Pécsen is lesznek “házasprogramok”

Vasárnap volt a házasság világnapja és egyben a házasság hetének első napja is. Az Angliából indult kezdeményezést Magyarországon hetedik alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára. Ezen a héten Pécsett is színes programokkal várják az érdeklődőket. 

hirdetés

Mi az a házasság hete? 

A házasság hete mozgalom Richard és Maria Kane kezdeményezésére indult el 17 éve az Egyesült Királyságból. Fő célkitűzése, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti a házasságokat. A programot az évek során olyan neves személyiségek is támogatták, mint például Tony Blair, korábbi brit miniszterelnök, Ian Duncan, canterburyi érsek, Mary McAleese, Írország köztársasági elnöke, Silvia Gasparovicova, szlovák köztársasági elnökné asszony, illetve Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.

Magyarországon 2008 februárjában, a Bálint-naphoz kapcsolódóan rendezték meg először a házasság hetét a Magyar Evangéliumi Szövetség kezdeményezésére, amelyhez a kezdetektől csatlakoztak a keresztény felekezetek, illetve számos házassággal, családgondozással foglalkozó szervezet.

A házasság hete olyan széleskörű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint azokat, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

esküvő

A legjobb programok Pécsen

[box title=”Egész héten”]Kéz a kézben félpénzen címmel a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága  február 16-ig kedvezményes múzeumi látogatást szervez. A párok akár féláron látogathatnak meg minden pécsi múzeumot.

Szerelmes kalandtúra házaspároknak február 16-ig szabadon választott időpontokban. A pároknak öt feladatot kell teljesíteniük. Például fel kell keresni egy, a kapcsolat számára fontos városi helyszínt, ami kedves közös emléket, élményt idéz. Ezt egy fényképpel kell dokumentálni. Vagy például tenni kell egy közös sétát a Mecseken, és beszélgetés közben felsorolni egymásnak a másik jó tulajdonságait, majd fel kell keresni a Tubesi Kilátó tornyában található laminált idézetet, és bemásolni a kalandtúra útlevelébe.

Helyszín: Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület irodája, Janus Pannonius u.11. fsz.

[/box] [box title=”Február 13. 18:00″]Beszélgetés a házasságról szakértőkkel: Négy családterapeuta várja az érdeklődőket.

Helyszín: Pécsi Evangélikus Gyülekezet, Dischka Győző u. 4-6.

[/box] [box title=”Február 15.”]Ingyenes tanácsadások a Mosolymanó Egyesületnél: A házasság hete alkalmával a kötődő nevelésről tartanak előadást február 15-én 10.00-kor, és az Erzsébet-programra való jelentkezésben nyújtanak segítséget  (nyomtatás, szkennelés, tanácsadás) 11-én és 14-én 9-12 között.

Helyszín: LISZI- Mosolymanó, Pécs, Csontváry sétány 4.

Diszkó családosoknak: 30-as, 40-es szülőként nehéz kimozdulni otthonról, ezért a Pécsimami Egyesület diszkót szervez számukra február 15-én 21:00-tól. A bulira házaspárok és baráti társaságok jelentkezését is várják. A diszkó előtt családbarát áron akár meg is lehet vacsorázni, de Ámor koktéllal és tombolával is várják a szórakozni vágyókat. Lesz csocsó, darts és a 80-as, 90-es évek legjobb zenéi.

Helyszín: Szántó Kovács János u. 1/A (Club Garage, a PMFC pálya déli oldalánál).

A családbarát diszkóról egy holnap megjelenő cikkünkben olvashatnak részletesebben.[/box]

Forrás: hazassaghete.hu; parokia.hu