Sör és bor, mindenkor

A fesztiválszezon beköszöntével az átlag egyetemista kíméletlenül nekiáll szervezete mérgezésének. Ezzel nincs is semmi komoly baj, hiszen a fiatalság erről szól – viszont akadnak olyanok, akik ebben az időszakban is odafigyelnek az egészségükre. Lehet vajon egészségesen inni az alkoholt? Ha igen, milyen mennyiséget jelent ez? Eláruljuk!

hirdetés

“Itt az ideje, hogy az emberek felismerjék, hogy a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az öregedéssel járó panaszokat” – így a bostoni egyetem kutató orvosai.

„Napi két deci bor egészséges!” vagy „A pálinka gyógyít” – hangzanak a közhelyek, amikkel biztosan mindenki találkozott már. Tény, hogy bizonyos kutatások szerint kis mennyiségben mindenféle alkohol  kedvezően hat a szervezetünkre. Hogy is van ez?

A sör

A sör részt vehet a vérrögképződés megelőzésében, növeli a vér HDL-szintjét – amit jó koleszterinszintnek is neveznek, valamint a 2-es típusú diabétesz kialakulásában játszhat prevenciós szerepet. A sör továbbá csökkenti a demencia (időskori elbutulás) kialakulásának esélyét azokkal szemben, akik nem, vagy több alkoholt fogyasztanak a kelleténél.

Sör

Tartalmaz B2 vitamint, ami fenntartja a szövetek épségét, szépíti a bőrt és segíti az immunrendszer helyes működését. A gyümölcsös sörökben pedig a magas antioxidáns jelent rendkívül pozitív hatást a szervezetre. Vízhajtóként átmossa a veséket, és megakadályozza a vesekő kialakulását – ezt bizonyára ismerjük, ha sört iszunk, akkor bizony rendszeresen látogatjuk a mellékhelyiséget.

Természetesen a sört semmiképpen sem szabad gyógyszerként kezelni, egyszerűen úgy kell rá gondolni, mint az egészséges étrend egyik elemére.

[box title=”Na de mennyi?” box_color=”#d0662f”]A legutóbbi kutatások szerint az egészséges alkoholmennyiség felső határa felnőtt férfiaknál napi 1,5, felnőtt nőknél pedig 1 pohár sör.[/box]

A bor

A bor számos kutatás szerint csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását – ez az erek tágításában és az érösszehúzódások csökkentésében nyilvánul meg. Az ilyen megbetegedések kialakulása a felére csökken a rendszeres borivóknál, és várható élettartamuk évekkel hosszabb a bort nem ivókénál. Magas antioxidáns tartalmuk miatt (vörösborra inkább, de fehérborra is jellemző) erősebb védelem alakul ki az immunrendszerben. A borban továbbá megtalálhatók a C- és B-vitaminok, melyek fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében. Jó hatással van az emésztésre és fokozza az étvágyat, bizonyos kutatások szerint szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is.

Bor

[box title=”Na de mennyi?” box_color=”#d0662f”]A legutóbbi kutatások szerint az egészséges alkoholmennyiség felső határa felnőtt férfiaknál napi 2-3, felnőtt nőknél pedig 1-2 deci bor.[/box]

A pálinka

Magyar emberek lévén a tömények közül a pálinka jó hatásait választottuk más töményitalokéval szemben. Már a népi hiedelmek közt is előfordult a pálinka jótékony hatása. Leginkább köhögés, rekedtség vagy egyéb betegségek ellen volt javallott a mézes pálinka. A baktériumokat, gombákat és vírusokat ugyanis azonnal elpusztítja, antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően. A pálinka jó továbbá a magas vérnyomás ellen, ám azt kell, hogy mondjuk, a pálinka többet árt mint használ. Az ideiglenes stresszoldó, érzéstelenítő és lazító hatása mellett hosszútávon a pálinka egyáltalán nem kedvez a szervezetnek.

[box title=”Na de mennyi?” box_color=”#d0662f”]A helyzet az, hogy a pálinka napi fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.  Ideiglenesen jótékony hatásai hosszútávon nem térülnek meg.[/box]