Sportos gyerekeket nevelnek Pécsen

Az egyik pécsi oviban már szeptembertől használhatják a kicsik a modern sportpályát és további két intézményben is felépül majd egy-egy hasonló a közeljövőben. Azonban nem csak így ösztönzik arra a kisgyerekeket, hogy már egészen korán a mindennapjaik részévé váljon a mozgás, számos városi intézményben odafigyelnek a rendszeres sporttevékenységre.

hirdetés

A Keleti Városrészi Óvoda központi intézményében a minap lett kész az a vadonatúj sportpálya, amit egy korábbi nyertes pályázat segítségével tudtak felépíteni. Focizni, kosarazni, teniszezni, röplabdázni tudnak majd itt a kisgyerekek, de különböző korszerű mozgásfejlesztő eszközök is rendelkezésre állnak.

– A mozgás megszerettetése az elsődleges cél. Ez nem csak az egészség miatt fontos, hanem azért is, mert a helyes mozgás révén a tanulási képességek is könnyebben fejlődnek ki – mondta Deliné Székely Ágnes, óvodavezető helyettes.

Az óvónők az alapsportok elsajátításához szükséges szakmódszertani továbbképzésben részesülnek.

ovi focipálya4
Nem csak a meszesi gyerekek örülhetnek neki

Ezen az ovin kívül további négy intézmény gyerekei is használhatják majd a pályát, így összesen 450-en mozoghatnak itt önfeledten ősztől. A hivatalos átadó ünnepséget szeptember 5-én tartják, ahol még a legendás Buzánszky Jenő is részt vesz majd.

Nem csak ebben a pécsi intézményben fordítanak különösen nagy figyelmet a gyerekek rendszeres testmozgására. A Nyugati Városrészi Óvodák Radnóti utcai Tagóvodájában például különböző mozgásfejlesztő játékok, roller, kerékpár, gyógytestnevelő tanár által végzett tartásjavítás és prevenció áll rendelkezésre. Itt és még egy Keleti Városrészi Óvodában is pályázatot nyert az önkormányzat az MLSZ Ovi-Foci Programjának keretein belül, így ezekben az intézményekben is vadonatúj sportpályákat fognak építeni hamarosan – tudtuk meg Lóki Zoltánné Éva tagóvoda vezetőtől.

ovi focipálya2
Az utolsó simítások a szeptemberi átadó előtt

További óvodák is zászlajukra tűzték az egészséges életmódot, a Melinda utcaiban például a Misina Néptáncegyüttes közreműködésével 15 éve táncolhatnak a gyerekek. E mellett focizni is tanítják a kicsiket, hétvégente a szülők is bekapcsolódhatnak a közös sportolásba – mesélte Bárdosné Zsigó Klára óvodapedagógus. Mozgás- és egészségnapokat is szerveznek és a Melinda utcai szabadidőparkba is kijárnak az ovisokkal.

Az önkormányzat a város összes nagycsoportosa számára úszási lehetőséget biztosít néhány éve, így a kötelező alap testedzésen felül így is barátkozhatnak a sporttal a pécsi gyerekek.

úszás, gyerek

A Sportóvodában 2000 óta a mozgás szeretete az elsődleges pedagógiai program, a gyerekek napirendjébe már kicsi koruktól kezdve beépítik a rendszeres mozgást, hogy megtanulják, ez az egészséges életmód alapja – avatott be Babics Anikó, az óvoda vezetője. Úszás, korcsolya, judo, mozgáskotta szerepel a kínálatban, de minden olyan alkalmat megragadnak, amikor a gyerekek új sportágakkal ismerkedhetnek meg. Most például a kosarasokkal vannak tárgyalásban, emellett évek óta rendelkezésre áll egy gumiburkolattal borított sportpálya is.