Tanulj önvédelmet!

Hogy mire jó a Kung-Fu? Javítja az állóképességet, kellőképpen megmozgat és ami a legfontosabb: önvédelmi ismereteket ad. Manapság nem árt, ha az ember lánya képest kivédeni egy esetleges támadást. Bekukkantottunk Szabó Edina III. mesterfokozatú oktató órájára, és bezsebeltünk néhány önvédelmi tippet.

hirdetés

Érdemes megtanulni pár alapfogást

A Wing Tsun Kung-Fu jellemzője, hogy önvédelmi helyzetben a gyengepontokat kell támadni. Ez azt jelenti, hogy lényegében bárki képes lehet legalább alapszinten elsajátítani olyan mozdulatokat, amelyekkel kivédhet egy támadást: gyerekek, nők, férfiak egyaránt. Edina hozzátette, hogy szükség van egy bizonyos szintű fizikumra is, de ezt viszonylag könnyű elérni, főleg, ha valaki meglátogat egy-két Kung-Fu órát vagy valamilyen egyéb sportot űz.

Alapvetően ebben a küzdősportban nem erőből, hanem ésszel kell védekezni és támadni, vagyis nem feltétlenül a legnagyobb bicepszű személy minősül a legerősebbnek.

Az edzésekre kicsik és nagyok, férfiak és nők egyaránt járnak

Az edzésen – a fentieket alátámasztva – vegyes korosztályú, nemű, testalkatú és fizikumú emberek vettek részt az egészen kicsiktől a haladókig. (A gyerekek külön csoportban edzettek.) Jelen sorok írója is belekóstolt a harcművészetbe, persze csak a minimális szint minimumán, de elmondhatom: valóban könnyű elsajátítani az alapfogásokat, csak gyakorlás kérdése a dolog, különösebb tehetséget vagy fizikumot nem igényel.

Kinek ajánlott?

Tulajdonképpen bárki belekóstolhat ebbe a mozgásformába, aki úgy gondolja, szívesen megismerkedne egy olyan harcművészettel, amely megtanít egymás tiszteletére, remekül megmozgat és nem utolsó sorban még bátorságérzetet is ad a veszélyes szituációkban. Edina hangsúlyozta, hogy ebben a harcművészetben nem a versengés, az előre jutás a lényeg, hanem a test és a szellem épülése, a mozgás öröme és az önbizalom növelése. Kicsik és nagyok egyaránt jelentkezhetnek, a jelenlegi közös edzések helyett hamarosan külön időpontot kapnak a gyerekek.

Edina egy önvédelmi mozdulatot mutat be

Hogy is néz ki egy óra?

Szabó Edina edzései jelenleg Kertvárosban, az ANK Művelődési Központ tornatermében zajlanak. Az órákat meghajlással kezdik: megadják a tiszteletet a falra kiakasztott Kung-Fu mesterek képmásának, valamint egymásnak. Ezután bemelegítő jellegű feladatokat végeznek, amelyek az alapvető kéz- és lábmozdulatokból állnak. Fontos megjegyezni, hogy a szó klasszikus értelmében vett bemelegítés nem része az óráknak, hiszen egy valós szituációban sem kérhetünk pár percet a támadónktól, amíg megmozgatjuk tagjainkat. Az óra további részében páros gyakorlatok folynak, köztük konkrét támadási helyzeteket is gyakorolnak a résztvevők. Az edzés erősítő gyakorlatokkal zárul.

Összehozza az embereket

Edina elmesélte, hogy tanítványai közül sokan már évek óta járnak hozzá, így igazi csapatként tudnak működni: közös programokat szerveznek, tartják a kapcsolatot az edzésen kívül is. Ebben a harcművészetben nagyon fontos a másik tisztelete, így az edzéseken résztvevők név szerint ismerik egymást és nem arctalan tömegként működnek.