Tai Chi, a gyógyító

A Tai Chiról mint sportágról biztosan hallottunk, sőt többen valószínűleg láttunk már lassú mozgást végző embercsoportokat valamilyen természet közeli területen. Nem járunk messze az igazságtól, ugyanis a Tai Chi erről szól – belső béke, nyugalom és természet. Beleástuk magunkat a Tai Chi világába, és most megmutatjuk, mi kell ahhoz, hogy az ember önmaga gyógyítására használja fel ezt a sportágat.

Gyökerek

Már a Tai Chi mint harcművészet létrejötte előtt készültek kőtáblákba vésett rajzok a test pontos meridián térképéről. Később erre épülve jött létre a Tai Chi, hozzávetőlegesen nyolcezer évvel ezelőtt. Feltételezések szerint körülbelül a 13. századi Sung-dinasztia alatt jöhetett létre, Európában pedig az 50-es években kezdték el először oktatni.

Tai chi 2

Jelentés

A Tai Chi a Yin és Yang, passzív és aktív, két ellentétes erő kölcsönhatását jelenti. Valamint a duális rendszert, ami a minket körülvevő materiális világ működtető ereje.

– A Tai Chi egy olyan bonyolult filozófia rendszer, ami már létezett a harcművészeti kialakulás előtt. A sport ezen filozófiai rendszerét tulajdonképpen beleültették a gyakorlatba, ebből lett a Tai Chi Chuan mint sport, mely elnevezés jelentése a legvégső ököl – avat be Világi Gergely, harcművész mester és testnevelő tanár.

Tai chi 1

Mi is az a Tai Chi?

-[note note_color=”#78cb2f”]A Tai Chi olyan mozgásrendszer, amelyben a gyakorló mozdulatai összhangban vannak a testében és tudatában zajló folyamatokkal. [/note]

– Egy lassú mozgássor, melyben egybefonódik a légzés, mozgás és az elmének különböző területei. Egy olyan meditatív, energiakeringető sport, mely ellazítja az elmét. Az agy rengeteg energiát fogyaszt – olyan, mint egy számítógép. Ezt az adathalmazt segít feldolgozni, elengedni és megtanít koncentrálni – mondja a harcművész.

Ki űzheti?

Egy gondolkodó, nyugodt és türelmes hozzáállású ember képes elkezdeni. Ez nem kor- és nemfüggő, inkább társadalomfüggő. Ma olyan magas fokon pörgünk, és annyi impulzust fogadunk be, hogy egy átlagos ember számára nehéz a koncentráció. Az egyetemista és az idősebb korosztály a legérdeklődőbb. Az ember ekkor válik tudatossá, ekkor lesz érett a gondolkodása. Ez elengedhetetlen a Tai Chihoz.

Tai chi 3

Gyógyító hatás

– Gyógyító hatása akkor is van a Tai Chinak, ha nem annyira elkötelezett a sportoló, és nem végzi száz százalékosan tudatosan a mozdulatsorokat. Ugyanis van egy olyan mellékhatása, hogy a szervezet az úgynevezett alvó oroszlán nyugalmi állapotába kerül. Az idegrendszer passzív, ezt élettanilag paraszimpatikus tónusnak nevezzük. Ezt a stádiumot könnyen elérhetjük a lassú, nyugodt, lágy mozdulatok végzése által. Pozitív hatása, hogy jó a vérkeringésnek, az idegrendszernek és az agyi, érzelmi feldolgozásnak. Energia többlet keletkezik ugyanis a mozdulatok segítségével a tüdő dolgozik. A test ilyenkor mint egy antenna felveszi a föld és az ég energiáit. Ez tudatosul a Tai Chi során – mondja Világi Gergely harcművész.

Ez egy magas szintű harcművészeti forma, melyben ötvöződik a belső energetikai tudás, és a mozdulatsorok fizikai tudása. Bárki bármikor elkezdheti, akár az interneten keresztül is el lehet sajátítani a mozdulatsorokat – ám ezzel még nem érthetjük meg a Tai Chi lényegét.

Az alábbiakban egy példa, ha otthon szívesen elsajátítanánk a mozdulatokat:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=P5hvODK2zW4″ width=”700″]

A Tai Chi egy életforma, melyhez hozzátartozik a tudatosság, a helyes táplálkozás és az egészséges életmód. Ha komolyabban akarunk foglalkozni a Tai Chi-val, a mély tudás eléréséhez elengedhetetlen egy mester. Meg lehet tanulni és érdemes is megtanulni! – így a harcművész.

[box title=”Pécsi Tai Chi-t tanító iskolák” box_color=”#e24922″]
  • Wu stílusú Tai Chi Chuan – Világi Gergő oktató
  • Chen stílusú Tai Ji Quan – Egry Tibor oktató
  • Shaolin Kung fu Association Hungary – Bornemissza Péter oktató
  • Középút Harcművészeti Iskola – Világi Gergő oktató[/box]

Hirdetés