Siketség: komoly veszély fenyegeti a fiatalokat

Sokan fülhallgatóval futnak és lazítanak a rengeteg rémtörténet ellenére is. A kutatók ugyanis már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a hangos zene a fülben egyenes út a korai süketséghez. Mi az egészséges határ, milyen módszerek vannak, amelyekkel kímélhetjük a fülünket?

hirdetés
[note note_color=”#ff8b71″]

Dr. Révész Péter és dr. Gerlinger Imre, a PTE Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika munkatársai pár évvel ezelőtt elvégeztek egy kísérletet a pécsi fiatalokon. Közel kétszáz gimnazista és egyetemi hallgató zenehallgatási szokásait vizsgálták meg és arra jutottak, hogy a diákok több mint harmadánál a napi zenehallgatási idő meghaladja a három órát. A tanulók közül pedig szinte mindannyian fül- vagy fejhallgatón keresztül hallgatnak zenét, ráadásul több mint felük az egészséges hangerő fölé tekerte az eszközt.[/note]

Telefon, okos, fülhallgató, zene

Dr. Révész Péter egyetemi tanársegéd szerint a vizsgálatból egyértelműen kiderül, hogy az mp3 készüléket vagy telefont használó fiatalok gyakran hallgatják lejátszójukat a károsodást okozó hangerővel. Ami még ennél is nagyobb baj, hogy a diákok nem szívesen tennének le erről a szokásukról, még úgy sem, hogy nagy százalékuk tisztában van a veszélyekkel.

Fülhallgató vagy fejhallgató?

A szakember szerint bár a fejhallgató segítene a helyzeten, a fiatalok körében nincs még annyira elterjedve az eszköz. Hiszen fejhallgatóval 85 decibel hangnyomással napi egy óra, fülhallgatóval 15 perc a biztonságos zenehallgatási időtartam.  Révész Péter hozzáteszi, a fülhallgató esetében a hangszóró közelebb fekszik a dobhártyához, mint a fejhallgatónál, ezért az előbbiből áramló zene szűkebb és szabályosabb közegben terjed, mint a fejhallgatóból. A fejhallgatónál a hangnyomás is kisebb, mivel távolabb helyezkedik el dobhártyánktól a hangszóró.

Zene, fejhallgató, lány, stílus,, hallás
A fejhallgató biztonságosabb megoldás

Mi az egészséges határérték?

Az okostelefonok többsége már jelzi, ha túl hangosan hallgatjuk a zenét. Az iPhone-ok a hangerőt fehér (egészséges érték), sárga (közepes érték) és piros (a halláskárosodási értéket meghaladó) skálára bontja. Az androidos rendszerű telefonok pedig általában kiírják: a halláskárosodás megelőzése érdekében ne hallgassuk sokáig magas hangerőn kedvenc zenéinket. Az egészséges határérték általában 89 decibel.

Ha fülhallgatónk van, akkor általánosságban elmondható, hogy a 6-osfokozaton csak 15 percig, fejhallgatón a 6-os fokozaton pedig egy óráig hallgathatjuk biztonságosan a zenét. Annak ellenére, hogy a 100 decibel az európai uniós határérték, az mp3 eszközök nagy százaléka túllépi ezt a határt, így ezeken a készülékeken inkább csak a 4-es és 5-ös fokozatot használjuk, ajánlja a szakember.

Telefon, fülhallgató, zene, hangos, hallgat

Direkt nem vigyáznak a fiatalokra?

Dr. Révész Péter amondó, mivel az mp3 készülékek gyártói nagy hangsúlyt fektetnek a halláskárosodás kezelésére is – úgy, hogy bizonyos cégek a lejátszók mellett például hallókészülékeket is gyártanak – a kialakult helyzet leginkább a többszörös  profittermelésről szól. Magyarul nagyon úgy tűnik, hogy a vállalatok előre gondoskodnak későbbi nagyothalló klienseikről.

[box title=”Hogyan védekezzünk?” box_color=”#73c6ec”]
  • Ha tehetjük, zenét szabad térben hallgassunk csak. De ha már a közvetlen zenehallgatást választjuk, vásároljunk minél jobb fejhallgatót. Ha pedig minőségi az eszköz, az azt jelenti, hogy a jó hangzás érdekében nem kell feltekernünk a hangerőt.
  • Ha mindenképpen ordító zenére vágyunk, legalább szüneteket tartsunk zenehallgatás közben, időnként kapcsoljuk ki a készüléket egy órára.
  • Keressük a természet hangjait, csendes helyeket, ahol a „fül pihenhet”.
  • Egyes esetekben pedig ne hátráljunk meg a füldugó használatától sem.[/box]