Segítség, beteg a gyerek!

Az első komolyabb betegség minden anyát, apát megrémiszt. A gyerek vigasztalhatatlanul sír, nyűgös, lázas, és még a popsija is piros. Sok szülő ilyenkor kétségbeesik, azonnali jobbulást várva az orvostól, rosszabb esetben a klinikán dolgozó ügyeletesektől.

„Szúúú-szááá”

De nem eszik ám azt olyan forrón! Az első, lábon kihordott „szívroham” után kezdjünk mérlegelni. A lényeg, hogy ilyenkor mi igazán „toppon” legyünk. Sokan például azt hiszik, hogy ha a gyermek sokat hány és hasmenése van, azonnal itatni kell. Ez azonban pont nem tesz jót. Ha sokat hány, akkor a pocakjának előbb meg kell nyugodnia. Hagyjuk körülbelül egy órát pihenni, majd utána lassan, kortyolgatva adjunk neki vizet – mondja dr. Sas Yvett csecsemő- és gyermekgyógyász. Fontos, hogy kizárólag vizet itassunk vele, és ha lehet, hideget. Ettől majd jobb lesz a poci. A tejet ilyenkor felejtsük el, ha nem bír nélküle meglenni a baba, írassunk fel laktózmenteset. Attól sem kell frászt kapni, ha a gyerkőc nem eszik. Majd ha jobban lesz, pótolja.

Lázcsillapítás

Azt is kevés anyuka tudja – folytatja a szakember – , hogy mindig kétfajta lázcsillapítót kell otthon tartani, kétféle hatóanyag-tartalommal. Így ha a bébi nagyon lázas, akkor akár 3 óránként is tudjuk azt csillapítani. Ezt azonban kizárólag 38 fok felett kell. A láztól ugyanis nem kell félni. Ez a tünet csak azt jelzi, hogy dolgozik a gyermek szervezete, és próbálja legyőzni a kórokozókat. Ügyeljünk arra is, hogy amikor a kicsi lázas, ne öltöztessük túl, szellős, lenge ruhákban a teste könnyebben le tudja adni a hőt.

Sas Yvett szerint a betegség ideje alatt szükséges még a fokozott és folyamatos fertőtlenítés. Nem árt, ha a gyerekszobában többször áttörölgetjük a kiságyat, játékokat. A cumisüvegeket mindennap főzzük ki, és az ágyneműt is tanácsos naponta cserélni. Így sokkal több lesz a házimunka, de legalább a pici hamarabb meggyógyul.

Anya és Apa is beteg 

Végül ne felejtkezzünk meg a szülőkről sem – teszi hozzá a szakember. Az esetek többségében a felnőttek is elkapják a betegséget, hiszen állandó kontaktban vannak a gyerekkel. A vírus ellen vitaminokkal és folyamatos kézmosással lehet védekezni.

hirdetés

Hirdetés