Néhány másodperc alatt ítélünk

Unszimpatikus, de nem tudjuk miért, vagy épp ellenkezőleg, máris kedveljük, pedig alig beszélgettünk vele. Bármilyen találkozásra igazak lehetnek az előbbiek. A lényeg, hogy még ha nem is tudatosul bennünk, gyakorlatilag tizenöt másodperc alatt eldöntjük, hogyan viszonyulunk a másik félhez.

hirdetés

Hát, te meg hogy nézel ki?

Természetesen az egyik első nonverbális kommunikációs csatorna a megjelenésünk. Ebből számtalan következtetést levonhatunk, a másik oldalról pedig remekül üzenhetünk az öltözködésünkkel. Nem árt tehát vigyázni!

Férfiaknál a nyakkendő például fallikus jelkép, ha valaki túl hosszúra hagyja ezt a ruhadarabot, azzal öntudatlanul kompenzálni szeretné egyéb képességeit. Amennyiben pedig az erősebbik nem képviselője beszélgetés közben túl sokat babrálja a nyakkendőjét, mondandóját ezen jelkép kiemelésével próbálja nyomatékosítani.

testbeszéd

Az ing zártsága és nyíltsága ugyancsak nem kevés információval szolgálhat viselőjéről.

– Az üzleti életben is azt szokták javasolni, hogy a nyakkendő feletti utolsó gombot ne gomboljuk be, mert nyitottabbnak tűnik tőle a személyiség. Máskülönben a nemekre jellemző testrészek hangsúlyozásával célszerű óvatosan bánni – így Fertői Zsigmond, a pécsi Testbeszéd Akadémia igazgatója.

Egy “köldökig kigombolt” férfi ing, vagy egy túlságosan mély dekoltázs primitív szexualitást sugalmaz. Utóbbi alkalmazását más okokból sem javasolja a szakember. A férfiakat ugyanis könnyedén kellemetlen helyzetbe hozhatják a nők. Egyfelől kizárólag oda tudnak majd figyelni, másfelől frusztrációt vált ki belőlük, hogy az agyukban elindult folyamat miatt meg akarják tapintani. Ezért ilyenkor más tárgyakat kezdenek el fogdosni.

Itt a kezem, nem disznóláb! 

Az első pillantás után általában valamiféle üdvözléssel, mondjuk egy kézfogással folytatódik az ismerkedés. Ebből is igen sok mindent meg tudunk állapítani a másikról. Ha partnerünk lefelé fordított tenyerét nyújtja behódolást, ha felfelé felsőbbrendűségét, irányítását igyekszik igazolni. Ha másik kezével ráfog a partner kezére, az bizalmaskodást jelenthet, ami nagyon vissza tud ütni. Egyenrangú kézfogás csakis a tenyerek harmonikus elhelyezkedésével lehetséges. A túl gyenge, petyhüdt kézfogás önbizalom-hiányt, jellemgyengeséget üzenhet, a túl kemény kézfogásnak pedig erőfitogtatás szaga van.

kézfogás, testbeszéd

Hová és hogyan foglal helyet? 

Ha az illető teljes testével – lábfejét is beleértve – szembe fordul velünk, az konfrontatív típusú jellemről árulkodik, akinek nagyon határozott meglátásai vannak, és nehezen lehet meggyőzni, sőt célja is konfrontálódni. A szakember a hozzávetőlegesen negyvenöt fokot tartja ideálisnak, nagyjából ilyen szögben érdemes leülni valaki mellé.

A hanyag, szétfolyó testtartást már nehezebb analizálni, többféle dolgot jelenthet. Ha a partner egyszerre több széket foglal el ülő helyzetében, azzal a territóriumát is kijelölheti, de a lazaság hangsúlyozását is jelentheti. Pároknál gyakran megfigyelhető, hogy a férfi kedvese székén nyugtatja a kezét, ez öntudatlanul ugyan, de a tulajdon hangsúlyozását jelentheti.

Figyeljünk a hangokra! 

A hangsúly, a hanghordozás, a hangszín nagyon fontosak. Árnyalják az egész testbeszédet, és gyakran ezen áll, vagy bukik az egész folyamat. Vannak olyan kutatások, amelyek azt állítják, hogy a testmagasság és az életkor is meghatározható a hangszín alapján. A beszéd dinamikája, tempója azt is elárulja, érzelmileg hogy viszonyulunk a témához.