Ezért fáj rettenetesen a pécsi nők hasa!

A minden tizedik nőt érintő, hihetetlenül fájdalmas és többek között a teherbe esést is akadályozó gyakori nőgyógyászati betegség, az endometriózis világnapja lesz március 27-én. A népbetegségnek számító kór felismeréséért rengeteget tesz a pécsi egyetemi klinika, a héten pedig egy klubest keretein belül tudhatunk meg mindent a betegségről.

hirdetés
Uránia Mozi

Az endometriózis nagyjából a nők 5-10 százalékát érinti, ám ha szűkítjük a kört és az alhasi fájdalmakkal küzdő, illetve meddő nők között keresgélünk, akkor az arány az ő esetükben akár 40 százalék is lehet. A pécsi klinikán már régóta foglalkoznak az endometriózis kezelésével, a nyolcvanas években itt próbálták ki először azt a gyógyszert, ami az egyik leghatékonyabb szer a kór tüneteinek kezelésében. Emellett az úgynevezett laparoszkópiás eljárásnak köszönhetően nagyon korai szakaszban tudják diagnosztizálni a betegséget.

Az endometriózis az a betegség, amikor a normális esetben a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén – a méhüregen kívül – helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban jelenik meg. Ezek a nyálkahártyadarabok olyan hormonérzékeny szövetek, amelyek a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ez pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat.

menstruáció, fájdalom

Milyen tünetekre figyelj?

Amennyiben ciklikusan, mindig a havi vérzés alatt (esetleg utána) tör ránk erős fájdalom, gyanakodhatunk az endometriózisra. Ilyenkor a méhet bélelő szövettípus a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőbe, a petefészek falába, vagy a kismedence körüli szövetekbe ágyazódik be.

Ez a nyálkahártya érzékenyen reagál a hormonális változásokra, vagyis megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik, viszont – mivel kiürülni nem tud a szervezetből – feszülő, görcsös fájdalmat okoz. Ez a folyamat ciklusról ciklusra ismétlődik egészen addig, amíg el nem távolítják a hasüregből.

Rettentően fájhat, de csendben is meghúzódhat

A betegség kiváltó oka lehet örökletes, a stresszes életmód vagy az, hogy a nők egyre később szülik meg első gyermeküket, de valójában ezek inkább csak sejtések. Az endometriózis azért is nehezen felismerhető kór, mivel nincsen egyértelmű összefüggés a betegség stádiuma és tünetei között. Van, hogy a kór maga enyhe, a tünet viszont komoly, de olyan is előfordul, hogy szinte semmilyen fájdalommal nem jár a betegség.

Szerencsére nemcsak a pécsi klinika segíti kiemelkedő munkájával az endometriózisban szenvedő nőket, hanem az „Együtt könnyebb” elnevezésű, A Női Egészségért Alapítvány (Endoklub) támogatásával létrejött önsegítő klub is, de az Életkör Műhely a Női Egészségért is, amelynek alapítói nemcsak szakemberek, hanem maguk is érintettek. A pécsi klub tagjai leginkább krónikus női egészségproblémákkal küzdőknek nyújtanak támogatást.

– Az Életkör Műhellyel az EndoMarch nevű “világhónap” keretein belül már tavaly is szerveztünk Pécsen programot. Azt gondoljuk, hogy rengeteg szakember nem látja még át ezt a betegséget, és sok esetben tüneti kezelés céljából ír fel gyógyszert, ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk mi nők, a betegség intő jeleivel – mondja Bodor Andrea Lili pszichológus, a pécsi Életkör Műhely a Női Egészségért egyik alapítója.

menstruáció, fájdalom

A pécsi klub legújabb eseménye a március 27-i Endometriózis Világnap, amelynek keretein belül megtudhatjuk a legfontosabb információkat a betegségről, érdekes előadásokat hallgathatunk, és szakembereket kérdezhetünk a kezelésről, alternatív gyógymódokról.

A helyszín a pécsi Da Vinci Magánklinika (7635, Pécs, Málics Ottó u. 1.). A programon előadást tart Dr. Koppán Miklós egyetemi docens, szülész-nőgyógyász, a mélyen infiltráló endometriózis diagnosztizálásáról és kezeléséről, valamint Dara Rebeka klinikai dietetikus, az endometriózis esetén javasolt diétás tanácsokról.