Pécs: zenélni fognak a koraszülötteknek

Szép és fontos látványosság lesz

Mellkasukon ringathatják koraszülött csecsemőiket az újdonsült anyukák és apukák Pécsen. A Szülészeti Klinika Neonatológiai Tanszékén idéntől van lehetőség erre, a cél pedig az, hogy a szülőket minél inkább bevonják kis súllyal világra jött babáik gondozásába. A következő lépés, hogy decembertől zenés, éneklős foglalkozásokon is részt vehetnek az intenzív osztályon ápolt babák és szüleik. 

hirdetés

A fejlett országokban még 2015-ben is a koraszülés a csecsemőhalálozás vezető oka, ennek gyakorisága hazánkban 8-9 százalék körül alakul. A pécsi számok ennél azonban torzabbak, a PTE KK Szülészeti Klinikája ugyanis regionális centrum, így a koraszülés gyakorisága az országos átlag duplája, 16% feletti. A Neonatológiai Tanszéken 23 intenzív és 10 koraszülött ágyon 2014-ben 489 újszülöttet és koraszülöttet gyógyítottak.

Newborn baby boy covered in vertix inside incubator

A PTE Klinikai Központjában évről évre igyekeznek korszerűsíteni a tanszék eszközállományát. Az elmúlt évben közel félmilliárd forintnyi európai uniós forrásból sok modern orvostechnikai berendezéssel fejlesztették az osztályt. A beruházás óriási ugrást jelentett, ugyanis a rendkívül korszerű lélegeztető gépek, infúziós pumpák, EEG berendezések, monitorok és inkubátorok jelentősen hozzájárulnak az igen kis súllyal született, illetve beteg újszülötteknek nemcsak az életben maradásához, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.

lila, tettye, romok, hl03

Az elmúlt évtizedben a legnagyobb figyelem az 1500 grammnál kisebb koraszülöttek életkilátásainak javítására irányult. Pécsen a tavalyi évben 120 ilyen csecsemőt láttak el. Az ő esetükben a megbetegedések vizsgálata azért is fontos, mert náluk 3,5-szer gyakrabban alakulnak ki szövődmények, és 4,6-szer magasabb a halálozási arány, mint az időben világra jött babáknál. Éppen ezért hosszú időn keresztül, akár két-három hónapig is az intenzív osztályon ápolják a piciket.

lila, tettye, romok,hl01

A szülők ilyenkor nem tudnak közvetlenül a baba világrajövetele után bekapcsolódni a gyermek mindennapjaiba. Pedig ez igen fontos lenne, közelségük ugyanis pozitívan hat a koraszülött súlygyarapodására, illetve mentális fejlődésére –  mondta el lapunknak dr. Funke Simone egyetemi docens, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének vezetője.

koraszülött

A pécsi Neonatológiai Tanszéken ezért kétféle módszerrel is igyekeznek bevonni az apukákat és az anyukákat a gyermek gondozásába – folytatta a szakember. Már a nagyon korai szakaszban alkalmazzák az úgynevezett kenguru módszert, ami annyit jelent, hogy a kicsi akár lélegeztetve is pár órát a szülők mellkasán tölt, hogy hallja az anya vagy az apa szívhangját, érezze a bőre melegségét. Továbbá a januártól beinduló Ringató foglalkozásokon két zenepedagógus a szülőkel együtt énekel és mondókázik majd az újszülötteknek.

November 17-e a koraszülöttek világnapja. E napot azonban nem az ENSZ egészségügyi szervezete, hanem a különféle szülői szervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet a koraszülötteket fenyegető veszélyekre és arra, hogy mennyire fontos az egészségügyi ellátásuk. A lila szín az ő jelképük, ezért a világnap alkalmából az elmúlt években lila fénnyel világítottak ki több híres épületet is világszerte, többe között a Sydney-i operaházat vagy a Boszporuszon átívelő hidat.

Idén Pécs is csatlakozik a kezdeményezéshez. Ebből az alkalomból kedden a sötétedést követő órákban a tettyei romok úsznak majd ilyen fényben.