Para a diéta, mert nem eszel húst?

Jó hírünk van a vegáknak, mindent lehet valamivel pótolni a diétában. Nincs több kifogás, állj neki helyesen táplálkozni! A koplalás viszont továbbra is tabu. 

hirdetés

Lassan vége a nyárnak és a bikiniszezonnak. Ez jó hír lehet azoknak, akiknek eddig nem sikerült elérni a számukra tökéletes testsúlyt. Végre nem kell ugyanis fürdőruhában feszengeniük. Kevésbé jó viszont abban az esetben, ha ősszel új közösségbe – például egyetemre, munkahelyre, családba – kerülnek és itt is a lehető legjobb formájukat kellene hozniuk.

Ilyenkor általában csak a drasztikus diéta és persze a testmozgás segíthet. Azoknak viszont még nagyobb kihívás a fogyókúrát tartani, akik finnyásak vagy egyszerűen nem esznek meg valamit, ami a diéta szerves részét képezi. Mint például a húst. Mit tehetnek ilyenkor? Borbély Bianka, pécsi dietetikus véleményét kértük ki.

– Milyen táplálkozást ajánl, ha valaki kifejezetten fogyni szeretne?

– Nincs egyetlen, mindenkire rávetíthető diéta és táplálkozási ajánlás, mert ahányan vagyunk, annyiféle anyagcserével, emésztőrendszerrel, testösszetétellel és testalkattal rendelkezünk. Ezért fontos a megfelelő szakemberhez fordulnia a fogyni vágyónak. A dietetikus személyre szabottan elkészíti az igényeknek megfelelő étrendet. Az elhatározás után nemcsak a táplálkozásunkat szükséges megváltoztatni, hanem az életmódunkat is. Megfelelő időt és energiát kell szánnunk az étkezésekre, az ételek elkészítésére, sportra és az alapanyagok beszerzésére. Amit ajánlani tudok a tartós fogyáshoz, az egy teljes értékű, megfelelő tápanyagokat és tápanyag arányokat (szénhidrát, fehérje és zsír megoszlási aránya) tartalmazó, feldolgozott élelmiszer mentes étrend. A helyesen megválasztott alapanyagok és táplálékok napról napra előrébb visznek és érezhetőek lesznek a pozitív változások.

– Mit gondol az interneten keringő diétákról?

– Igazi útvesztő egy hozzá nem értő ember számára. Rengeteg divatos diétáról lehet olvasni az interneten és számos közösségi oldalon, de fontos tudni ezekről, hogy sok esetben nem szakember állítja össze őket, és nagyon szélsőséges irányba terelik a táplálkozást, ami komoly hiánybetegségekhez és szövődményekhez vezethet. Ezért minden esetben szükséges kikérni a megfelelő szakember véleményét a diéta elkezdése előtt, hogy ne okozzunk maradandó károsodást az egészségünkben. Ellenkező esetben, ha valaki mégis interneten keresztül szeretne tájékozódni, akkor azt javaslom, hogy olyan írásokat és cikkeket keressen, amiket szakmailag elismert emberek publikáltak, és megfelelő háttérinformációval rendelkeznek a témával kapcsolatban.

– Mivel lehet pótolni a húst a diéta során, ha valaki vegetáriánus vagy vegán, stb.?

– Napjainkban már rengeteg helyettesítő terméket kínálnak fel a különböző gyártók és forgalmazók, ezért megvan a lehetősége annak is, aki növényi étkezést szeretne folytatni, de úgy érzi, hogy hiányoznak neki ezek a termékek. A húskészítmények pótlására a legelterjedtebb a szejtán, más néven búzahús (gabonából, általában tönkölybúzából készül), a tofu és tempeh (szójából készült termékek). Akinek viszont nem hiányzik a hús, könnyen találhat más, fehérjében gazdag növényi alapanyagot, mint például a szárazhüvelyeseket (bab, lencse, csicseriborsó) és teljes értékű gabonákat (amaránt, quinoa, barna rizs, zab). Ezen kívül pedig már könnyen fellelhető a tejtermékek helyettesítésére szolgáló növényi alapú tejek, tejszínek, sajtok, joghurtok, amiket a legtöbb esetben magvakból és gabonafélékből állítanak elő.

– Vannak-e veszélyei a diétáknak? 

– Egy szakember által összeállított és megtervezett teljes értékű étrend követésével nem fogunk hiányban szenvedni, és nem leszünk veszélynek kitéve, ellenben az internetről halászott és az újságokból kivágott diétáktól már inkább. Ahhoz, hogy a fogyás által elért testsúlyunkat tartani tudjuk és elkerüljük az úgynevezett jojó-effektust, mindenképpen kitartásra és önfegyelemre van szükség. Az elért testsúlyt követően ne essünk neki a hűtőszekrénynek és a dugi csokiknak, hanem kövessük a mértékletesség elvét és ne dobjuk el a gondosan felépített táplálkozási szokásainkat, mert az csak a javunkat szolgálja.

– És a hús nélküli táplálkozásnak?

– A húsmentes táplálkozásnak is lehetnek természetesen veszélyei, de csak abban az esetben, ha nem vagyunk elég tájékozottak a témában, ezért fontos, hogy a kezdeti lépések előtt szerezzünk minél több információt az étrendről. A továbbiakban pedig ajánlott a vérkép ellenőriztetése az esetleges hiánybetegségek elkerülése érdekében.

– A túlzott húsfogyasztásnak?

– A túlzott hús és állati eredetű táplálék fogyasztása ellen már számos tudományos alapú cikk született, amelyekben bizonyítottan szerepeltek az állati eredetű fehérje fogyasztás hátrányai és az ezzel összefüggő betegségek kapcsolata, mint például: tumoros, szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség. Ha nem szeretnének lemondani az állati eredetű termékekről, akkor itt is fontos a mértékletesség, ebben az esetben fent tartható az egészséges egyensúly.