. Így annak ellenére, hogy szeretjük a meleget, állítsuk lejjebb a fűtést a hálószobánkban. Ha a hőmérséklet stimmel, figyeljünk kicsit a hangokra és a fényhatásokra is, ezeket javasolt minimalizálni.

alvászavar_1

Alvás előtt az erőteljes, nagy testmozgás nem javasolt, ám ha beiktatunk egy lazább esti sétát az még javunkra is válhat, de ha egyenesen a konditeremből zuhanunk ágyunkba, azzal nem biztos, hogy jót teszünk szervezetünknek. Dr. Faludi Béla felhívja a figyelmet arra is, hogy lefekvés előtt közvetlenül ne vacsorázzunk be, mivel amellett, hogy gyomrunknak sem teszünk jót, alvásunkat is befolyásolhatja a tele has.

Végül, de nem utolsósorban, ha nagyon nem megy az alvás, akkor bevethetjük az ősi csodaszert: a vörösbort. A szakember szerint 1-2 deci bor által, izomlazító hatásának köszönhetően, könnyebben álomba merülhetünk. A határ szigorúan az 1-2 deci, és az sem rendszeresen.

Plusz egy tipp: a csodás levendula

A levendulának nagyon erős nyugtató és álmatlanságűző hatása van. Egy pár csepp illóolaj a párologtatóba, vagy akár a párna sarkára csodákat tehet az esti forgolódásunkkal.