Szex tizenkét évesen?

Július elsején lépett hatályba az új büntető törvénykönyv, amely legalizálja a szexuális együttlétet a tinédzsereknek. Tizenkét évesen már beleegyezhet valaki, hogy lefeküdjön 18 év alatti partnerével.

hirdetés

A törvénymódosításról

A Btk. elfogadta a tényt, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet élni. 12 éves kortól már legálisan beleegyezhet valaki a szexuális együttlétbe, feltéve, ha ezt szintén 18 éven alulival teszi. A törvénymódosítást azzal indokolták, hogy a fiatalok szexuális érése egyre korábbra tehető. Az OEFI 2010-es kérdőíves felmérésén 5000 nyolcadikos és tizedikes diák vett részt, közülük 533 fiú és 552 lány már nem volt szűz.

Ezek a mai fiatalok…

Évek óta feltűnő jelenség a tinédzser lányok egyre korábbi érése, ránézésre gyakran nem lehet megállapítani az életkorukat a smink és a kihívó ruhák miatt. Szexuális érettségüket fizikailag is demonstrálják.

Felmerül a kérdés: elegendő-e a nemi kapcsolathoz a testi érettség? A válasz nyilvánvalóan nem, hiszen lelkileg, mentálisan is készen kell állni a fiataloknak.

Cser Izolda gyermekpszichológus így vélekedik:

– Napjainkban a biológiai érés és a személyiségfejlődés nincs szinkronban, ezáltal növekszik a szakadék a pszichés fejletlenség és a biológiai fejlettség között, ez személyiségfejlődési zavarhoz vezethet.

Miért kezdik ilyen korán?

Nehéz pontosan megmondani, miért rövidül le ennyire az ártatlan gyermekkor. A pszichológus szerint a kamaszkor egyik sajátosságával, az identitáskereséssel is összefügg a dolog.

– Kamaszkorban a fiatalok keresnek, kísérleteznek és megpróbálják felépíteni magukat, a határok tologatása is ezt segíti elő. Minden egyes helyzetben önmagukat, önazonosságukat kutatják, ez a párkapcsolatok és a szexualitás területén is megmutatkozik. Az intimitás iránti szükséglet fontos része az életünknek, de mivel egy tizenéves gyerekeket még éretlennek tekintünk, ezért a testi közelség keresésére irányuló viselkedésüket nem lehet azonosítani a szexuális aktus iránti vágyukkal.

Mi lehet a következménye a túl korán kezdett szexuális életnek?

Az érett testtel, de mindeközben éretlen lélekkel megkezdett nemi élet sok veszélyt rejthet magában (pl.: nem kívánt terhesség, abortusz), ami befolyásolja a kamasz felnőttkori kapcsolatait és a későbbi gyermekvállalást – mondja a szakértő.

A társadalmi szerepvállalás is sokat számít.

– Minden ember végighalad a pszichoszexuális fejlődés folyamatán, ami a születéstől a felnőtt korig, vagy még azon túl is tarthat. A társadalomnak, ill. a környezetnek abban van nagy szerepe, hogy megerősíti, sőt jutalmazza a gyermek nemének megfelelő szereppel való azonosulását, vagyis ha társadalmilag, jogilag elfogadott tény a gyermekek 12 éves kori szexuális aktusa, akkor ezzel megerősítjük ezt a valóban gyakorta előforduló viselkedést.

 

Mit tehetnek a szülők és a pedagógusok?

Ha már a törvény módosult,  jó lenne korszerűbbé, életszerűbbé tenni a szexuális felvilágosítást az iskolákban. A pszichológus szerint azonban nem feltétlenül ez a leginkább meghatározó:

– A prevenció, a tájékoztatás fontos lehet, de elsősorban a családban tanult, hozott minták, értékek jelennek meg a gyermek életében és válnak meghatározóvá, még ha a serdülőkorban ezek közül sok meg is kérdőjeleződik.