Nem kapnak állami segítséget a krízisterhesek

Az Angyalkuckó fiatalokból álló csapata a Bölcső Alapítvány részére szervezett gyűjtést szombaton a Széchenyi téren. A rendezvényre sok, már örökbefogadott kisgyermek is kilátogatott szüleivel. A programon Budavári Zita, az alapítvány elnöke is részt vett, de jogász és pszichológus szakember is beszélt a nyílt örökbefogadásról.

hirdetés

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, egy hét főből álló baráti társaság jótékonysági gyűjtésbe kezdett Angyalkuckó néven Pécsen. A fiatalok egy nyílt örökbefogadással és krízisterhesek megsegítésével foglalkozó alapítványt támogatnak saját készítésű sütemények eladásából. A lelkes kisgyermekes szülőkből álló csapat rengeteg támogatóra talált. A korábban megsütött édességeket már mind egy szálig eladták, Facebook oldalunkon pedig számos cég és magánszemély bocsátott árverésre különböző szolgáltatásokat és tárgyakat.

Az adomány akció december 14-én, a pécsi adventi vásáron folytatódott. A csapat frissen készült süteményeket, forralt bort és forró csokit árult, emellett családi rendezvénnyel készültek a pécsieknek. A programon bemutatkozott Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke, de jogász és pszichológus szakember is beszélt a nyílt örökbefogadásról.

– Végtelenül meglepett, amikor októberben Réka megkeresett az elképzelésükkel, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen nagyszabásúra tervezi az Angyalkuckó csapata ezt az adventi süteményvásárt – fogalmazott Budavári Zita. – Tényleg megható, mert a kis lelkes csapat egyetlen egy tagja sem érintett egyik oldalról sem. Az elmúlt 18 év során senki másnak nem jutott eszébe, hogy kétkezi munkájával napokat, heteket áldozzon ezért az ügyért, nagyon kedves, nagyon megható.

IMG_4970

Arra a kérdésre azonban, hogy mekkora segítség lesz a befolyó összeg az alapítvány számára, egyelőre nem tudott válaszolni Budavári Zita. Az ünnepek után a kuratóriummal közösen leülnek és megbeszélik, hogy mire fordítják a pénzt, annyi viszont biztos, hogy elsősorban a terheseket segítik vele.

2009 év vége óta a budapesti és a szekszárdi kis létszámú anyaotthon fenntartására nem kap normatívát az alapítvány, kizárólag az egy százalékos felajánlásokból és beeső támogatásokból élnek. Tehát különösen nagy segítség az Angyalkuckó kezdeményezése.

Pénteken jelentkezett az 1170. terhes és eddig közel 740-en a bölcső segítségével szültek – mondta az elnök.

– Évente átlagosan hatvan-hetvenen kérnek segítséget tőlünk, ez esetek kis részében mire a szülés bekövetkezik, meggondolja magát az anya, mert mögé áll a család, a barátok, férj, élettárs és vállalják a nem tervezett kisbabát.

IMG_4968

A nyílt örökbefogadás azt jelenti, hogy a lemondó és az örökbefogadó szülők ismerik egymást. Előbbi tudja, hogy kinek a javára nyilatkozik, ki viszi haza a kisbabát a kórházból, utóbbi pedig látja, hogy miért mondtak le, miért nem tudták vállalni a gyermeket. Ez a jövőben egyébként megkönnyíti a szülők dolgát, akik tudnak mesélni a gyerek származásáról, a lemondás okairól, akinek így talán könnyebb lesz feldolgoznia az örökbefogadás tényét.

Míg nálunk a titkos, addig külföldön, főként Amerikában a nyílt örökbefogadás a domináns.
– Ma Magyarországon a gyereket a tulajdonunknak tekintjük, Amerikában például a nyílt örökbefogadásnál a világ természetesebb dolga, hogy a szülők tartják a kapcsolatot, hiszen az nem egy bélyeg, hogy az anya lemondott a gyerekéről, nálunk viszont az – mondja Borsyné dr. Kovács Zsuzsanna, a Baranya Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal vezetője. – Ennek valószínűleg a társadalmi különbségek az okai.

Magyarországon az állami intézmények a titkosat és a nyíltat is végezhetik, ám míg azok az előbbit részesítik előnyben,  addig a civil szervezetek csak a nyílt örökbefogadással foglalkozhatnak.

IMG_4965

[box title=”Nem szabad eltitkolni”]Dr. Pohárnok Melinda, a PTE Pszichológia Intézet egyetemi adjunktusa hozzátette, nagyon nehéz kitalálni, hogy a babák hogyan élik meg az örökbefogadást. Számukra a biztonság fontos, nem pedig az, hogy ezt ki nyújtja. A kisgyermekben ez nem hagy nyomot, amennyiben bekerül egy biztonságos családba.

– Akkor tudnak a babák rugalmasan alkalmazkodni egy új anyukához, ha az első félévben megtörténik ez; ahogy telnek az évek egyre nehezebb lesz.

A pszichológus továbbá azt is hangsúlyozta, hogy már a kezdetek kezdetén tudatni kell a gyerekkel az örökbefogadás tényét, ezt már egy két-három éves is meg tudja érteni, azonban nagyon fontos, hogy az életkorának megfelelő módon tudassák vele a dolgot.[/box]

 • Ephraim

  re: Kiemelt Hozzászóló!

  Életből és pszichológiából egyes, leülhetsz…

 • !!!

  Az életkorának megfelelően.

 • Kiemelt hozzászóló!

  Hogyan lehet ezt megmondani egy 2-3 éves gyereknek?
  Ezt a baromságot!