Büdös a szám?

A rossz lehelet talán az egyik legkiábrándítóbb tulajdonság, legyen szó férfiról vagy nőről. Bármennyire jóképű vagy csinos az illető, ha bűzlik  a szája, hamar elszelelnek a közeléből a lehetséges partnerek. Pedig a kellemetlen lehelettel nem kellene megbékélni, csak a probléma okának kellene utánajárni!

hirdetés

Amikor egy társaságban szóba kerül, hogy XY-nak büdös a lehelete, szinte mindenki egyszerre kezdi el harsogni: de hát, miért nem vesz be egy rágót? A felvetés persze jogos, egy csokor metélőhagyma vagy egy rúd házi kolbász elfogyasztása után valóban sokat segíthetne egy kis mentol, vagy egy gyors fogmosás. De mi van akkor, ha nem a hagyma a bűnös?

A legrosszabb persze az, amikor a rossz szájszag tulajdonosa nem észleli, vagy nem vesz tudomást bűzös leheletéről. Számukra az alábbi, igen egyszerű technikát szokták javasolni: leheljenek a tenyerükbe, majd szagolják meg az eredményt. Így garantáltan lehull a lepel!

Ha észleltük a problémát…

Igazán nagy gond akkor van, ha a büdös száj nem az aktuális ebédünkhöz köthető, hanem állandósul vagy gyakorivá válik. Ilyenkor nem szabad elbagatellizálni a dolgot, mivel komoly betegségekre is utalhat a tünet. Minden okot sorra kell venni, olykor pedig orvosi segítségre is szükség lehet ahhoz, hogy a szájszag oka pontosan megállapítható legyen.

Mi lehet a baj?

A szájszag leggyakoribb oka az elégtelen szájhigiénia. Abban az esetben, ha valaki nem elég gyakran vagy nem megfelelően mos fogat, akkor az ételek maradványai  a szájüregben maradnak, és idővel bomlásnak indulnak. Ezen élelmiszer-maradványok pedig elősegítik a baktériumok elszaporodását, ami tovább erősíti a kellemetlen szagokat.

Mit tehetünk? Amennyiben ez a rossz lehetelt valódi oka, akkor mindössze annyi a teendőnk, hogy gyakrabban és alaposabban mosunk fogat. Ráadásként használhatunk fogselymet, hiszen a fogközökbe nem minden helyzetben érnek el a sörték.

A bűzös szájszag és a rossz fogak gyakran együtt járnak. Akinek rosszak a fogai, esetleg fogínybetegségben is szenved, annak a szájüregében folyamatosan nagyon sok baktérium van jelen.

Mit tehetünk? A féléves fogorvosi kontroll még azoknak is javasolt, akiknek általánosságban rendben vannak a fogai, hát még azoknak, akiknek gyorsan romlanak! Nem mellesleg a lerakódott fogkő is okozhat rossz leheletet.

Alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében a szervezet főként zsírt éget, így ez az energia elsődleges forrása. Ebben az esetben keton szabadul fel, ami erős, acetonszagú leheletet okoz.

Mit tehetünk? Ebben az esetben viszonylag egyszerű a szájszag kezelésének módja: több rostot kell fogyasztani, ami javítja az emésztést, és megszünteti a kellemetlen leheletet.

A túlzott szájszárazság is lehet a bűzös lehelet oka, ám az szintén egy tünet. A csökkentett nyáltermelés miatt az elégtelen mennyiségű nyál nem tudja eltakarítani a szájüregben felszaporodó baktériumokat. A tünet oka lehet a nyálmirigyek rendellenes működése, de gyógyszerek mellékhatása vagy a szájon át történő légzés is okozhatja.

Mit tehetünk? Ha dehidratációról van szó, akkor fokozott folyadékfogyasztással kezelhető a probléma.

Forduljunk orvoshoz!

Előfordulhat, hogy a fentebb felsoroltak közül egyik sem illik a képbe. Ez esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen megeshet, valamilyen betegség áll a rossz szájszag hátterében. Például:

– cukorbetegség
– vesebetegség
– májbetegség
– mandulagyulladás
– fül-, orr-, gégegyulladás
– orrsövényferdülés
– nyelőcsődaganat
– reflux

Amíg tart a kivizsgálás 

A rágó, a mentolos cukorka elnyomja a bűzös szájszagot, de emellett még létezik néhány trükk, amit be lehet vetni az ideiglenes, tüneti kezeléshez.

– Naponta legalább háromszor mossunk fogat. Ha szükséges, tartsunk egy fogkefét a munkahelyünkön is. Egy tárgyalásnál egyáltalán nem megnyerő a büdös száj!

– Használjunk fogselymet, legalább naponta egyszer!

– Tudatosan távolítsuk el a lepedéket a nyelvünkről! A nyelv kis barázdáiban ugyanis előszeretettel tanyáznak azok a baktériumok, melyek a kellemetlen szagért felelősek. Ehhez lehet külön kis nyelvkaparót is kapni, de megteszi egy külön fogkefe, vagy egy lefordított kiskanál.

– Rágcsáljunk petrezselymet. E zöld levélről köztudott, hogy semlegesíti a szájszagot. Ennek oka a növény magas klorofilltartalma, mely kíméletlenül elpusztítja a szánkban garázdálkodó bacikat.

– A dohányzás, az alkohol és a kávé nagyon szárítja a száj nyálkahártyáját, valamint savasítanak, ezzel is növelve annak az esélyét, hogy a baktériumok elszaporodjanak.

– Igyunk sok vizet vagy zöld teát! Az utóbbiban található katechin megakadályozza a baktériumok romboló hatását, így nemcsak a szájszag, de a fogszuvasodás ellen is védjük magunkat.

 

  • Kerekecske gombocska

    Megállapított a súlyos refluxom és nem büdös a leheletem.