Segítség, Pán Péter a pasim!

A Pán Péter szindróma miatt sok férfi manapság képtelen felnőtt társként viselkedni: fél a kötelezettségektől és önállótlan. Vajon tehet-e valamit egy nő, aki mellé egy zöld ruhás kisfiút sodort az élet?

hirdetés

A szindróma

A generációba azok a 25 év felettiek tartoznak, akik valamilyen oknál fogva – kényszerből, az anyagiak miatt, félelemből, abnormális ragaszkodás miatt stb. – felnőtt koruk ellenére még mindig a szüleikkel élnek. Ők emiatt örökké fiatalok (gyerekek) maradhatnak, akiknek nem kell felelősséget vállalniuk semmilyen „felnőttes” dolog miatt.

Tulajdonképpen megrekedt személyiség áll a dolog hátterében, ami egyre inkább a férfiakra jellemző. Bizonytalanná válnak társadalmi szerepükben, nem képesek viselni a felnőtté válással kapcsolatos terheket, éppen ezért nem vállalnak ennek megfelelő tevékenységeket sem.

A „Mama hotel” a hibás

Görögországban, Bulgáriában, Szlovákiában és Máltán 2011-ben, a 25–34 éves korú fiatalok több mint 50%-a még a szüleikkel együtt, a családi fészekben lakott. Portugáliában, Olaszországban és Magyarországon ez a szám 40% feletti. Ezek az adatok igen nagy kontrasztban állnak az északi tagállamok – Finnország, Svédország, Dánia – adataival, ahol az említett korosztály kevesebb mint 5%-a élvezi a Mama Hotel „luxus szolgáltatásait” – mondja Kerner Barbara, a Baranya Megyei Európai Információs Pont irodavezetője.

A következmények

Ha az örök gyermek végül elköltözik otthonról és megtalálja a maga partnerét, akkor jönnek csak a komoly gondok. A Pán Péter szindróma ugyanis akkor válik igazán problémássá, amikor az illető önálló életét, kapcsolatait veszélyezteti. Vagyis, ha megakadályozza a felnőtt döntéseket és felelősségvállalást olyankor is, amikor az nehezen elkerülhető: párkapcsolatban, saját család alapításakor, szülővé válva. Ezek a férfiak a mama hotel nyújtotta kényeztetés után ugyanis nehezen tudják elképzelni, hogy a tiszta ruhák nem maguktól kerülnek be a szekrénybe és a gőzölgő vasárnapi ebéd sem pattan ki csak úgy az asztalra. Ez pedig hamar tönkreteheti a legszebben induló kapcsolatot is.

 

Mi van, ha kifogsz egy Pán Pétert?

Dr. Törőcsik Mária, az Inspiráció – Fogyasztói Magatartás Kutató Intézet Kft. feje azt mondja, ha valaki kifogott egy Pán Pétert, akkor nincs könnyű dolga. Az ilyen típusú emberek nagyon szerethetőek a környezetük számára, mert szórakoztatóak, bohémek, nyitottak a világ dolgaira. Ugyanakkor a felelősségvállalástól való félelem alkalmatlanná teszi őket a felnőtt párkapcsolatban való létezésre. Az individualista, egoistának nevelt vagy annak született férfiakat nem sok eséllyel lehet megváltoztatni. Intenzív érzelmi hatásra változhat a világképük, de nagy a kockázata annak, hogy egy ponton megunják a családjáról való gondoskodást és úgy döntenek, inkább világot látnának, kalandoznának.

Egyetlen gyógyszer van: a megelőzés

Mivel ebben az esetben igaz a mondás, miszerint kutyából nem lesz szalonna, kizárólag a megelőzés lehet megoldás a problémára, vagyis, ha a szülők nem nevelnek több Pán Pétert. Ezt úgy érhetik el, ha nem pátyolgatják folyton gyermeküket, korlátokat helyeznek elé és tudatják vele, hogy a felnőtté válás rengeteg felelősséggel jár – mondja a doktornő.