Rajzolj egy házat, megmondom ki vagy!

Rajzelemző önismereti cikkünk első fejezetében a fa jelentéstartalmaival foglalkoztunk. A második részben a ház rajzát fogjuk analizálni, és csokorba szedni a legfontosabb tartalmakat egy gyors és egyszerű teszt keretein belül, amit bárki, bárhol pár perc alatt el tud végezni.

hirdetés

Fontos, hogy az ilyen teszteket kontextusában kell kezelni, egy-egy jelentést nem szabad kiragadni a környezetéből. Összetett rajzelemzésért pedig forduljunk szakemberhez, hiszen a nagyobb traumákat, lelki problémákat csakis hozzáértő tudja megállapítani – és ezeket sem egyetlen rajzból.

A következő tesztet Keller Orsolya, grafológus és rajzelemző segítségével állítottuk össze.

[box title=”Mi kell hozzá?” box_color=”#ec5622″]

Egy A4-es papír és egy ceruza. Nyugalom, a teszt elvégzéséhez nincs szükség rajztudásra, nem az a lényeg, hogy mennyire lesz szép a végeredmény. Most a személyiség van a középpontban.

A feladat:

Tedd magad elé a papírt és rajzolj egy házat. Több instrukcióra nincsen szükség.

Az elemzést csak akkor olvasd el, ha teljesen kész vagy az ábrával![/box]

A ház mi magunk vagyunk. Ha csak egy ház rajzát vizsgáljuk, az olyan, mint amikor egy közösségből kiragadjuk magunkat és önvizsgálatot végzünk.

Hol helyezkedik el a házad?

Ha álló helyzetbe helyezted a rajzlapod, az egyfajta különlegességet, magas intelligenciát jelezhet. Ha a házikó középen van, az arra utal, hogy képes vagy a jelenben élni, meg tudod ragadni a pillanatot. A baloldali rajz a múltba tekintést és ragaszkodást, a jobb oldali pedig a jövő felé orientálódást, céltudatosságot jelenthet.

Ház rajz 4

Mekkora a házad mérete?

A kitöltendő felület az A4-es lap. Ha ehhez képest kicsi házat rajzoltál – körülbelül a lap harmadánál kisebbet – önértékelésed gyenge, önbizalom hiánnyal küzdesz, illetve a kisebb dolgokkal is megelégszel. Ha nagyobb házat rajzoltál a lap egyharmadához képest, akkor az exhibicionizmust, túlzott önérvényesítést és önbizalmat jelenthet.

Milyen típusú házat rajzoltál?

Zárkózottságra utal, ha csak homlokzatot rajzoltál. Ám ha perspektivikusan vázoltad fel a házikót, az azt jelentheti, hogy vállalod saját magadat. Ha díszes, aprólékosan megkonstruált, részletes a rajzod akkor erős, kifelé forduló személy vagy és a külvilágnak pozitív energiákat sugárzol. Ha nincs tetőd, akkor az én védelmi mechanizmusod gyenge.

Ház rajz 2

Van ajtód?

Az ajtó az összekötő híd önmagad és a külvilág között. Ha nincs ajtója a rajzodnak, az azt jelentheti, hogy nehézségeid vannak a kapcsolatteremtéssel, szociális léttel, szívesen elzárkózol az emberek elől. Ha van ajtód és kilincse is van, akkor az erős szociális tulajdonságra enged következtetni. A látszati – kilincs nélküli vagy eltorlaszolt ajtó – azt mutatja, hogy a külvilág felé barátságosnak mutatod magad.

Milyen az ablakod?

Az ablak a szemünk szimbóluma. A külső ingerek beáramlását szabályozza az ablak mérete és formája. Ha rajzoltál ablakot, teljesen jól látható és nincs eltakarva semmivel, az arra enged következtetni, hogy engeded a külvilágnak, hogy meglásson téged, és te is hasonló kíváncsisággal viseltetsz felé. Ha az ablakod el van takarva valamivel – virággal vagy függönnyel – akkor nem biztos, hogy mindig kíváncsi és érdeklődő vagy, szereted szabályozni azt, hogy ki mit lát belőled. Ha nincs ablakod, az zárkózottságot, titokzatosságot jelenthet.

Ház rajz 3

Van kéményed?

A kémény a feszültség levezetését szimbolizálja. Ha van a házadnak kéménye, akkor van megoldásod a gőz kieresztésére. Ha füstöt is rajzoltál, akkor ezt rendszeresen meg is teszed. Ha nincs kémény egyáltalán, vagy a kéményed el van torlaszolva, akkor az azt jelentheti, hogy nincsenek módszereid a feszültség levezetésére, vagy nem sikeresek.

Hirdetés