Nem tanulnak feleslegesen és önzőek?

Az iskolából kiszakadva belehuppanni az irodai székbe, és nyolc órát végigülni nem egyszerű, hiszen agyunk totális átállását igényli. Pécsi kutatók szerint a Z generációnak ez még nehezebb, hiszen az úgynevezett „digitális bennszülöttek” teljesen más világban szocializálódtak, kevésbé hűségesek főnökeikkel, és felesleges dolgokat nem jegyeznek meg. 

hirdetés

Az 1996 és 2007 között születetteket már könnyedén nevezhetjük a digitális nemzedék tagjainak, hiszen ők azok, akik már beleszülettek a digitális forradalomba, és gyermekkoruk óta tanulják az online világ és az okoseszközök „nyelvét”. Érhető módon a csak karnyújtásnyira levő tudás miatt teljesen máshogy tanulnak mind a főiskolán, mind a munkahelyen. Még csak 3 százalék a munkaerő-piaci arányuk, máris nagy fejtörést okoznak a munkaadóknak. A legtöbb Z generációs fiatal ugyanis sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amiknek nem annyira örülnek a cégvezetők.

ipad-tablet-technology-touch

Amire nincs szükség, azt nem tanulják meg!

A mai 11-20 évesek teljesen máshogy állnak a munkához, gyökeresen másként tanulnak és kezelik a meglevő tudásanyagot. Megszokják például, hogy minden információhoz azonnal hozzáférhetnek az interneten, pont ezért ismereteik felszínesek lehetnek.

Ha a Z generáció tagjai valamilyen kérdéssel, problémával szembesülnek, azonnal rákeresnek az interneten.

Persze a világhálón legalább annyi a fals, hibás adat, mint amennyi a hasznos, így a megszerzett tudásra nincs garancia, a forrás nem ellenőrzött, mint ahogy a korábbi generációké – akik inkább a pedagógustól, vagy könyvekből tájékozódtak.

Dr. Törőcsik Mária pécsi marketingprofesszor, trendkutató szerint kétségtelen, hogy mások az elvárásaik, tűrőképességük és kötődésük ezeknek a fiataloknak, továbbá teljesen máshogy működik az emlékezetük.

– Kétségkívül máshogy memorizálnak; nem látják be, hogy ha bizonyos információk könnyen megszerezhetőek, akkor miért kellene megjegyezniük azokat. Ez azonban nem generációs különbség, hiszen gondoljunk csak bele, tíz éve mennyi telefonszámot tudtunk mi is fejből – mondta a marketingprofesszor. Hozzátette  ettől még szorgosan és hatékonyan tanulnak, csupán belátják, vannak olyan információk, amelyeket egyszerűen nincs szükség megtanulni tételesen.

A legnagyobb baj a motiváció és a hűség hiánya

A Z generáció gyorsan villódzó képeken nő fel, rövid, kiemelésekkel tarkított, mozaikszerű információkra építenek, olvasási hajlandóságuk nehézkesebb, hosszabb szövegeket nem szívesen olvasnak. Ennek a generációnak a „nehézsége” munkaerő-piaci szempontból mégis inkább az önzőség, és a kis monotóniatűrés.

pexels-photo-296878 (2)

Dr. Törőcsik Mária szerint ennek a nemzedéknek a szülei nagymértékben háttérbe szorították magukat, a szupergyerek kapott minden támogatást, így megfelelő individualistákat, önző gyerekeket neveltek, ebből kifolyólag nehezen tűrik a szabályokat a munkahelyen is, és abban a pillanatban továbbállnak, amint jobb lehetőséget kapnak. Ezek a gyerekek nehezebben viselik a megpróbáltatásokat, kritikákat, versenyhelyzeteket.

– Másik probléma a motiválásuk. Ha ezek a fiatalok olyan feladatot kapnak, amit nagyon csípnek, akkor igazán lelkesek tudnak lenni. Ugyanakkor egy munkahely nem a változatos, új problémákról szól leginkább, sok a monoton elem, amit már nehezebben tűr ez a generáció – mondja a pécsi szakember.

Kiemeli azonban azt is, hogy nagy hib olyan problémákat és tulajdonságokat áthárítani a Z generációra, amelyek egyrészt életkori sajátosságok, másrészt a társadalmi környezet problémái – hiszen nemcsak ők küzdenek a modern mindennapok problémáival, hanem az idősebbek is, mint ahogy a korábban említett telefonszámok memorizálásának az eseténél is láthatjuk.