Tanító történetek

A mese a legjobb érzelmiintelligencia-fejlesztő módszer, azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban, sokkal könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel, érzelmileg stabilabbak, jobb a problémamegoldó képességük. A mese a tudattalan nyelvén szól, így megérintheti azokat a félelmeket és negatív érzéseket, melyeket közvetlenül nem merünk megfogalmazni. 

Következő összeállításunkban olyan mesekönyveket gyűjtöttünk össze, melyek speciális élethelyzetekben játszódnak, vagy éppen azokat hivatottak bemutatni a fantázia világán keresztül.

Szulyovszky Sarolta: A hálás virág

A történet Géza nagypapa kertjében játszódik, ahol egy nyári napon feltűnik egy furcsa, új virág. Nagyanyó minden nap meglátogatja a titokzatos növényt, gondosan ápolgatja. Amikor eljön az ősz, nagy viharokkal, a virág tűri a vad szeleket, továbbra is ott áll a helyén. Eljön a tél is, lehullott az első hó, de a virág még mindig rendíthetetlenül a helyén áll. Ám egy nap nagyanyó nem látogatta meg a virágot…

A könyv témája az elmúlás és a körforgás, finoman sejtetve csak, mi történik, ám a mesét hallgató gyerek így is érteni fogja. Nincs a történetben viszolygás, félelem, csak elfogadás és némi szomorúság, valamint egy ígéret: az élet mindig megy tovább.

Ajánlott: 6-9 éveseknek

[note note_color=”#ffed66″]

“Ezt a könyvet bátran föl lehet olvasni annak a kisgyereknek, aki a nagyszülőt gyászolja, mert letisztáz, egyszerűsít, nem viszi naturalista szintre a halált. (…) Átsegít, utat mutat a természet rendje által” – írják ezen a könyves blogon. [/note]

Fiore_02

———————————————————————————————————————–

Ijjas Tamás: Bőröndapu

Verseskötet közel negyven verssel, egy-egy érzésről, álomról, emlékről, a spenótról és az oviról, szinte mindenről, ami fontos az életben. A mély és komoly gondolattöredékek remek kiindulópontot nyújtanak merengéshez, gondolkodáshoz, beszélgetéshez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A lazán összefüggő szabad versek mögött kirajzolódik egy család élete. Egy kisfiú, egy kislány, anyu, a távol levő apu, a nagymama és a nagypapa. Lassan kibomlik egy történet, megismerjük a szereplőit. Ezenkívül a halál és a szerelem, különböző társadalmi problémák, valamint a mélylélektan tárgykörébe tartozó érzések is helyet kapnak.

Bőrőndapu

———————————————————————————————————————–

Artúr tizenkétszer – A titokzatos öröknaptár

A könyv nem kifejezetten a válást hivatott feldolgozni, de a tizenkét rövid történet főhőse egy olyan kisfiú, akinek szülei elváltak, őt pedig az apuka neveli. A mesének köszönhetően a gyerkőcök találkozhatnak egy olyan történettel, amiben megjelenik – a mai világban sajnos egyre gyakoribbá váló – élethelyzet.

A könyv illusztrációját egyébként a pécsi Steiner Lídia készítette.

A mesekönyv augusztus 15-én jelenik meg. 

———————————————————————————————————————–

Ungvári Bélyácz Betti: Égből pottyant boldogság

A pécsi szerző kicsi gyerekeknek szóló kedves befogadó meséje egy gerlepárról szól, akik fészkébe belepottyan egy rigótojás. A tojásból kibújó fióka, Pelyheske új otthonra lel náluk.

A könyv segítséget nyújt a szülőknek abban, hogyan mesélhetnek gyermeküknek a különleges „hazaérkezésről”, hogy ismerkedhetnek meg az egészen kicsik az örökbefogadás témájával. Ebben a mesében egy egyszerű kis történeten keresztül találkozik az apró hallgatóság a magányos, fióka után vágyakozó gerlepár és a fiókájáról lemondani kénytelen Rigómama sorsának összekapcsolódásával.

A mesében együtt van jelen Rigómama „tragédiája” és a gerlepár boldogsága, ami azonos tőről fakad és éppen ez az, amitől a történet végén úgy érezheti az olvasó, hogy rendjén van ez így.

Ajánlott: egészen kis kortól 

[note note_color=”#bee283″]

“A szülő sokszor tanácstalan, hogyan magyarázzon meg egy ilyen bonyolult és különleges helyzetet, ám a mese öntudatlanul nevel és magyaráz, s elülteti a gyerek tudatában, hogy az is rendjén van, ha egy kisgyerek nem a szokott módon talál szüleire.” – írják ezen a weboldalon. [/note]

könyvek

———————————————————————————————————————–

Claire Loup: Amikor életemben először

Az érettségit követő nyár eseményei alkalmat szolgáltatnak Julie-nek arra, hogy számba vegye az elmúlt néhány év meghatározó élményeit, azokat, amikor életében először tett valamit, vagy esett át valamin. Ezen nevezetes és emlékezetes első alkalmak között egyaránt van kellemes és kellemetlen, felemelő és lehangoló, kacagtató és siralmas.

A fiatal francia írónő első regényében a tinik magukra ismerhetnek a főhősnő hol csípős iróniával, hol fergeteges humorral elénk tárt csetlés-botlásaiban, amelyek a nővé válás óhatatlan velejárói mindannyiunk életében.

[note note_color=”#96f2df”]

“Szívesen a kezébe adnám minden tini lánynak a könyvet, ha kiolvasták, az anyukák következzenek, jól fognak mulatni rajta.” – ezen a blogon.[/note]

Ajánlott 14 éves kortól