Nem csak magas gyerekeknek

Pécs méltán híres kosárlabdacsapatairól. A sikeres sportolók nyomdokaiba léphetnek mindazok, akik fiatal korban a pályára lépnek.

Az alapok

Bálint a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait. Amikor elsős és másodikos volt, még nem oktattak a városban kosárlabdát, kézilabdázni is csak a lányoknak volt lehetősége, ezért édesanyja, Márta judo edzésekre járatta egyébként kicsit agresszív, verekedős gyermekét. Amikor Kozármislenyben is felkerült a választható sportágak közé a kosárlabda, kapva kaptak a lehetőségen. Bálint immár 2 éve jár edzésekre. Először csupán az alapokkal ismerkedett meg, társaival együtt megtanulta a labdavezetést, átadásokat, fektetett dobásokat. Trénere, Kaltenecker András a legkisebbeket először játékos formában vezeti be a sport alapjaiba, sokat versenyezteti őket. A beszoktató foglalkozásokon megtanulják, mit jelent edzésre járni, hogyan kell viselkedni a tréningeken.

– A későbbiekben egyre inkább válik edzéssé a történet, amikor már nem a sportág megszerettetése a cél, hanem a kosárlabdához szükséges technikai és taktikai elemek elsajátítása, az izomzat fejlesztése – ismerteti a szakember.

 

Fejlesztő hatások

Márta szerint fia agressziója a pályán a sportszerűség határain belül teszi őt küzdő játékossá. Agresszív a labdavezetésben, küzd a labdáért, ugyanakkor felkarolja gyengébb társait. Ez a tulajdonsága a hétköznapokba is beépült: bár ő a legfiatalabb az osztályában, szárnyai alá veszi a többieket. A csapatsport szellemének köszönhetően társaival, testvérével alkalmazkodóbb lett. Mozgásában is sokat fejlődött.

– A kosárlabda fejleszti a gyermek állóképességét, erőt, izmot, mozgáskoordinációt, egyensúlyérzéket, ügyességet, ruganyosságot. Ezen kívül jó hatással van a szellemi képességekre is, helyzetfelismerést, problémamegoldást, akaraterőt, kitartást, kreativitást, kognitív gondolkodást tanít. Szociálisan is fejleszti a gyerekeket, így a későbbiekben könnyebben teremtenek majd kapcsolatokat és tudnak új környezetbe beilleszkedni – sorolja a legfontosabbakat Kaltenecker András, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia edzője.

Lehetőségek

A kosárlabdára előkészítő csoportokba már közel 20 általános iskolában várják az alsós gyermekek jelentkezését első osztályos kortól, megyeszerte, Komlón, Szigetváron, Pécsváradon, Pellérden. Szeptember közepétől Kozármislenyben már az ovisoknak is lehetőségük lesz megismerkedni a sportággal. A pécsieket az Akadémia pécsi központja fogadja. Országhatárokon túl Szerbiában foglalkoznak a szakemberek az utánpótlással.

– Elsődlegesen születési évek szerint osztjuk be a csoportokat. A fiúk és a lányok külön szerepelnek, valamint azok, akik előrébb tartanak társaiknál, lehetőséget kapnak az elit csoportokban történő versenyzésre.

 

Elfoglaltságok, kiadások

Bálint szeretne profi sportoló lenni. Ehhez azonban rengeteg edzésre van szüksége. Mivel tavaly szerepelt Pécsett a koránál eggyel magasabb korcsoportban, Kozármislenyben pedig beválogatták a 2 évvel magasabb korosztályba, valamint saját korosztályában nemzetközi gyermekbajnokságokban játszott Luganoban, ezért hetente 6-7 alkalommal másfél órás tréningre járt. Reggelente pedig dobóedzéseken vett részt. A kezdőknek hetente háromszor másfél órás elfoglaltságot jelent a sport.

A havi tagdíj az Akadémián 3000-4000 Ft. Itt versenyző ruhát és egy edző pólót kapnak a tagok. A kosárlabdacipő külön kiadást jelent, alkalmanként 10-15000 forintot. Edzésre felszerelést interneten használtan is lehet vásárolni, a társaktól szintén be lehet szerezni a kinőtt holmikat. Mártáék, eladják Bálint cipőjét, amikor kinövi, az érte kapott összeget pedig visszaforgatják egy új lábbeli árába.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.