Pécsi nők is kitálaltak a szexuális zaklatásukról

Egyre több pécsi poszt jelent meg az elmúlt két napban a titokzatos #MeToo vagyis “én is” kulcsszóval. A figyelemfelkeltő kampány keretében nők és férfiak milliói jelzik a közösségi oldalakon, hogy valamilyen módon ők is szexuális zaklatás áldozataivá váltak. Érintetteket kérdeztünk.

hirdetés

A hollywoodi producertől, Harvey Weinsteintől hangos a média napok óta, akiről kiderült, szexuálisan zaklatta azokat a nőket, akik munkára jelentkeztek, köztük olyan sztárokat is, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow. A botrány apropóján egy figyelemfelkeltő kampány is indult, nők és férfiak milliói jelzik a “MeToo” vagyis “én is” hashtaggel a közösségi oldalakon, hogy valamilyen módon ők is szexuális zaklatás áldozataivá váltak. Néhány nap alatt már tizenkétmillióan posztoltak a Facebookra, csatlakozva a kampányhoz, köztük pécsi nők is.

Az érintett nőket – anonimitásukat tiszteletben tartva – kérdeztük élményeikről, azokról a sötét foltokról, ami miatt ők is kiálltak a zaklatott nők mellett.

Tizenkét éves voltam, amikor a nagybácsimmal voltunk a szobában. Ő az asztalnál olvasott, én pedig az oldalának dőlve olvastam. Egyszer csak azt érzem, hogy belenyúl a bugyimba és elkezd simogatni. Teljesen megdermedtem. Lefagytam. Fogalmam sem volt, mit csináljak, hiszen a szeretett nagybátyám volt. Szerencsére pár perc múlva bejöttek a szobába és abbahagyta, de mondta, hogy maradjon köztünk. Anyukámnak elmeséltem, de nem hitte el.

Sajnos nekem már gyerekkoromban is voltak rossz élményeim. Annyira gyerek voltam még, hogy fel sem fogtam, mi történik. A nálam négy évvel idősebb unokatestvérem, amikor észrevette, hogy nőiesedek, előszeretettel hozott olyan helyzetbe, hogy megfogdosott, hozzám simult, én pedig borzasztóan szégyelltem magam. Fogalmam sem volt róla, mit akarhat, miért jó ez neki. Talán 10-12 éves lehettem. A mai napig nyomaszt a történet, de most tudtam csak először mesélni a férjemnek a történetről. A szégyen nem az enyém kell, hogy legyen, mégis így történt.

Történeteket nem szívesen mesélek, de ha ez segít, csoportosítani tudom őket – ha már megszámlálni nem. Van egyszer az a fajta, amikor meg túl fiatal voltam ahhoz, hogy ajánlatot tegyen, vagy ezt meg azt megtegye. Aztán vannak a random maszturbálók, akik végigkísértek egész életemen, a nyaralástól a kórházig. Végül de nem utolsó sorban a hatalmukkal, pozíciójukkal visszaélő fajták.

Tizenhat éves voltam, amikor a szomszéd családnál voltunk vendégségben, az ottani tizenkilenc éves fiú utánam jött az udvari vécére, letérdelt előttem és kérte, hogy hadd puszilja meg a nemi szervemet. Nem hagytam.

Egyetemistaként az egyetem mellett dolgoztam egy hirdetésszervező irodában. Az egyik férfi tulaj egyszer bejött a kicsi, egyszemélyes bérelt helyiségbe. Bezárta belülről az ajtót és azt mondta, hogy csak akkor enged ki, ha kedves leszek hozzá. Nyomakodott, ölelgetett, de szerencsére megérkezett az akkori barátom és megzavarta. Másnap fölmondtam.