Sándor, esetleg Marlon Brando?

Nemrég jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott internetes útónévszótár, vagyis az adható utónevek jegyzéke. Ennek kapcsán néztünk utána többek között a mostanában Magyarországon divatos keresztneveknek, a névadás nehézségeinek és a rossz választás hátrányainak.

hirdetés

Sok az új név

A jelenlegi névadási szabályok szerint azokat a neveket, amelyeket az MTA Nyelvtudományi Intézetében működő Utónévbizottság a hozzá beérkezett névkérvények közül bejegyzésre javasol, minden hónapban listába kell venni. Így az adható nevek sora folyamatosan, évente átlagosan 100-nál is több új névvel bővül.

– Ezt papíralapon már nem lehet követni. Ezért született meg annak a gondolata, hogy egy olyan internetes online felületet hozzunk létre, amely a nevekről több információt is közöl – mondta Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, aki maga is részt vett az adatbázis létrehozásában.

keresztelő

A név kötelez?

Jó nevet választani meglehetősen nehéz feladat, azonban Raátz Judit tapasztalatai azt mutatják, hogy a szülőknek többnyire határozott elképzelései vannak arról, miként szeretnék elnevezni gyermeküket. Nagyon fontos, hogy gondosan válasszunk, hiszen a név funkciója az identifikálás, vagyis az egyes egyén többiektől való megkülönböztetése.

[note note_color=”#c5f47a”]A névszótár jelenleg kísérleti stádiumban van. A 2013 júniusáig bejegyzésre javasolt neveket tartalmazza. Ha valaki egy konkrét névre kíváncsi, akkor azt beírva megtudja a név jelentését, eredetét, becéző formáit, megismerheti a rokon neveit.

Informálódhat a névnapjáról,  gyakoriságáról, sőt azt is megtudja, hogy a név éppen a népszerűség felé válás útján van, vagy a ritkaságok közé tartozik.

De arra is segítség lehet, ha valaki konkrét szempont szerint keres nevet. Ilyen szempont lehet pl. a név eredete, a jelentése, a név szótagszáma, a benne előforduló magánhangzók milyensége, a névnap ideje. A beírt szempont szerint a rendszer minden olyan nevet fölajánl, melyek a keresési feltételeknek megfelelnek. Így olyan javaslatok is előkerülnek, amelyekre a névválasztók nem is gondolnának.  [/note]

Nem a különleges a legjobb

A nem megfelelő névválasztásnak káros következményei lehetnek, hiszen az embert egész életében kísérti az elbaltázott megszólítása. Arról nem is beszélve, hogy főleg gyerekkorban milyen megpróbáltatásokkal jár, ha valakit Herkulesnek vagy Ödönkének neveznek el, hiszen tudjuk, milyen kegyetlenek a gyerekek kortársaikkal szemben.

– De nem csak egy rossz hangzású vagy egy különleges egyedi névnek lehet ilyen következménye, előfordulhat egy teljesen szokványos, gyakori névvel is – mondta Raátz Judit. – Fontos, hogy a szülők mit közvetítenek az általuk választott névvel, miért választották azt a gyereknek és hogyan kommunikálják felé.

húzás
Ne bízzuk a szerencsére a választást…

Mi a trend?

A sokszínűségre való törekvés a legfeltűnőbb, ha megnézzük a statisztikákat. A lánynevek közül teljesen eltűntek a hagyományos nevek (Erzsébet, Márta, Katalin, Mária). A fiúnevek esetében is háttérbe szorultak, de itt még az apa nevének továbbvitele a hagyomány miatt elő-előfordul. Azonban érdekes, hogy ezek a nevek már nem is a “klasszikus” férfinevek (István, László, János), hanem az 1970-es évek divatos és gyakori férfinevei: Csaba, Zsolt, Richárd, Viktor, Gergely stb. Tehát az anyakönyvezhető nevek közül is a ritkább, különlegesebb nevet választják a szülők – összegezte Raátz Judit.

Minden névadó szülő törekszik az egyediségre, különlegességre, vannak olyanok, akik egyedi, más által még nem viselt névvel szeretné gyermekét fölruházni.

 

[box title=”A kérvényezett nevek típusai, amelyeket bejegyzésre javasolt az Utónévbizottság” box_color=”#abd53d”]

Női nevek

 • Becéző névformák: Tinka, Heni, Holli, Móni, Tündi, Zelka, Márti, Ibolyka, Dóri
 • Kettős női nevek: Annadóra, Annaróza, Annamira, Emmaróza
 • Kevésbé ismert bibliai nevek: Sifra, Jemima, Kéren
 • Meglévő nevek rövid, idegen nyelvi alakjait: Helza (Erzsébet), Mirea (˂ Miranda)
 • Egzotikus, különleges nevek: Zahira, Heszna, Szalima, Johara, Damajanti
 • Régi magyar nevek felújítása: Ankisza, Ünige, Sáfély, Kincse
 • Meglévő férfinevek női párja: Damjána (férfi párja Damján), Tamina (német Tamino), Noéla (Noel), Milana (Milán), Hunóra (Hunor)
 • Növénynévi eredetű nevek: Gyömbér, Szamóca, Rozmaring, Szeder

Férfinevek

 • Idegen eredetű: Ezel, Omri, Ronel, Asur, Malik, Andrej, Damír, Azim, Dzsamal
 • Olasz alakváltozatú nevek: Marcselló, Robertó, Frederíkó, Leonárdó, Eduárdó
 • Régi magyar nevek: Bolyk, Tegze, Devecser, Zsubor, Mizse
 • Meglévő női nevek férfi párja: Szamir (Szamira)[/box]