Szünet nélkül szedhető az antibébi

Egyre gyakrabban hallani fiatal nőktől, hogy bár nem akarnak gyereket, mégis szünetet tartanak a fogamzásgátló szedésében. Utánajártunk, valóban van-e alapja a tabletta felfüggesztésének, vagy ez csak egy régi, alaptalan hiedelem.

hirdetés

 

Személyre szabva

A fogamzásgátló tabletta kapcsán az első és legfontosabb betartandó szabály, hogy soha ne kezdjük el a barátnőnk, testvérünk, szomszédasszonyunk hormontablettáját szedni. Minden esetben forduljunk nőgyógyászhoz, mielőtt nekiállnánk a dolognak, hiszen egyénfüggő, hogy kinek milyen típusú gyógyszert ír fel az orvos.

– Minden esetben nőgyógyászati megbeszélésnek és vizsgálatnak kell megelőznie a fogamzásgátló tabletta szedését. Ilyenkor megtörténik a rákszűrés és azok a kóros állapotok is felfedezhetők, amikor a használat ellenjavallt – figyelmeztet Dr. Bózsa Szabolcs, nőgyógyász.

A leggyakoribb ilyen betegség a véralvadási rendszer rendellenessége, ami a trombózis veszélyét növeli meg. Rizikótényező továbbá a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a testsúlytöbblet és a magas életkor. De egyes májbetegségek esetén sem javasolt a tabletta szedése.

Egyes esetekben a tabletta elkezdését további szakirányú vizsgálatok előzhetik meg. A 18 év alatti korosztály tagjai a gyermeknőgyógyászati szakrendelésen részletes felvilágosításban részesülnek, a tabletták használatának feltételeit egyeztetik.

Nem kell szünetet tartani

A modern hormonális fogamzásgátlásról elmondható, hogy jóval több előnnyel rendelkezik, mint kockázattal. Pozitív mellékhatása például, hogy csökkenti a vérszegénységet, a csontritkulást és a kismedencei gyulladásos betegségek esélyét, ezenkívül a petefészek és a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának valószínűségét – fejti ki a szakember. Épp ezért, csak abban az esetben kell szünetet tartani, ha panaszok jelentkeznek a tabletta szedése alatt. Máskülönben nyugodtan alkalmazhatjuk évekig, akár a gyerekvállalás időpontjáig.

Ha mégis abbahagynánk

A nőgyógyász azt tanácsolja, a tablettát csak a levél végigszedése után hagyjuk abba, és ne lepődjünk meg, ha a fogamzásgátló befejezését követően vérzészavar lép fel, amely csak átmeneti. Amennyiben a gyógyszert terápiás céllal kaptuk (pl. rendszertelen vérzés, akné, erős szőrnövekedés, endometriózis ellen) a korábbi panaszok visszatérhetnek – teszi hozzá Bózsa doktor.

Alternatív módszerek

A fogamzásgátló tablettán kívül természetesen egyéb megoldások is léteznek, amivel elkerülhető a nem kívánt terhesség. Egyéb hormonális készítmények beadhatók injekció formájában, vagy hüvelygyűrű útján, illetve méhen belüli fogamzásgátló eszközzel. Továbbá léteznek olyan módszerek is, amelyek fizikai vagy kémiai úton akadályozzák meg az ivarsejtek találkozását. Ilyen a férfiaknál az óvszer, nők esetében pedig a spirál, a pesszárium, és a spermaölő krémek, tabletták, zselék. Ám azt fontos tudni, hogy a teherbeeséshez egy élő spermium is elégséges, mely az előjáték során is bejuthat a méhbe. Így a fogamzásgátló módszerek közül csak a hormonális készítmények nyújtanak 99%-os biztonságot.

[frame]Néhány példa

Krémek, zselék

Ezeknek a fogamzásgátlóknak azon múlik a hatékonyságuk, hogy pontosan alkalmazzák-e őket. A hüvelykrémet minden egyes közösülés előtt használni kell, függetlenül a ciklus időszakától, vagy a menstruációtól. Az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden egyes együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni. Fontos, hogy sem használat előtt, sem közvetlenül utána nem szabad hüvelyzuhanyt alkalmazni, illetve szappannal mosakodni, és további hátránya lehet az egyes összetevőkkel szembeni esetleges allergiás reakció.

Csak egy tűszúrás…

A felkarba beadott gesztagén injekciók ugyanolyan hatékonyak, mint a szájon át szedhető, kombinált készítmények; de mivel hatásuk időtartama alatt (általában 3 hónap) a fogamzóképesség nem visszafordítható, az injekció előtt speciális tanácsadás szükséges. Megeshet, hogy a módszert alkalmazóknál egy rövid átmeneti időszakra rendszertelenné válik a vérzés, esetleg előfordulhat pecsételés, de ezután a menstruáció elmarad. Ám a vérzéshiány nem végleges; ha az injekciózást abbahagyják, a természetes rend visszaáll.[/frame]