Rajzolj egy fát, megmondom ki vagy

Felnőtt korára az ember – remélhetőleg – már rendelkezik némi önismerettel, ám ez nem jelenti azt, hogy sajnálnunk kellene az időt arra, hogy néha napján analizáljuk saját magunkat. Komoly nehézség vagy trauma esetén persze jobban tesszük, ha szakemberhez fordulunk, viszont ha csak úgy elmélázunk az életünkön, miért ne tennék játékosan? Íme, egy teszt, amit pillanatok alatt bárki elvégezhet!

hirdetés

Többféle személyiségteszt is létezik, ami inkább szórakozásnak, játéknak való, ezért nem érdemes őket túl komolyan venni. Az egyik legnépszerűbb a “rajzolj fát” önismereti teszt, ami nem tekinthető alapos személyiségfeltárásnak, inkább csak betekintést nyújt a farajz-tesztek értelmezésébe.

Az alábbi teszt Süle Ferenc, pszichiáter nevéhez fűződik.

[box title=”Mi kell hozzá?” box_color=”#368243″]Egy A4-es papír és egy ceruza. Nyugalom, a teszt elvégzéséhez nincs szükség rajztudásra, nem az a lényeg, hogy mennyire lesz szép a végeredmény. Most a személyiség van a középpontban.

A feladat:

Tedd magad elé a papírt és rajzolj egy fát. Több instrukcióra nincsen szükség. Az elemzést csak akkor olvasd el, ha teljesen kész vagy az ábrával.[/box]

Milyen a fa?

farajzMinél kisebb és minél inkább sarokba szorul a fánk, annál nagyobb önbizalomhiányunk van. Úgy érezzük, túl kicsik vagyunk a világhoz képest, elnyomnak minket, összeroppanunk. Ha viszont olyan nagy, hogy kilóg a papírról, az fiatalos lendületet jelez.

Szokványos fát rajzoltál vagy különlegeset? Minél különcebb vagy, annál kevésbé szokványos a fád.

Ha a képre nézel, derűt vagy szomorúságot látsz-e? Felfelé vagy lefelé csüngenek-e a fa ágai? Minél derűsebb a fád, annál optimistább alkat vagy.

Milyenek a vonalaid? Határozottak, vagy alig láthatóak, reszketegek, szőrözöttek? A vonalak olyanok, amilyen a gazdájuk. Ha lendületes, erőteljesek, akkor te is az vagy. Ha szöszösek, haloványak, akkor bizony sokkal határozottabbnak kellene lenned. Bízz magadban jobban!

Hol helyezkedik el a papíron?

Hajtsd négyrét a papírt úgy, hogy a hajtásnyomok alapján jól be tudd határolni, a fa alul, felül, illetve a jobb vagy a baloldalon helyezkedik-e el. Természetesen ritka, hogy egyértelműen valamelyik sarokban legyen a fa, de most azt kell figyelni, hogy a hajtásvonalakhoz képest javarészben hol helyezkedik el.

Ha a fa inkább a lap alján, és baloldalt helyezkedik el, akkor hajlamos vagy a gyűjtögetésre. A dolgokat, gondolatokat is jól tudod integrálni. Ugyanakkor vélhetőleg sok gyerekkori sebet nem tudtál még feldolgozni. Zárkózott ember vagy.

farajzHa alul, de a jobb oldalon van túlsúlyban a fa, akkor önfejű és komoly ember vagy. Hajlamos vagy konfrontálódni, sok konfliktusod van az emberekkel. Kifelé nyitott ember vagy.

Ha a fa túlsúlyban felül, és a baloldalon van, gátlásos, óvatos személyiség vagy. A dolgokat inkább csak megfigyeled, szemléled, mintsem hogy részt vegyél bennük. Befelé forduló, nehezen barátkozó ember vagy.

Ha inkább felül, és inkább jobb oldalon található a fád, akkor lázadó és agresszióra hajlamos vagy. Aktívan részt veszel az élet eseményeiben. Inkább fordulsz a jövő felé, mint hogy a múlton rágódnál. Sok a barátod.

Egy másik elmélet szerint a rajz baloldala az anyával, a jobb oldala az apával való kapcsolatot jelzi. Ha inkább balra dől a fánk, az az anyai, ha jobbra dől, az apai dominanciát jelképezi. Ha a fa dúsabb, derűsebb, magasba nyúlóbb a jobb oldalon, akkor a rajzolónak az apával volt jobb a kapcsolata, és inkább a jövőre koncentrál, optimista. Fordított esetben inkább múltba révedő, múld dolgain rágódó, és anyától függő, anyához vonzódó típus.

