Tánc, modern felfogásban

Ahogy egyre több új táncstílus jelenik meg a művészeti palettán, úgy bővül a „modern tánc” kifejezéssel illethető stílusok köre is. A műfaj legnagyobb előnye, hogy teret ad az önkifejezésnek. A stílus lényege, hogy a test egyes mozgásközpontjai egymástól függetlenül mozogjanak.

hirdetés

Andrea kislányai, a 8 és fél éves Fanni, valamint az 5 és fél éves Fruzsina édesanyjuktól 4 évesen azt a lehetőséget kapták, hogy felnőtt korukra magabiztos, egészséges, szép tartású, csinos nőkké váljanak. Ekkor csatlakoztak a modern tánc-edzésekhez. Az oktató, Papp Anita szerint ennél azért jóval többről van szó.

 

Teret ad a ritmikai játéknak

– A modern táncórán a klasszikus tánc alapjaira építünk. A gyerekek felfedezik a mozgás örömét, egyszerre tanulják meg végezni és érteni a gyakorlatokat. Megismerkednek az alapvető szakkifejezésekkel, megtanulják használni azokat. Ezen kívül egyszerűbb forgásokat, ugrásokat, gurulásokat, kombinációkat és koreográfiákat sajátítanak el. Fejlődik izomzatuk, emocionális életük és önbizalmuk is. Munkám során azt tapasztalom, hogy tanítványaimnak jobb a szellemi teljesítményük is. Esetenként tanulmányi versenyeket nyernek és egész máshogy néznek ki, mint azok a társaik, akik nem mozognak – mondja Papp Anita.

Andrea a tánc nagy előnyének látja, hogy kissé introvertált gyermekei a színpadon kinyílnak, jobb lesz a kiállásuk, nagy- és finommozgásuk gyors ütemben javul. Mindemellett testkultúrájuk fejlődik, a hétköznapokban is összeszedettebbek, koncentráltabbak, fegyelmezettebbek, feladatorientáltabbak és az edzéseken tapasztalható szabálykövető magatartást a mindennapokba is átültetik.

 

Miből lesz a cserebogár?

Bár Fannit és Fruzsinát édesanyjuk nem táncos pályára szánja, Fanni a modern tánc mellett tánctagozaton tanul a Nevelési Központ Általános Iskolájában, Fruzsina pedig a balett alapjaival ismerkedett a Szivárvány Gyermekházban. Papp Anita jó esélyt lát arra, hogy a kisgyermekkorban elkezdett mozgással a profik közé is kerülhetnek a táncosok.

[frame]Fiúknak is!

Mint a táncok általában, a modern tánc is elsősorban a lányokat vonzza, de vannak olyan koreográfiák, amelyekben sokszor jó lenne, ha erős fiúk is szerepelnének. Éppen ezért Papp Anita, a Flowers Táncstúdió művészeti vezetője és tanára ebben a tanévben is várja lányok mellett fiúk jelentkezését is táncelőkészítő foglalkozásokra, akár már 3 éves kortól.[/frame]

 

– Általában a profi táncossá váláshoz legkésőbb tíz évesen el kell kezdeni a balettet, amatőrként viszont nincs korhatár. A táncosok később akár mint profi táncos, táncpedagógus is tevékenykedhetnek, de a fitnesz ágazat felé is elindulhat az, aki komolyan gondolja – vallja a táncstúdió vezetője.

 

Jókor, jó helyen

Ahogyan Andrea mondja, a szülők gyermekeik programjának beosztásakor a legjobban elérhető helyszínen a legmegfelelőbb időpontokat keresik. Ők így kerültek a Flowers Táncstúdióba, ahol Fanni hetente kétszer másfél órás edzéseken vesz részt, Fruzsina pedig szeptembertől kétszer egy órás foglalkozásokra jár majd. Mindezért fejenként havonta 7000 forintot fizetnek.

A hasonló modern irányzatot tanító Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Művészeti Iskolában, illetve a Fonti Five Tánccsoportnál ettől eltérő kiadásokkal lehet számolni.

A Flowers Táncstúdióban léteznek kezdő, haladó, versenyző csoportok, mini, óvodás, iskolás és felnőtt korosztályban. Az órák hetente kétszer, háromszor vannak, fellépések, versenyek előtt plusz foglalkozásokat is tartanak. Külön kiadás egy jobb minőségű balettcipő és dressz beszerzése, adott esetben fellépő ruhára is költeni kell – ez utóbbit a stúdió egy-egy fellépésre akár kölcsön is adja. A csoportok mögött egyfajta szülői háttér, „klub” is működik: vannak, akik a frizurakészítésben, a varrásban, mások a szervezésben segítenek.

 

 • Anita

  Nem mindegy, hogy állami iskola, v önfenntartó táncstúdióról van szó…

 • RAndi

  Bizonybizony, ugyanakkor a Flowersben mindenki befér a tanterembe… a háttér és a szemlélet egészen más

 • Bandi

  Az ANK Művészeti iskolában fél év kerül 7000,-Ft-ba.
  És sokszor a fellépő ruhákat is tudja sponzorálni az iskola