Tampon és betét? Múlt század!

Amikor az ember úgy gondolja, hogy egy területen már nem tud fejleszteni az ipar, akkor hatalmas megdöbbenésünkre mégis hihetetlen termékekkel rukkolnak elő a gyártók. Jelen esetben a hölgyek legkényesebb időszakára, a menstruáció néhány napjára találtak ki valami újdonságot.  Figyelem, a tamponon és a betéten túl is léteznek már alternatív megoldások! Csupán gusztus kérdése az egész…

hirdetés

A hölgyek általában hosszú évek anyagi, kényelmi és minőségi tesztelése után kötnek ki a végső megoldás mellett, ami a nehezebb napokat illeti. Nem mindegy a márka, a méret és a típus sem. A kínálat bővülése most azonban még jobban megnehezíti majd a dolgunkat. Vagy mégsem? Két olyan alternatív megoldást is piacra dobtak a cégek, amelyek elsőre talán undorodó grimaszokat válthatnak ki a nők arcán. Persze mi is kételkedtünk, húztuk a szánkat és számolgattunk, és végül a nőgyógyász segítségével mondtuk ki az igent vagy a nemet.

Az intimtölcsér

A menstruációs csésze, kehely, vagyis intimtölcsér a tampont helyettesíti, nagy előnye, hogy csak egyszer kell megvásárolnunk, majd évekig használhatjuk. Az orvosi szilikonból készült kehelyszerű eszköznek annyi a lényege, hogy a menstruáció alatt csak fel kell helyezni, majd 12 óra múlva kiüríteni. A tölcsér összegyűjti a folyadékot, és állítólag 100%-osan magában tartja. Bár anyagilag megérné, nekünk sajnos ez az egyetlen szempont tűnik pozitívumnak, de erről pécsi nőgyógyászt is megkérdeztünk. (Webshop ITT és ITT!)

Intimtölcsér 2

– Az intimtölcsér komoly kétségeket ébreszt bennem. Nem gondolom, hogy jobb megoldás egy szilikon tölcsér használata, mint egy tamponé. Hiszen ez utóbbi megfelelő méretválasztás és helyes időközönként történő csere esetén nem okoz hüvelyszárazságot, és bár a TSS (Toxikus Sokk Szindróma) valóban súlyos, de extrém ritka betegség és a higiéné betartásával (kézmosás a tamponcsere előtt) és a tampon rendszeres cseréjével teljesen megelőzhető – mondja dr. Bálint Írisz Boglárka pécsi nőgyógyász. Hozzáteszi, hogy mivel az intimtölcsérben ugyanúgy pang a vér, ezért ugyanolyan remek táptalajt kínál a baktériumok számára. Sőt, a tölcsérnél még ritkább cserét is javasolnak, mint a tamponnál.

A szakember szerint erősebb vérzés és a tölcsérnél javasolt hosszú, folyamatos használat esetén a termék egyrészt feszíteni fogja a hüvelyt, másrészt elfolyási akadályként növelheti a petevezetőkön keresztül a hasüregbe visszajutó menstruációs vér mennyiségét. Nem is beszélve arról, hogy erősebb vérzés, vagy hosszabb ideig fent hagyott tölcsér esetén nehézkes lehet az eltávolítása is. Egyrészt mert az jobban nekifeszül a hüvelyfalnak, másrészt, mert a hüvely görbülete miatt szinte lehetetlen azt a vér kifolyása nélkül eltávolítani a hüvelyből.

Mennyi az annyi? 10 000-15 000 forint 10 évre

Intimtölcsér 3

Menstruációs bugyi

Ha még nem lenne elég az izgalmasabbnál izgalmasabb újításokból, egy rendkívül dizájnos, szexi fehérneműt dobtak a piacra, amely gyakorlatilag egy beépített és kimosható betétes alsóneműként funkcionál. Bár itt sem tiszta számunkra, hogy egy nude színű bugyinál hogyan oldják meg a menzesz „láthatatlanságát”, de 100%-os szivárgásmentességet és higiénét ígérnek. (Webshop ITT!)

Menstruációs bugyi 3

– Szakmai szemmel nézve a bugyi jobb megoldásnak tűnik az intimtölcsérnél. Ez csak annyiban különbözik a gyermekágyasok, illetve a vizelettartási gondokkal küzdők számára gyártott, integrált betéttel ellátott alsóneműktől, hogy azok egyszer használatosak, ez pedig nem. Számomra nem túl gusztusos kimosni egy „használt” alsóneműt, nem is beszélve arról, hogy anyagilag sem vagyunk sokkal előrébb, ha nem akarunk naponta bugyit mosni. Talán kicsit esztétikusabb, mint a kihajtogatott betét szárnyai, de a nehezebb napok alatt viszonylag ritkán mutogatják a nők az alsóneműjüket –így a nőgyógyász.

Menstruációs bugyi

Hozzáteszi: lehetséges, hogy kicsit kényelmesebb, mint a beragasztott szárnyas betétek, de ma már hatalmas a választék a betét-piacon és igazán jó minőségűeket lehet kapni.

Mennyi az annyi? 7000-10 000 forint fazontól függően

[note note_color=”#75ce73″]

Mindenesetre minket egyik termék sem győzött meg 100%-osan, ragaszkodnánk a hagyományos megoldásokhoz, bár lehet ezzel egyedül vagyunk. Ön kipróbálná valamelyik alternatív megoldást? Írja meg nekünk hozzászólásban! [/note]

Hirdetés