Okostelefont vennél a gyereknek? Ezekre vigyázz!

A világot elárasztó agresszív reklámzaj ugyanúgy eléri a gyerekeket is, ahogy minket. Így érthető, hogy a könyörgés elég hamar elindul a legjobb okostelefonért, ellenállni fölösleges. De ha már van, érdemes sorra venni a tartalomvédő lehetőségeket, hogy a pici elé ne kerüljön olyan Youtube-videó vagy weboldal, amit semmiképpen nem engednénk.

Inkább először butatelefont!

A telefonvásárlásra már alkalmas életkor minden családban más. Függ attól, hogy a gyerek egyedül megy-e az iskolába busszal, milyen messze van a legközelebbi barátja, akihez átbiciklizik, vagy egyáltalán felmerül-e benne az igény a kütyü iránt. Ha nem kezdődik el hamar a hiszti, akkor összetehetjük a két kezünket, egyéb esetekben pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy buta- vagy okostelefon kerüljön a kicsi kezébe.

hirdetés

Egyértelmű, hogy első körben érdemes csak telefonálásra és sms-ezésre alkalmas telefonra beruházni – jóllehet a furfangos szolgáltatók ezeket a készülékeket jóval magasabb áron érzékesítik, hogy ne érje meg a szerencsétlen szülőknek. Később azonban biztos megjelenik az igény az okosabb verziókra is: „hiszen az összes havernak van már iPhone-ja!”. Így odáig „fajul” a helyzet, hogy kénytelenek vagyunk betévedni egy szolgáltató fiókjába.

Figyeljünk arra, hogy mit néz a gyerek

Mindent beszéljünk át a gyerekkel

Valószínűleg nem kell semelyik szülőnek elmondani: a legfontosabb, hogy őszinték legyünk a gyerekkel, és beszéljünk a lelkére; mindent mondjon el nekünk, ne legyenek titkok apa és anya előtt. Ezen túl pedig érdemes telepíteni tartalomvédő programot, nem is a bizalom hiánya miatt, sokkal inkább azért, hogy a véletlen kattintgatás révén behozott káros tartalmú oldalak ne okozzanak traumát a gyereknek.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete szerint a három nagy magyarországi mobiltelefon-szolgáltató is kínál megoldásokat, amelyekkel a szolgáltatói oldalról kizárhatók a felnőtteknek szánt tartalmak és szolgáltatások. Ezen gyermekzár-szolgáltatások beállításában a mobilkészülék megvásárlásakor, vagy a szolgáltatás megrendelésekor a szolgáltató munkatársai is segítséget tudnak nyújtani. Ezért ha gyermek számára vásároljuk a készüléket vagy az előfizetést, érdemes tájékoztatást kérni a biztonsági eszközökről, beállításokról.

phone2

A T-mobile gyerekzáráról itt, a Telenoréról itt, a Vodefone hasznos tanácsairól pedig itt olvashatunk!

Ne garázdálkodjanak alkalmazások

Érdemes az okostelefon megvásárlásakor úgy beállítani a készüléket, hogy az áruházba csak a szülő által ismert jelszóval tudjon letölteni bármit is a gyerek. Hiszen néhány véletlen kattintással – jelszó nélkül – simán letölthet a gyerek olyan alkalmazást, ami akár fizetős is lehet.

Ezeken kívül léteznek úgynevezett szűrőprogramok is, amelyekkel saját gyermekünk érettségi szintje és saját belátásunk szerint szűrhetjük a zavaró, felzaklató, avagy káros tartalmakat. Ilyen magyar nyelvű szűrőszoftverek például a Biztonságos Böngészés Program és a Norton Online Family.

Korábban már írtunk a számítógépes lehetőségekről, a cikket itt olvashatja el!

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Most ez komoly? “Először butatelefont” Biztos ellesz vele a gyerek hogyne! Meg biztos a letöltött alkalmazások okozzák a problémákat hogyne! Véletlenül sem a böngészőbe keresnek nem nekik való tartalmat amit nem lehet jelszavakkal kivédeni! Hány éves írta ezt a cikket? 80? “ha gyermek számára vásároljuk a készüléket vagy az előfizetést” előfizetést? Ha gazdag a szülő persze drága előfizetés és a legdrágább telefon kell neki had törje azt a gyerek és csináljon jó nagy számlát!

    Azt kellene inkább leírni, hogy olcsóbb okostelefont vegyenek neki és kártyás csomagot akkor nem is tudja elkölteni a világ összes pénzét és megtanulja, hogy nem a fán terem! És jelölje ismerősnek a gyerekét fakebookon mert akkor legalább látja mit garázdálkodik ugyanis a mostaniak ott lógnak amiről itt szó sem esik! Bár a leleményesebb gyerekek ellen nincs védelem. Azt fogják csinálni amit akarnak.

Comments are closed.