Nem szégyen az evés, inkább hasznos!

Már megint eszel? Szinte még így, leírva is halljuk a kérdés vádló hangsúlyát. Pedig a gyakori étkezés nem bűn, sőt: kifejezetten egészséges lehet. 

Ágnest rendszeresen érik atrocitások a munkahelyén, amikor pár óránként megeszik néhány falatot az íróasztala mellett. A főnöke és a kollégái ilyenkor odaszólnak valami effélét: Most éppen min csámcsogsz? vagy: Vigyázz, nagy lesz a feneked! Az egészsége iránt érzett aggodalmuk azonban kimerül ennyiben. A munkatársak arra már nem kíváncsiak, hogy mi van Ágnes tányérjában. Számukra az evés egyenlő a hízással.

Pedig igenis számít, hogy mi az, amit egyfolytában eszünk – mondja Szekeresné Szabó Szilvia dietetikus. A folyamatos evés ugyanis csak akkor káros, ha egészségtelen ételeket eszünk.

– A kritizáló munkatársak vagy családtagok valószínűleg nem tudják, hogy az egészséges anyagcsere érdekében legalább kétszer kellene ennünk a napi háromszori főétkezés mellett. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy a reggeli és az ebéd között bevágunk egy nagy adag pacalpörköltet. A köztes étkezések maximum száz-kétszáz kalóriát tartalmazhatnak.

Na de mit együnk?

A tízórai és az uzsonna fő alkotóelemei mindenképpen a gyümölcsök és a zöldségek legyenek. Emellé érdemes tejterméket, például joghurtot vagy kefirt enni.

– Az idénygyümölcsöket aprítsuk bele egy pohár natúr, vagy ízesített joghurtba. Ha kell, édesítsük kevés mézzel, vagy turbózzuk fel egy-két kanál müzlivel. De ha nem szeretjük a tejes dolgokat, akkor a banán vagy a narancs mellé korpás kekszet, pászkát vagy puffasztott rizst is rágcsálhatunk – javasolja a szakember.

Az otthon elkészített zöldségkeverékek, saláták is beválhatnak két étkezés között. De mini szendvicseket is készíthetünk teljes kiőrlésű vagy extrudált kenyérből egy szelet sonkával és  kevés margarinnal megkenve.

 

Nassolás? Jöhet!

Ha valaki tudja magáról, hogy hajlamos pótcselekvésként enni, akkor érdemes végiggondolnia, mit nassol.

Ágnes például aprított zöldségekkel váltotta ki a chipset és az édességet.

– Az ülő munka egyébként sem tesz túl jót az emésztésnek. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább rostos és kevésbé édes dolgokat csipegetek. Általában aprított sárgarépát vagy uborkát viszek be magammal az irodába. De ha olyan kedvem van, akkor joghurtot eszem egy kis zabpehellyel. Az utóbbiból mindig van a fiókomban.

Csak néhány perc…

Ágnes módszere mindenképpen követendő – mondja a szakember. Az apróra vágott falatok miatt ugyanis olyan, mintha valódi rágcsálnivalót ennénk, közben mégsem hízunk. Ilyen édességpótlék lehet még, ha sózatlan és pörköletlen olajos magvakat fogyasztunk.

A nap ötszöri étkezést az emberek 20-30%-a képes betartani. Az egészséges életmód ugyanis munkás – gondolják sokan. Pedig az esetek döntő többségében csupán fél órát kellene rászánni az esténkből, hogy másnapra összedobjunk egy egyszerű salátát, vagy felaprítsunk néhány szem zöldséget.

 

 

[frame]Együnk a zsírpárnák ellen!

A gyakori érkezés a tartós fogyásban is segíthet. Jorge Cruise fitnesz-szakértő szerint ha háromóránként eszünk valamit, azzal felgyorsítjuk az anyagcserénket, és több kalóriát égetünk el. A koplalást semmiképp sem javasolja, a táplálék megvonása ugyanis beindítja a test úgynevezett „éhezési mechanizmusát”. Ez azt jelenti, hogy a szervezet takarékra kapcsol, lelassul az anyagcsere, vagyis nem ég a zsír.[/frame]

Hirdetés