Szülés utáni fogyókúra: nyugi, nyugi

Életünk, mindennapjaink és bizony a külsőnk is óriási változásokon megy keresztül, amikor kisbabánk születik. Tetteink középpontjába a gyermekünkről való gondoskodás kerül, amihez azonban elengedhetetlen a testi és lelki harmóniánk. Ehhez fontos az is, hogy vonzó nőnek érezzük magunkat. Íme néhány praktika, hogy kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan ismét csúcsformába lendülhess.

hirdetés

[note note_color=”#fcd2c5″]

Sok kismama már várandósága alatt is komoly energiát fektet alakjának megtartásába, és a kicsi megszületését követően is elsődleges feladatának tekinti a felesleges kilók ledolgozását, amivel azonban sokszor maga és a baba egészségét is veszélybe sodorja. Nem baj, ha törekszünk alakunk visszanyerésére, de ezt tudatosan és kellő türelemmel tegyük.

A terhesség alatti egészséges életmódról ITT írtunk bővebben.[/note]

fogyókúra

1. A szoptatás egyike a leghatékonyabb fogyókúráknak

A szoptatás ideje alatt mindenképpen kerülni kell a fogyókúrát! Az anyatej termelése jelentős energiát követel meg a szervezettől, ami – talán nem is gondolnád, de – segít a várandósság során felszedett kilók leadásában is. Aki így táplálja gyermekét, napi 500 kalóriát veszít. Eközben a test tápanyagszükséglete is növekszik, ha erre tudatosan figyelünk, amellett, hogy babánknak a legtáplálóbb ételt adjuk, mi is jobban érezzük magukat a bőrünkben.

2. A kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak a babának, de a mamának is fontos

Mindkettőtök szempontjából fontos az egészséges és rendszeres étkezés, így naponta 3-5 alkalommal szakíts időt a normális táplálkozásra. A zöldségek és gyümölcsök egészségesek, ráadásul a felesleges kilóktól is segítenek megszabadulni. Fogyassz, sovány húst, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut. Minimalizáld a szénhidrátot, fehér lisztet és cukrot! Fontos a megfelelő folyadékbevitel, legalább 2 liter vizet igyál meg naponta.

jóga

3. A testmozgás kiszakít a mindennapi rutinból, segít levezetni a feszültséget

Orvosi vélemények szerint szülést követően minimum 4-6 hetet követően lehet elkezdeni fokozatosan a rendszeres testmozgást. Eleinte heti egy alkalommal próbálkozz, ha megterhelő vagy fájdalmat érzel, akkor érdemes néhány héttel eltolni az edzést. Később erőnlétednek megfelelően növelheted a terhelést. A jóga a terhesség alatt és szülés után is űzhető, segít formába lendülni, feszesíti a testet, míg az úszás és vízi foglalkozások nagyon hatékonyak, mégsem megterhelőek.

+ 1 Tipp!

Az általad ideálisnak vélt súly és feszesség eléréséhez az odafigyelés és tenni akarás mellett időre és türelemre is szükséged lesz. Addig is az öltözködéseddel, a megfelelő darabok kiválasztásával stílusos nőként, vonzó anyukakánt jelenhetsz meg. Kerüld a vékony szöveteket és a feszülős darabokat. Emeld ki formás lábad, szép dekoltázsod! Tartsd szem előtt, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkinek más ütemben és idő alatt mennek le a pluszkilók. Ne erőltesd a dolgokat, egészséges keretek között tegyél a változásért! Soha ne hasonlítsd magad a médiában megjelenő nádszálvékony (zsírleszívás és egyéb kozmetikai beavatkozások által tökéletesített) celebekhez!