Szorongás ellen állatka

Az állatok jelenlétének gyógyító hatása ma már alapvetés. A felnőttekre, idősekre is jótékony hatással van, valamint a gyermek egészséges pszichikai fejlődésének garanciája. Mit látunk egy állatban, amit egy másik emberben nem? Mivel gazdagodhatunk, ha elhatározzuk, hogy szert teszünk egy kis kedvencre?

hirdetés

Az ember az állatvilágból származik, ezért állat és ember elválaszthatatlan és természetes társak. Az állatok kedvesek, aranyosak, nem ítélkeznek és mindig végighallgatnak, bíznak bennünk, feltétel nélkül szeretnek minket. Valamint esetleges rossz döntéseinket habozás nélkül megbocsátják. Ízlésvilágunk meghatározza a kis kedvenc választását, ezért valahol önkifejező módszer is az állatválasztás és nevelés.Szorongás ellen kiscica 6A segítség módjai

Az állat-asszisztált aktivitás (AAA) olyan tevékenység, amelyet laikusok, állatok segítségével művelnek. Hangulatjavítási, terápiás, vagy nevelési céllal növelik az életminőséget. Minden olyan foglalkozás ide tartozik, ami állatok részvételével zajlik – ez lehet iskolai óra, vagy egyszerűen csak az otthoni kisállattartás. Ezeket tudományosabb szóval élve állatasszisztenciának nevezzük.

Az állat-asszisztált terápia (AAT) már egy olyan célorientált beavatkozás, melynek során egy, bizonyos kritériumokat teljesítő állat jelenléte, aktivitása – leggyakrabban kutya, macska, de lehet bármilyen szelíd emlős vagy akár hüllő is – a terápiás program része, és a páciensek fizikai, érzelmi, szociális és gondolkodási funkcióinak javítását tűzi ki célul. Ez a módszer már az állatasszisztenciánál egy fokkal komolyabb beavatkozás, sérült páciensek kezelésére szolgál. Szorongás ellen kiscica 4 Minden korban minden állat

Kutatások igazolják továbbá, hogy azok az idős emberek, akik kisállattal élnek, sokkal nehezebben betegszenek meg és hamarabb gyógyulnak meg. Nem beszélve arról, hogy tovább is élnek a gazdik a statisztikák szerint. Depresszióban szenvedő felnőtt emberek nagy eséllyel gyógyulnak ki betegségükből, ha valamilyen kisállattal töltik mindennapjaikat. Az állat bevonása a gyermek iskolai vagy otthoni légkörébe pedig fejlesztheti az olvasási és írási készségek fejlődését, a szocializációt, illetve a beszédzavarokat: a megkésett beszédet, dadogást és hadarást.

– Az állatok senkit nem zárnak ki akkor sem, ha az beteg, fogyatékos vagy idős – egészíti ki dr. Dennis Turner, a zürichi Alkalmazott Állatpszichológiai Intézet vezetője.

Szorongás ellen kiscica 2 Hogyan segít?

• A bizalom és feltétel nélküli szeretet az állatasszisztencia alapját képezik. Az állat megérzi, ha a gazdija szomorú vagy izgatott, valamint ezen érzelmeket rendkívül mély empátiával kezeli.

• Elsősorban a szőrös, tenyérbe és ölbe vehető állatok nyújtanak nagy segítséget – az állat simogatása során csökken a gazdi vérnyomása, pulzusszáma és oldódik a stresszes feszült állapota.

• Az állat „meghallgat”. A problémák kibeszélése régi pszichológiai technika, ráadásul az állat nem ítélkezik felettünk – ezért úgy érezzük, bármit elmondhatunk neki.

• Ha az állatoknak konkrét humorérzékük nincs is, kifejezetten profiknak bizonyulnak abban, hogy minket felvidítsanak. Továbbá mellettük valahogy nem érezzük sosem, hogy „viccet csináltunk magunkból”. A kölcsönös bohóckodás és szórakozás igazán üdítő lehet.

– Kutatások igazolják, hogy a háziállatok növelik a boldogságot, ilyen módon talán nem véletlen, hogy a gyógyulásban betöltött szerepük sem elhanyagolható, hiszen oldják a feszültséget, csökkentik a stresszt, vidámabbá tesznek bennünket. Nem is feltétlenül kell megérintenünk őket, már a látványuk is hat, gondoljunk csak az állatkerti sétákra – így Geszvei Erika pszichológus.

Minél előbb, annál jobb

Minél hamarabb döntünk a kisállat mellet, annál hamarabb elkezdődhet az érzelmi kapcsolat. Első körben a gyermek fejlődését és aktuális állapotát helyesen felmérő szülő ébersége a legfontosabb. Akár önálló döntéssel, szakember tanácsa nélkül bevonhatja gyermeke fejlesztésébe, gyógyításába a kisállatot. Ám ez a procedúra folyamatos szülői felügyeletet igényel.Szorongás ellen kiscica 5 [note note_color=”#cb4f43″]A legnépszerűbb gyógyító állatok a macska, kutya és a ló, ám minden ártalmatlan és szelíd állat –a gyermek választása szerint – pozitív hatású lehet. A hörcsög, tengerimalac, nyúl, madár és akár még a hal mellett is letehetjük voksunkat.[/note]