Okostelefon vagy játszótér – hol a határ?

Az óvodások manapság még a tévé képernyőjét is lapozni akarják, miközben egyes felnőttek képtelenek üzenetet írni okostelefonon. Vicces, ugyanakkor teljesen természetes, hogy a kicsik már így szocializálódnak. De vajon mennyire szabad hagynunk, hogy a gyerekek életébe bekússzanak a mindenféle kütyük? Rossz szülők vagyunk, ha hagyjuk őket pötyögni? 

hirdetés

A gyerekek egyharmada már egyéves kora előtt okostelefon felhasználó

Egy friss amerikai felmérés szerint az 1 év alatti gyerekek 36%-a érintett már kijelzőt, közel negyede hívást is indított szülei telefonjáról, továbbá meghaladja a 15%-ot azoknak a kicsiknek az aránya, akik használtak már valamilyen alkalmazást az első születésnapjuk betöltését megelőzően. Noha a felmérés nem Magyarországon készült, már saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy zavarba ejtő az a magabiztosság, ahogyan az egészen kicsik kezelik az elektronikus eszközöket. Hazánk egyik nagy telefonos szolgáltatója nemrég közzétette a – nem reprezentatív, ugyanakkor érdekes eredményeket hozó felméréséből származó – tapasztalatait. A telefonhasználatot is vizsgáló kutatás adatainak alapján a megkérdezettek gyermekeinek 61,4%-a rendelkezik már saját mobillal, amelyeknek több mint 60%-val internetezni is lehet.

okostelefon, gyerek, tablet

Ne áldozzuk be az együtt töltött minőségi időt!

A fenti adatokat olvasva felmerül a kérdés, hogy mennyire jelent ez problémát? Kell-e lelkifurdalást érezniük a szülőknek, ha a gyerkőc telefont nyomogat? Káros-e, ha néha jobb ötletünk nem lévén hagyjuk, hogy a kicsik használják az okos kütyüket?

– Nehéz ezt a határt meghúzni, mivel tapasztalataim szerint olykor maguk a szülők is nehezen találják meg. Azt nem tartom kórosnak, hogy ha egy-egy hosszabb utazás során, a monotonitás csökkentése érdekében a gyerkőc megnéz egy mesét a telefonon, vagy a váróban való üldögélés során egy ötletes, fejlesztő alkalmazással játszik. Problémát akkor jelent, ha a közös társasjátékozás vagy labdázás helyett nyomogatja a kicsi a készüléket. Nem szabad, hogy az okostelefon a szülőkkel vagy kortársaival együtt töltött minőségi időből vegyen el – hívja fel a figyelmet a tudatosságra Goldmann-né Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus.

Minden szituációból tanulnak a gyerekek

Sokszor azért adják a felnőttek a gyerekük kezébe a telefont, hogy nyugodtan beszélgessenek, zavartalanul tudják a tennivalójukat intézni. Azt azonban elfelejtik, hogy ezekből a szituációkból is nagyon sok olyat tanulnának a csemeték, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnének. Így, bár munkásabb és nehezebb, érdemes őket bevonni például a főzésbe, vagy az autómosásba.

– Én abban hiszek, hogy nincs olyan alkalmazás vagy program, amely jobban fejlesztené a gyerekeket a mozgásnál, a hétköznapi élethelyzeteknél. Ha statikus helyzetben gubbaszt és nyomkodja a képernyőt, akkor a szocializációs készségekben lemaradhat. Olyan képességeket nem szerez meg, amelyeket csak csoportjátékok során, vagy a családdal való interakcióval tudna elsajátítani – emeli ki a gyermekpszichológus.

gyermek és okostelefon

Fontos a tudatosságra és mértékletességre nevelés

Nyilvánvalóan nem dughatjuk a fejünket a homokba, ez a generáció már az interneten és a technikai eszközökön nő fel. Azonban a felnőttek és a szülők felelőssége, hogy megtanítsák gyermeküket (akár már az óvodáskorút is) a mértékletes és helyes eszközhasználatra. A szakember szerint az egyik legfontosabb dolog a példamutatás. Figyeljünk arra, hogy tőlünk mit látnak, hiszen hiába mondjuk nekik, hogy ne üljenek órákat a képernyő előtt, ha tőlünk is ezt látják.