Mire jó az erdei suli?

A természetről a környezetismeret órákon is sokat tanulhatnak a gyerekek, ám  az élővilágot kint, a friss levegőn lehet igazán megismerni. Szerencsére az erdei iskolának köszönhetően a pécsi gyerekeknek is van lehetőségük elhivatott oktatóktól tanulni a szabadban! 

hirdetés

A Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolája jövőre nagykorúvá érik. Az Árpád-tetőn található intézmény az általános iskolák, illetve óvodák nevelési, oktatási tervére építve foglalkozik a hozzájuk jelentkező csoportokkal. Itt a gyermekek nemcsak a tankönyvekből sajátíthatják el az élővilággal kapcsolatos ismeretanyagot, hanem testközelből meg is tapasztalhatják a tanultakat. Megismerhetik az erdészeti munkát, a természetben tanulnak a természetről. Az oktatók láthatóvá teszik számukra egyebek mellett a víz körforgását, a fajok sokféleségét, a növények életét a magtól a korhadásig. A hegység kőzeteit tapintás útján is felfedezhetik a foglalkozásokon, de vadászati ismereteket, térképolvasási tudást is szerezhetnek, valamint behatóan tanulmányozhatják az erdei állatok életmódját. Mindeközben a programok a környezettudatos gondolkodást fejlesztik ki a gyermekekben.

Iskola az erdőben

Idén a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő intézmény február végén kezdte tavaszi tanítási tevékenységét. A csoportok a rossz időjárás ellenére is megjelentek a lefoglalt időpontokban, bár a terepi foglalkozások helyett a tanítás nagyobb része az oktatóteremben folyt. Sokan a márciusi havazások miatt elhalasztották volna a programot, ám az erdei suli telt házzal működik, így nehéz új időpontot találni.

– Az iskoláknak, óvodáknak elküldjük programkínálatunkat és a jelentkezési lapot, de az érdeklődők a Mecsekerdő Zrt. honlapjáról is letölthetik ezeket. Tapasztalataink szerint a vidéki iskolák pedagógusai elsősorban a honlapról tájékozódnak – mondja Adorján Rita, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezetője. – Egyre több óvoda jelentkezik délelőtti erdőismereti programunkra. 4-5 éves kortól fogadunk csoportokat, ők már érdeklődnek a természet iránt, és képesek arra, hogy irányított foglalkozáson vegyenek részt. A családokat zöldnapokon, erdők hete programokon, kézműves napokon vagy hétvégi túravezetésen tudjuk fogadni.

[frame]

A Föld Napján is!

A Mókus Suli következő nyilvános, családok által is látogatható programja a Föld Napja alkalmából lesz a Tettyén, április 20-án. Emellett megtartják a május 10-ei Madarak és Fák Napját is, de találkozhattak az iskola oktatóival a szülők és gyermekeik március 20-án Pécsett, a Szivárvány Gyermekházban a Zöld Családi Napon is, ahol interaktív társasjátékkal, tapintással-érzékeléssel megoldható feladványokkal, játékos fejtörőkkel ismertették meg az erdő világát. Az erdei iskola tanárai hétvégente kirándulásokat is szerveznek: egy-egy alkalommal 8-13 kilométeres távokat tesznek meg a résztvevők, akik a természettel kapcsolatos ismereteken túl az útvonal látnivalóihoz kötődő mondákkal is megismerkedhetnek a túrák alatt.[/frame]

Hirdetés