Nagyon ritka, hogy valaki hajszálpontosan, vagy megközelítőleg középre helyezi a fáját. Ez szellemiséget, magas fokú spiritualitást, átszellemülésre való képességet és tudatosságot jelöl.

Megvan-e mindene a fádnak?

farajzBár a valóságban a fa gyökerének földbe nyúló része nem látható, a rajzon azért még megjelenhet. A gyökér az ösztöneinket jelzi. Mindenkinek vannak ösztönkésztetései (pl. agresszió, nemiség, stb.), amiket ha soha nem enged felszínre, megbetegszik. Akinek a rajzán nincs gyökér, az nem tudja jól kiélni az ösztönkésztetéseit. Általában ennek az az oka, hogy az illető túlságosan meg akar felelni az elvárásoknak.

Érdemes megfigyelni, hogy rajzoltál-e a fádnak talajt. Ha nem, az azt jelenti, nem érzel talajt a lábad alatt, nem kötődsz eléggé.

A törzs képezi a középet, tehát itt jól megfigyelhető, a lap melyik oldalán van inkább a fa. A törzs feladata, hogy a korona támasza, hordozója legyen. Szimbolikusan a törzs mutatja a gyerekkort, a korona a felnőttkort. Ha arányos törzset rajzoltunk, rendben volt a gyerekkorunk. Ha csenevész a fánk törzse, ráadásul tele van hosszanti barázdákkal, vonalkákkal, akkor sok traumát hordozunk ebből az időszakból.

A törzs és az ágak képezik a fa leglényegesebb részét. A fő ágak a baloldalon jeleznek nőies jegyeket, misztikumra való hajlamot, zenei és művészi adottságot, érdeklődést, irodalmi készséget. Az égbe törő ágak a hit, a remények és a várakozás jellemzői. A jobb oldali fő ágak a férfias vonalak: tervek, tudományos és konkrét dolgok iránti elkötelezettség, férfias elfoglaltságok, férfirokonok, férfibarátok, apa iránti elkötelezettség.

Milyen típusú fát rajzoltál?

farajzNézd meg jól, hogy az alábbi típusok közül melyikre hasonlít legjobban a fád.

Leveles ágú fák: A sok-sok levél precíz, aprólékos személyiségre utal. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy körbebástyázod, véded magad a külvilágtól. Bizalmatlanul figyeled, honnan ér sérelem, bár alapvetően nyitott vagy.

Téli fa, csupasz ágak: Társaságkedvelő ember vagy, érdeklődéssel, bizalommal fordulsz mások felé, ugyanakkor ki is vagy szolgáltatva nekik. Ha a fád szomorú, akkor sok sérelem ér emiatt a kitárulkozás miatt.

Halott fa: A téli fa nagyon sivár, nagyon szomorú változata. Ha ilyen a fád, úgy érzed, hogy a külső erők áldozata vagy, és képtelen vagy védekezni. Érdemes szakember segítségét kérni.

Fűzfa: hajlamos vagy a depresszióra. De az is lehet, hogy a múlt kínzó emlékeit, tapasztalatait igyekszel magadról lerázni. Az ilyen emberek általában babonások.

Jegenyefa: Hatalmas érzelmek dúlnak benned, de nem könnyen nyílsz meg másoknak. Állandóan valami nehezen elérhető, magas cél eléréséért küzdesz.

Pálmafa: Könnyen összekevered az érzéseidet, gyakran nem tudod, hogy a szíved, vagy az eszed diktált-e neked. Az ellentmondások rabja vagy, nem tudod, közel engedd, vagy inkább távol tartsd magadtól az embereket. Viszont törekvő és optimista alkat vagy, és teszel is azért, hogy elérd a célodat.

Fenyőfa: Ambiciózus alkat vagy. Lépésről lépésre haladsz előre. Nehéz megtörni téged, kemény vagy és ellenálló. Látszólag nyílt vagy, de az igazi természetedet nem szívesen mutatod meg. Ha kis tüskéket is rajzoltál, akkor szúrsz!

Különleges fák: Nézd meg, hogy a különlegessége ellenére leginkább melyik fatípusra hasonlít a fád, mert általában megegyeznek a tulajdonságaitok. Különleges fát egyébként általában magas intelligenciájú tudósok, művészek rajzolnak.

  • petra

    szerintem honnan tudod a raenhz87aoe6jkie687trguiheerg44hz283h4te9ug3q5h9wu5uhh5hrfgeiez58zzhfjdjrbverigvberv dvhg38wthg7zw4zt8z64tg545thjrGowrj

  • htzjfzkiép9üú

    7é7t97kmnae5us4kl98étl9tlk58ueélg8uoiot.7