Ne csak túléld a nyaralást!                    

Egész évben várunk rá, hogy végre magunk mögött hagyva a stresszt, leléphessünk nyaralni a szeretteinkkel. Ennek ellenére sokszor már a készülődés kiveri néhányunknál a biztosítékot. A hirtelen túl sok együtt töltött idő is fura feszültségeket okozhat, amellett a megszokott komfortzónánkból való kilépés és a fokozottabb alkalmazkodás is vezethet zaklatott lelkiállapothoz.

hirdetés

Mit tegyünk, hogy elkerüljük azokat a gócpontokat, amelyek megkeseríthetik értékes pihenő időnket? A nyaralás alatt felmerülő családi, párkapcsolati problémákról kérdeztük Temesi Erika mediátort, a pécsi Társak Tanácsadó Központ alapítóját.

– A nyaralás gyakran fullad kudarcba, vagy lesz nagy veszekedés a vége, aminek úgy vélem az egyik lehetséges oka az oly sokat emlegetett kommunikáció hiánya – mondja a szakember.

A vakáció idejére egyrészt kilépünk a megszokott komfortzónánkból illetve felszínre törnek az addig szőnyeg alá söpört problémák. Másrészt ráébredünk, hogy nem ugyanazt jelenti számunkra a kikapcsolódás fogalma, mint kedvesünknek, hiszen a legtöbb nő ilyenkor született lustálkodóként süttetné a hasát a napon, míg a pasik keresnék a mozgalmasabb programokat vagy menedékbe vonulnának a nap elől egy sörözőbe.

családi nyaralás

– Itt jön be a kommunikáció, hogy előre meg kell beszélni a párunkkal, családunkkal, hogy ki mit szeretne csinálni, és meg kell találni azt az elfoglaltságot, ami mindenkinek bejön, vagy adott esetben, tiszteletben kell tartani a másik kérését, és lehetővé kell tenni, hogy kicsit egyedül is lehessen az ember. Nagy probléma, hogy mindenkinek van egyfajta elképzelése, a nyaralásról, hogy ő mit szeretne csinálni, azonban azt nem veszi figyelembe, hogy a környezete számára mi lenne számára az elfogadható program.– magyarázza Temesi Erika.

Melyek a tipikus problémás pontok a nyaralásban:

Ráérünk beszélgetni és felmerülhetnek olyan kérdések, melyekről a hétköznapokban idő vagy kedv híján nem esik szó.

Családok esetében, – ahol az anyuka otthon van a kisgyermekkel, – fontos, hogy az apa kihasználva a nyaralás adta lehetőséget, többet foglalkozzon a gyerekkel, mint munkanapokon és segítsen a gyermek körüli feladatokban. Sajnos gyakran ez nem így történik, és még a vakáció alatt is minden csemetével kapcsolatos feladat az anyára marad. Ebből komoly viták kerekedhetnek.

Elviekben ilyenkor több időnk lenne a gyermekeinkkel való együttlétre, de hirtelen nem tudjuk, mit is kezdjünk velük.

– A szürke hétköznapokban annyira a napi rutinra koncentrálunk, nem játszunk a gyerekeinkkel, nem foglalkozunk velük (a különóra nem szülői foglalkozás), és ilyenkor, a nyaraláson szembesülünk azzal, hogy: Úristen, kik is vagyunk mi valójában, kinek mi az igénye, ki mit szeretne csinálni? – így Erika.

strand, nyaralás, vakáció

[note note_color=”#ffb8ba”]

Akkor tudunk viszonylag problémamentesen megszervezni egy nyaralást, ha lefektetjük az alapelveket. Mindent beszéljünk meg!

  • Ne erőltessük mindig saját elképzeléseinket, ne erőszakoskodjunk!
  • Tartsuk tiszteletben a másik ritmusát, hiszen van, aki lazábban veszi a nyaralást és a nyári programokat! Ha valaki el akar vonulni egy könyvvel, vagy aludni akar délután, akkor addig keressünk magunknak más elfoglaltságot.
  • Engedjük el magunkat, ne görcsöljünk mindenen! [/note]

Tökéletes nyaralás persze nem létezik, de megéri egy kicsit tudatosabban nekiindulni a vakációnak, hogy legalább a felesleges feszültségeket elkerüljük.