Ősz hajszál harminc alatt

Az öregedés természetes folyamat, mely mindenkit elér az idő múlásával. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy a 60. vagy a 35. születésnapunk környékén következik-e be, hisz utóbbi egyáltalán nem egészséges folyamat. Pécsi szakember segítségével eláruljuk, meg kell-e ijedni, ha ősz hajszállal találkozunk harminc alatt.

hirdetés

Dr. Székely Miklós, a PTE Kórélettani és Gerontológiai Intézetének professzora elmondja, hogy a 80-as évek előtt Magyarországon jóval magasabb volt a várható élettartam, mint manapság. A rendszerváltás után az emberek többsége stresszben élt munkahelyi bizonytalanságai miatt, ennek köszönhetően jóval alacsonyabb volt a várható élettartam. Manapság azonban javuló tendenciát figyelhetünk meg e tekintetben.

– Nyugatra haladva például 20 évvel nő a várható élettartama a bizonyos nációjú embereknek, Japánban például 100 évig is élnek az emberek. A korai öregedésnek azonban vannak jelei, érdemes erre odafigyelni felnőtt korban. Fizikai és mentális jeleket lehet elkülöníteni – így a professzor.

Öreg

Teherbírás

A gerontológus szakember elmondja, hogy a fizikai teherbíróképességünk csökken a korral, mely egy természetes folyamat, ám ha idő előtt vesztünk ebből a képességünkből, akkor az egy rendkívül egyértelmű jele a korai öregedésnek. Konkrét adatokat nehezen lehet mondani ezzel kapcsolatban, hiszen ezek egyénspecifikusak, minden embernek saját magának kell észrevennie, ha korán jön a baj.

RTM

Az RTM, vagyis a rövid távú memória erőteljes roncsolódása gyakorlatilag az agy vészjelző berendezése. Ha már 30-40 éves korunkban nehezen működik, akkor sürgősen kezdjük el dolgoztatni, ugyanis ha hagyjuk ellustulni, számos mentális betegség melegágyát képezhetjük. A rövid távú memória romlása olyan esetekben érzékelhető, amikor el tudjuk mesélni a gyermekkorunkat, de azt, hogy tegnap mit vacsoráztunk, már nem.

Mindenünk máshogy öregszik

Testünk részei eltérő ritmusban öregednek – magyarázza prof. dr. Székely Miklós, így ha például rengeteget ülünk számítógép előtt, akkor várhatóan a szemünk élettartama lesz sokkal rövidebb a normálisnál. Fizikailag sem ugyanúgy öregszünk, mint mentálisan, sőt, még bizonyos testrészeink is különböző ritmusban idősödnek. Vannak olyan fiatalok, akiknek már tucatnyi ősz hajszáluk van, ám ez nem jelenti azt, hogy más testrészeik is hamar elkezdenek idősödni, csupán azt, hogy hajkoronája korábban öregszik. Ettől azonban lehet még az illető rendkívül fiatal és egészséges.

stressz
A stressz fokozza az öregedési folyamatot

A biztonság a legfontosabb

Ha már a hosszú élet titkát kutatjuk, elmondhatjuk, hogy az emberek várható élettartamát nagyban befolyásolja a létbiztonság. Tehát ha olyan városban és korban élünk, ahol a munkahelyi pozíció és biztonság stabil, az embereknek megnövekszik az élettartama. Természetesen ehhez hozzájárul saját szervezetük fizikai és mentális frissen tartása is.

[box title=”Hogyan előzhetjük meg?” box_color=”#efac6c”]

– Ha idő előtt romlik mentális frissességünk, ügyeljünk oda agyunk tréningezésre. Korábban írtunk ezekről a gyakorlatokról, érdemes időről időre elvégezni ezeket a feladatokat.

– A mértékletes táplálkozás és életmód rendkívül fontos, semmit se vonjunk meg magunktól, de mindent csakis mértékkel fogyasszunk!

– A mentális és fizikai aktivitás szinte a legfontosabb, a kettő ráadásul összefügg, hiszen egymást erősítheti vagy gyengítheti. Egy percre sem szabad leállnunk az edzéssel és az agyi aktivitásokkal – még fiatal korban sem![/box]