Nem fogja elhinni, mitől rettegnek a pécsiek!

Jóllehet a fóbiák és szorongásos kórképek típusait már több mint száz éve írásba foglalták, de azóta is egyre több pszichés betegséget diagnosztizálnak. Ilyen például a buszoktól, a mobiltelefon elvesztésétől vagy a bankkártya lemerülésétől való rettegés. Pécsi szakemberrel elbeszélgettünk a félelmek eredetéről, okairól és kezeléséről.

hirdetés

Igen, ezek a félelmek igenis valósak! Dr. Szijártó Zsófia pécsi pszichoterapeuta elmondja, hogy a fóbiát a szorongásos kórképektől egy speciális  fajtája melyekhez társulhatnak függőségek is. A szorongás az, amikor nagyon erős félelemérzetünk van, de nem tudjuk mi ennek az oka. A fóbiáknál a betegek tudják, hogy mitől félnek, és a szorongás tárgyát meg is próbálják elkerülni. Ettől úgy érzik, hogy az aktuális szorongás enyhül, ám minden elkerülési folyamat erősíti a félelmet. Ebben az értelemben igaz a mondás: „szembesüljünk félelmeinkkel!”. A függőségeknek szintén van tárgya, amely a fóbiával ellentétben nem az elkerülést, hanem a túlzott használatot jelenti.

Fóbia 1

[note note_color=”#f5a57f”]

Napjainkban a leggyakoribb fóbiák a következők:

Klausztrofóbia – bezártságtól való félelem: A rettegés a bezártságtól és a kis helyektől a 21. század egyik vezető fóbiája. A félelem tovább nőhet nagyvárosokban, ahol sok a lift, zsúfoltság, metró és rengeteg az ember, de a repülőgépekre sem mernek felszállni a klausztrofóbiások.

Agorafóbia – nagy terektől való félelem: A klausztrofóbiával ellentétben az agorafóbiás emberek a nyílt terektől, boltoktól és a közlekedéstől is retteghetnek, vagyis minden olyan szituációtól, ahonnan körülményes elmenekülni vagy ahol segítségre nem lehet számítani.

Állatokkal kapcsolatos fóbiák: Sokan rettegünk pókoktól, egerektől, bogaraktól, kígyóktól. A különféle állatoktól való félelmek rendkívül gyakoriak.

Szociális fóbia: Nagyon gyakori, a társas helyzetekben megélt szorongás annyit tesz, hogy a beteg a szerepléstől, versenyhelyzetektől, társas szituációktól retteg, vagyis attól, hogy nem teljesít jól, „leég”, kinevetik vagy versenyhelyzetben alulmarad.[/note]

Dr. Szíjártó Zsófia szerint a szakemberek nagyjából tudják, hogy a személyiségfejlődés melyik korszakában alakulhatnak ki fóbiák és szorongásos kórképek, de erről általánosságot nehéz kimondani. Hozzáteszi, szerinte egyre nagyobb problémát jelent napjainkban a tinédzser és felnőtt korban kialakuló függőség és félelem, hiszen a mai korban az alkalmankénti drogfogyasztás is provokálhat szorongásos betegségeket.

Pók, fóbia, félelem, szorongás, rettegés, állat

A pszichoterapeuta elmondja, hogy az újszerű, „modern” félelmek nem csak a szorongásos kórképekbe tartoznak, előfordulhat, hogy a pszichózis előjelei– vagyis, hogy a beteg lassan elveszti a valósággal való kapcsolatát. Hozzáteszi, hogy a modern világ következményeképpen született rettegések nem csak fóbiák és félelmek de lehetnek túlpörgött viselkedések is.

[box title=”Ezek az újszerű, „modern” félelmek” régiónkban”box_color=”#66a7ef”]

Elszegényedési félelem: Ez a depresszió tünete, annyit tesz, hogy a beteg retteg attól, hogy nem tud félretenni, és hónapról hónapra elszegényedik.

Arcafóbia – félelem a bankkártya lemerülésétől: Az egyébként rendkívül reális félelem úgy jelenik meg, hogy a beteg retteg a bankkártya nyilvános használatától, mert attól fél, nem lesz elég pénz a kártyán.

Nomofóbia – félelem a mobilkapcsolat elvesztésétől: Ez a fóbia, hogy a telefonunk lemerül, tönkremegy, nem tudunk kapcsolatot létesíteni a világgal legalább olyan gyakori, mint az elektronikus eszközöktől való függőség.

Tömegközlekedéstől való félelem: Ezek az emberek rettegnek a buszra, repülőre, metróra és egyéb tömegközlekedési eszközre való felszállástól.[/box]

okostelefon
A nomofóbia hatalmas probléma a fiatalok körében

Hogyan kezeljük félelmeinket?

Mindenféle függőséget úgy kell kezelni, hogy megfosztjuk a beteget a függőség tárgyától – ekkor bár szorongás alakul ki, ez az egyetlen járható út. A fokozatosság ebben az esetben nem megoldás. Szorongásos kórképeket a pszichoterapeuta szerint csakis gyógyszeresen lehet kezelni, mivel nem tudhatjuk a rettegés okát, fóbiáinkat pedig terápiával és gyógyszerekkel. Utóbbinál viszont szintén fontos a fokozatosság, a terapeuta például a tömegközlekedéstől rettegő betegen úgy segít, hogy felteszi a buszra, majd egy megálló múlva segít neki leszállni, így lépésről lépésre megszabadulhat félelmétől.