Nem ajánlott kötekedni a pécsi nőkkel!

Nem mindig érezhetjük magunkat biztonságban, ha nőként, sötétedés után, vagy üres utcákon át egyedül sétálunk a buszmegálló felé, az autónkhoz, vagy egy találkozóra. Ezzel az érzéssel azonban nem kell együtt élnünk. Obendorf Roland taktikai közelharc instruktor már évek óta szervez a témában tanfolyamot a hölgyeknek, amire bárki jelentkezhet. 

hirdetés

Az órákon az önvédelem alapjai a taktikai közelharc formájában, valós helyzeteket imitálva, szakemberek és önkéntes segítők által tanulható meg, valamint, hogy mit kell tenni zaklatás vagy támadás esetén. Az órát látogatók beszámolójából jól kiolvasható, miért olyan fontos, hogy Pécsen erre is van lehetőség.

Evelin – 17 éves
Mióta gimnazista vagyok, és másik sportegyesülethez kerültem, sokkal többet kell egyedül mászkálnom. Mivel az edzéseim este vannak, mindennap későn érek haza. A kivilágítatlan utcák és a nem túl bizalomgerjesztő emberek félelmet keltettek bennem, nem mertem egyedül közlekedni. Édesanyám felvetette az ötletet, hogy próbáljuk ki az önvédelmi tanfolyamot, biztosan segíteni fog.

Először nem akartam részt venni az oktatáson, de végül rábeszéltek. Ezután ismertem meg a taktikai közelharcot, amit már két és fél éve rendszeresen űzök. Amikor ebbe az egészbe belekerültem, akkor tudatosult bennem, hogy mennyire hasznos, mennyi mindent kaphatok itt, ha tényleg érdekel. Megtanultam az utcán nyitott szemmel közlekedni, felfigyelni kisebb dolgokra is, aminek egy átlagember valószínűleg nem is tulajdonít nagyobb jelentőséget.

A környezetem, családom, edzőtársaim visszajelzései alapján magabiztosabb, határozottabb és tudatosabb lettem. Úgy gondolom, megéri ennyi időt és energiát belefektetni önmagunk megismerésébe. Sokan nem merik elkezdeni különböző okok miatt, úgy, mint akár én is, de ha az ember kicsit mélyebben megismeri a képzés célját, beláthatja, hogy a mai világban rendkívül hasznos ez a tudás, tapasztalat.

Heni - 47
2013-ban volt egy előadás a Nevelési Központban Nők az erőszak ellen címmel, amin én is részt vettem. Ott tartott Roland előadást és önvédelmi bemutatót, aminek interaktívan részese lehettünk. Mivel engem mindig is érdekelt ez a dolog, így az előadást követő 10 órás taktikai edzésre nagy lelkesedéssel jelentkeztem, amit máig sem bánok. Lelkesedésem utána is megmaradt, főleg, hogy lehetőség volt folytatni heti kétszer két órás edzés keretein belül. Így elmondhatom, hogy 2013 óta ha időm és munkám engedi ott vagyok az edzéseken.

Természetesen nem vagyok a taktikai közelharc mestere, de azt gondolom az alapok megismerése, gyakorlása sokkal nagyobb önbizalmat, magabiztosság ad. Az a határozottság, amit kifelé sugároz az ember, elgondolkodtatja a leendő zaklatót, hogy érdemes- e kezdenie olyan nővel, aki határozott, magabiztos.

Roland nagyon sok tapasztalatot oszt meg velünk, ami hasznos a mindennapokban is. Sokkal jobban figyelek a környezetemre, az emberekre. Hamarabb felfigyelek a számomra gyanúsnak tűnő dolgokra. Szerencsére én még nem kerültem olyan helyzetbe, ahol tudásomat alkalmazni kellett volna, de ahogy nagyszerű tanárom mondaná: “Ha nem küzdesz vesztettél, ha küzdesz, veszíthetsz.” Én az utóbbit választanám. Küzdenék, ha kell!

Adrienn - 30 éves
Életem egy meglehetősen nehéz helyzetének megélése világított rá, hogy világunkban elengedhetetlen, adott esetben létfontosságú, hogy képessé váljunk megvédeni önmagunkat. Mára tudom, hogy bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor önmagán kívül szinte senkire vagy egyáltalán senkire sem számíthat, amikor testi épsége kerül veszélybe.

Nőként, küzdősporti jártasság nélkül meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult egy olyan fizikálisan és mentálisan is fejlesztő, önvédelemre alkalmazható mozgásformát találni, amely testi adottságoktól függetlenül hatékonyan alkalmazható, s amelynek bizonyos elemei viszonylag gyorsan elsajátíthatók, mindamellett hogy valós élethelyzetekre készít fel.

Hosszas utánajárást követően tavaly októberben találtam rá a The Tactical Combat Fejlesztő és Oktató Szervezet pécsi csoportjára és edzésére. Mondhatni, nem oly régóta veszek részt a csoport edzésein, ugyanakkor már most úgy érzem rengeteget kaptam, tanultam általa. Körültekintőbbnek, felkészültebbnek, óvatosabbnak, ugyanakkor magabiztosabbnak, fizikálisan és mentálisan is erősebbnek érzem magam. Mindemellett az órákon való részvétel megerősített abban a meggyőződésemben, amely szerint vannak még emberek, kik hozzám hasonlóan úgy vélik, az élet a legfőbb érték, amelyet védeni kell, akik mindent tőlük telhetőt megtesznek önmaguk és mások életének védelmében.

 

hirdetés

Hirdetés