Szexista a környezeted? Írd ki magadból!

A héten indult el egy magyar blog, mely azzal a céllal született, hogy bárki megoszthassa másokkal a szexuális bántalmazás bármely formájával kapcsolatos történeteit. Lehet ez konkrét zaklatás, egy szexista megjegyzés, vagy egy dörgölőzés a buszon. A cél, hogy felhívják a figyelmet arra, ezek a megnyilvánulások nap mint nap jelen vannak és valamit tenni kell ellenük.

hirdetés

A brit minta

A blog ötlete a brit Everyday Sexizm Project nyomán született. Az oldal arra szolgál, hogy bárki közzétehessen rajta kisebb és nagyobb jelentőségű zaklatásokat, szexista, sértő megjegyzéseket és megnyilvánulásokat. Másfél év alatt nagyjából 50 ezer bejegyzés született, ami azt mutatja, hogy valóban szexista világban élünk. Kutatási célt is szolgál a weboldal, ugyanis a beküldött történetek alapján kiderült, hogy Londonban rengeteg nőt zaklatnak a tömegközlekedési eszközökön is. Angliában a kezdeményezés hatására már különböző akciók indultak el, amelyekkel igyekeznek visszaszorítani a nők bántalmazását és kézre keríteni a zaklatókat.

szexizmus

Mi számít szexuális zaklatásnak?

A szexuális zaklatást a nemi alapú diszkrimináció egyik fajtájának tekintik, ezért tulajdonképpen minden olyan eset ide tartozik, amelyben valaki a nemi hovatartozása miatt szenved el bántalmazást. A nemi erőszakon túl ide sorolják többek között a munkahelyen, valamint az utcán vagy egyéb zsúfolt helyen elkövetett zaklatásokat is. Ide tartozik a füttyögés, a tapizás, a dörgölőzés, a sértő megjegyzések és így tovább. Mindezeket sokszor nem is veszik fel az elszenvedő alanyok, pedig ezek az esetek súlyos társadalmi és személyes következményekkel járnak. (A szexuális bántalmazások különböző típusairól és eseteiről itt olvashatsz bővebben.)

Oszd meg a történeted!

A Mindennapi szexizmus projekt tehát azért jött létre, hogy a magyar hölgyek is megoszthassák másokkal történeteiket. A szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindössze három nap alatt – cikkünk megjelenéséig – több mint 70 bejegyzés született. Ezek mindegyike olyan eset, amelyről szerzője eddig talán nem is gondolta volna, hogy érdemes lehet beszélni róla, hiszen annyira mindennaposnak számít egy-egy beszólás, megjegyzés. A cél, hogy felhívják a figyelmet a probléma létezésére és az erről való beszéd szükségességére.