Ne vasalj annyit, inkább olvass!

Munkaidő, ebédidő, szabadidő: az alábbi fogalmakat mindenki ismeri, és tudja mit kell érteni alattuk. Az angolul “me time”-nak nevezett, magyarul énidő kifejezést viszont még mindig csak kevesen értik, és vélhetően még kevesebben gyakorolják. 

hirdetés

Lelki és testi feltöltődés

Legelőször is fontos körbejárni, hogy az úgynevezett énidő mit jelent pontosan. A szóból egészen könnyen ki lehet következtetni,  hogy a saját örömünkre, kizárólag saját magunkra fordított időt nevezzük így. A közvélekedéssel ellentétben pedig mindez nem a családtól, barátoktól elvett idő, legalábbis, ami a végeredményt illeti. Hiszen az ő érdekük is hogy boldogok, kiegyensúlyozottak legyünk. A túlterhelődésről, civilizációs betegségek veszélyének elkerüléséről nem is beszélve.

– Az érett párkapcsolat fontos jellemzője, hogy a boldogan megélt intimitás mellett igény van olyan időre, ami csak az enyém, csak rólam szól  – jelenti ki Stocker Andrea klinikai szakpszichológus.

Napi fél órán igazán nem múlik semmi, kisimultabban ugyanakkor a közösen töltött idő minősége is jelentősen javul. Továbbá lényeges, hogy így a gyerekeink is toleranciát tanulnak, megtanulják becsülni az együtt eltöltött pillanatokat.

nő biciklizik, kerékpár, bicikli

Na, de honnan csípjünk le pár percet? 

Onnan, ahonnan nem hiányzik. Például a felesleges (vagy legalábbis halasztható) munkafázisok, – mint a vasalás, – és a holt-idők – mint a buszozás – kihasználásából. Ilyenkor lelkiismeret-furdalás nélkül átadhatjuk magunkat a csendes szemlélődésnek, egy békés teázgatásnak, vagy az olvasásnak. Vagy, ha kerékpárral közlekedünk, akkor akár a sportnak.

Tudatosan értékeljük

Jakab Csilla életvezetési tanácsadó véleménye szerint a boldogsághoz az szükséges, hogy élvezni tudjuk a pillanatot, az életünket és ne legyünk a mókuskerék rabjai. Tudatosan kell az életünk céljait megfogalmazni, egy tervet kialakítani, amely megvalósításáért küzdünk. Akkor leszünk sikeresek ebben, ha időt szánunk arra, hogy néha feltöltődjünk és elfogadjuk, hogy nem kell mindig mindenkinek megfelelni. Ehhez a fejlődéshez önismeret szükséges, és érdemes innen megközelíteni a témát. Hiszen mindenki maga tudja, hogy neki mire van szüksége, mitől töltődik fel.

Miért nem megy?

Tudnunk kell mi jó nekünk, ha feszültek vagyunk! Mit kell csinálnunk, hogy elmúljon és időt kell szánnunk rá. Szülőként pedig, ez különösen fontos! Sokan tisztában vannak a saját igényeikkel, de a megfelelési kényszer miatt elnyomják magukban azt – így a szakember.
Az egyéni szocializáció és a társadalmi elvárások, szokások határozzák meg sokszor a hozzáállásunkat. Emiatt gyakran nem gondolunk saját magunkra, hiszen csak az jár a fejünkben, hogy „Az a jó anya, aki…”, vagy “Az a jó feleség, aki…” és így tovább. Azért nincs időnk semmire, mert beépült mozgatórugóink nem engedik nekünk, hogy engedjünk a gyeplőn.

énidő, kávé, nő

Technikák

Tudatunk elcsendesítése jó módszer lehet a lazításra:

Reggel tervezzek, este összegezzem a napomat, teendőimet. A nap folyamán tudatosan üljünk le kicsit- 15-20 percre – és foglalkozzunk mással, szakadjunk ki a munkából.

A hétköznapi darálóban tudattalanul elveszünk, de a meditáció, relaxáció, legyen az irányított vagy sem, sikeresen ki tud vonni pár pillanatra a mókuskerékből. Van, akinek az autogén tréning jön be, de van, akit a zene, tánc kapcsol ki. Az a lényeg, hogy önfeledt állapotba kerüljünk és a tudati kontrollunk megszűnjön. A kikapcsolást elősegítheti a természetben való kirándulás, a baráti csevej, illetve bármi, ami nekünk jól esik!