Ne csak a ruhát akaszd a vállfára!

Két nő, egy terapeuta és egy stylist: mindketten kétgyermekes anyák, célokkal, vágyakkal, bizonytalanságokkal. Bátor-Hős Katalin és Lánczos Benkő Tímea régóta keresik az útjukat, és úgy tűnik most, hogy megtalálták. Több éves szakmai tapasztalataikra támaszkodva épp azon ügyködnek, hogy létrehozzanak egy pécsi egy közösséget, ahol mindenki felvállalhatja önmagát. Mindezt könnyedén, jó adag humorral fűszerezve! 

hirdetés

Napokig tartó gondolkodás és hosszas ötletelés után született meg a Vállfa név. A választás nehéz ügy volt, mert az alapítók olyat szerettek volna, ami összefoglalja, ugyanakkor jól tükrözi kettejük elképzeléseit, alapvetéseit.

– A vállfa elengedhetetlen, ha rendezetten akarjuk tartani gardróbunkat, ugyanakkor összecseng a vállal, ami szimbolizálja a teherbírási képességet. Cipelhetünk a vállainkon lelki terheket, párkapcsolati-, családi- és munkahelyi problémákat, örömöket, bánatokat, a fájdalmainkat. Eldönthetjük, hogy feldolgozzuk ezeket és szembenézünk velük, vagy hagyjuk, hogy terheljenek, amelyek előbb vagy utóbb fizikai problémát is okozhatnak – avatott be a név mögött meghúzódó gondolati háttérbe Lánczos Benkő Tímea stylist.

Vállfa, Timi és Katalin
Katalin és Tímea hat éve barátok (Fotó: Csorba-Simon Dalma)

A két pécsi nő olyan közösséget álmodott meg, amelyben a tagok különféle platformokon (előadások, workshopok, tanfolyamok, kreatív foglalkozások) megkapják a támogatást önmaguk felvállalásához és az őszinte életigenléshez. Timi évek óta foglalkozik személyes stílustanácsadással és most már pontosan látja, hogy a ruházkodási bizonytalanságok mögött mindig több van egy szimpla eldöntendő kérdésnél, vagy alkati problémánál. Bátor-Hős Katalin pedig pszichoszomatikus hipnoterapeutaként időről időre útjukat kereső emberekkel találkozik, akiknél igen gyakori fejlődési akadály, hogy nagyon nehezen szakadnak el a megszokott, berögzült megoldási módszerektől.

– A Vállfa azért jött létre, mert hiszünk abban, hogy a világban lehet valódi változást elérni, ha merünk bátrak lenni és másképp gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy kell az a mersz, hogy kipróbálj valami újat, vagy akár régit, valami mást, valami egyedit. A baj az, hogy ezzel a bizonyos kurázsival kevés ember rendelkezik – így  a szakember.

Hogy az útkeresőknek adjanak egy kis lökést, pódiumbeszélgetéseket szerveznek, ahol a meghívott vendég első kézből számol be az életében történt nagy fordulatokról, például pályamódosításról, vagy éppen egy nehéz párkapcsolati krízisből való kilépésről. November 14-én vendégük lesz például dr. Alkonyi Tamás fogorvos, aki amellett, hogy folyamatosan fejleszti magát a szakmában, aranykalászos gazdaként is tevékenykedik, a napokban épp diófaültetvényeket telepített. Katalin és Tímea elsőként őt választotta beszélgetőpartnernek, szerintük ugyanis Tamás története jó példa arra, hogy ha akarunk, akkor egymással szinte teljesen ellentétes területeken is helyt tudunk állni.

IMG_0361 k
Anyakén ők is tudják, milyen nehéz bátornak lenni (Fotó: Csorba-Simon Dalma)

Az ötletgazdák szeretnék, ha minél többen részt vennének egy-egy ilyen kötetlen beszélgetésen, de azok kedvéért, akik esetleg nem tudnak mindegyiken ott lenni, videoformátumban feltöltik a weboldalukra is, ahol bármikor vissza lehet nézni az inspiráló pillanatokat. Az alapítók egyébként nemzetközi szinten terveznek, számos külföldi barátjuk és kapcsolatuk van, így az érdekes emberek bemutatása nem áll meg az országhatároknál. Sőt, kifejezetten angol nyelvű programokkal is készülnek majd a jövőben.

A mély beszélgetések mellett folyamatosan lesznek színes programok, workshopok, tanfolyamok, amelyekre bárki jelentkezhet, legyen az férfi, nő, idős vagy fiatal.

– Legfontosabb célunk kimozdítani az embereket az otthonukból, a lakásukból, illetve az okostelefonjuk mögül. Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz feladat, de nagyon reméljük, hogy ha a pécsiek rájönnek, a Vállfa kellemes kikapcsolódást, vagy éppen hasznos segítséget, támaszt nyújt számukra, akkor maguktól szeretnének majd részt venni a közösség életében – zárta a klubbal kapcsolatos gondolatait Lánczos Benkő Tímea.