Pécsi segítség az autistáknak

Tavaly decemberben alakult meg egy igen különleges csoport Pécsen, egy szülőkből álló közösség, ahová kifejezetten autista gyermeket nevelő családokat várnak. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a lelki támasz mellett információt és tapasztalatokat cseréljenek egymással, sőt speciális közösségi programokat is szeretnének szervezni a jövőben.

hirdetés

A csoport Pécsi Autista Szülőcsoport néven fut, az ötletgazda és alapító pedig Kádárné Szántó Nikolett, egy pécsi anyuka, aki maga is érintett a témában.

– Balázs születése után nem sokkal csontvelő-átültetésen esett át, ezért nagyon sokáig, másfél éves koráig kórházban voltunk. Amikor végre közösségbe mehettünk, akkor kezdett feltűnni, hogy valami nincs rendben, nem úgy viselkedik, ahogyan kellene. Hosszas vizsgálatok és fejlesztő foglalkozások után, másfél év múlva kaptuk meg a diagnózist arról, hogy a kisfiam autista.

autism02 biz kwg 2

[note note_color=”#c9e1a7″]

Mi az az autizmus?

Az autizmus a szociális és kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak. Nincs látható, típusos külső jele, így a probléma belátása, megértése bonyolultabb, mint a többi, klasszikus fogyatékosságé.[/note]

A csoport december közepén alakult, ekkor volt az első találkozójuk is, 2015-ben pedig gőzerővel szeretnék belevetni magukat a munkába. Nikolett az autista gyermekek szüleinek élettét tenné könnyebbé – elsősorban a kicsik fejlődése érdekében. A helyzet ugyanis Pécsen sem túl rózsás, mert bár sok esélyegyenlőségi kezdeményezés van a városban, az autista emberek számára még így is kevés a lehetőség, és az információáramlás sem kielégítő, pedig érdeklődő akadna bőven.

A csoportban a tervek szerint – a saját tapasztalatok megosztása mellett – sor kerülne úgynevezett szülőtréningekre, amelyeket szakemberek tartanának, ezen kívül workshopokat szerveznének többek között az autista gyermekek kommunikációjának fejlesztéséről és még sok egyébről. Mindemellett családos programokra is sor kerülne a jövőben.

autizmus, gyerek, játék, család

– Hiába van számtalan, jobbnál jobb gyermekprogram a városban, egy autista gyermekkel esélytelen, hogy részt vegyünk ezeken, így a szülők lelki támogatása mellett célul tűztem ki azt is, hogy célzottan autista gyermekeknek szóló programokat szervezzünk Pécsen. Bende Kornéliával, a Dúdolda vezetőjével már fel is vettem a kapcsolatot – meséli lelkesen Nikolett.

Az Autisztikus Gyermekekért Baranyában Alapítvány nagy örömmel fogadta a csoport megalakulását, és amiben tudják támogatják a szülők csoportosulását.

A társaság a tervek szerint havi vagy kéthavi rendszerességgel tartana találkozókat, és várnak minden olyan szülőt, aki úgy érzi, hogy nem boldogul egyedül.

[note note_color=”#ffb299″]

Hol számíthatunk még segítségre?

Hasonló szülőcsoport és -klub működik az Egyesített Egészségügyi Intézmények Gyermek pszichiátriájának égisze alatt is, ott két pszichiáter hölgy várja a segítségre szoruló családokat.[/note]

 

 

Hirdetés