Ne menj arccal a hőségnek!

Bár a napokban kicsit fellélegezhet a bőrünk, az elmúlt pár hétben kimagaslóan nagy hőhatásnak volt kitéve. Ezt a szerencsésebbek megússzák, azonban vannak olyan hölgyek, akiknek az arcbőrük nehezebben viseli a trópusi meleget. Biokozmetikussal összeszedtük, hogy mit tehetünk a kánikulában bőrünk érdekében.

hirdetés

A magas hőmérsékletnek, a túlzott napsugárzásnak és a fokozott verejtékezésnek rengeteg mellékhatása lehet, ami a bőrünket illeti. Csokorba szedtük, melyek a fő problémák, amiket a nehezen tágító hőségriadó okozhat.

Probléma 1:

Münsterné Turi Ildikó pécsi biokozmetikus elmondja, hogy alapesetben a bőrfelszíni emulzió savas, ami a kórokozók ellen véd és az egyik alkotója a verejtékmirigy. A nyári hónapokban azonban megtörténhet, hogy a verejtékmirigy elzáródik és ilyenkor apró pattanásszerű folyadékkal teli hólyagok alakulnak ki a bőrünkön. Ez az elzáródás megtörténhet a környezeti hatásoktól, szennyeződéstől vagy sminktől.

A megoldás:

Nagyon fontos, hogy ilyen időben ne viseljünk sminket, és vegyük evidensnek, hogy minden reggel és este megtisztítjuk arcunkat, bőrtípusunknak megfelelően. Erősen ajánlott például tonikot használni, akár spray formájában is, töröljük át vele a bőrt – ha kell óránként. Ez azért nagyon jó, mert tökéletesíti a bőrfelszíni emulziót és véd a kórokozóktól. A tisztításon és a tonikon kívül használhatunk összehúzó anyagokat is bőrünkre, például hamamelisz kivonatot, vagy zsályát tartalmazó kozmetikumokat.

tonizál, arctisztítás, kozmetika, fürdőszoba

Probléma 2:

Azokon a napokon, amikor fokozottan verejtékezik az arcunk, a bőrfelszíni savköpeny könnyen megbomlik, főleg akkor, ha koszos kézzel törölgetjük bőrünk, de már a környezeti hatások is elegendőek ahhoz, hogy ez a védő, bőrfelszíni réteg sérüljön. Ilyenkor elszaporodnak a baktériumok, rossz esetben akár a vírusok és gombák is amik különféle bőrbetegséget okozhatnak.

A megoldás:

Ennél a problémánál szintén nagyon fontos, hogy rendszeresen tonizáljunk és tisztítsuk a bőrünket, és ne feledjük a rengeteg víz és só pótlását sem – kívülről és belülről is.

izzadás

Probléma 3:

A túlzott napozástól víz és zsírhiányos bőrképet kaphatunk.

A megoldás:

A pécsi szakember elmondja, hogy olyan krémet érdemes ilyenkor használni, ami csökkenti a láthatatlan vízleadást. Ilyen termékek például a méhviasz tartalmú krémek. Napozás után érdemes hidratáló krémet is használni, ha viszont picit megpirult a bőrünk, érdemes beiktatni egy aloés arcpakolást, vagy olyan krémeket, amik valódi növényi zsírokat vagy olajokat tartalmaznak. Ilyenkor nagy segítség lehet a bőrünknek az A- és E-vitamin, kamilla, körömvirág, de egy tejfölös, túrós pakolás is csodákra képes. Végül, de nem utolsósorban pedig vigyázzunk a fényérzékenyítő anyagokkal, mint például a parfüm, antibiotikum, orbáncfű és gyógytea.

Krém

[box title=”Plusz tipp:” box_color=”#60dd80″]

Nyáron a frissítő, szépítő arcpakolásokat érdemes többször is bevetnünk. Az aloe verás, mézes arcpakoláshoz például nem kell más, mint értelemszerűen egy kis méz, illetve egy szál aloe vera levél. Szerencsére annyira népszerű ez a növény a gyógyhatása miatt, hogy ha nekünk nincs is otthon, egyik barátnőnk biztos nevelget egyet. Az aloe leveléből kanalazzuk ki a gélt, majd egy tálkában próbáljuk minél jobban elkeverni. Adjunk hozzá egy evőkanél mézet, és mehet is az arcra egy 20 percre! Csodákat fog tenni a bőrünkkel.[/box]