Táplálkozz a kudarcokból!

Olykor bekövetkezik az, amitől a legjobban tartunk. Egy olyan kudarc, ami után azt érezzük, akkora gödörbe estünk, amiből nem lesz erőnk, lehetőségünk kimászni. Az ilyen helyzetekben hajlamosak vagyunk a legsötétebben látni mindent és elfelejtjük, hogy a fájdalmas kudarcok egyben új lehetőségeket is teremtenek.

Elemzés

Elkerülhetetlen, hogy ne próbáljunk meg utólagos elemzéssel, a tetteinket és viselkedésünket átgondolva rájönni, hogy mi okozhatta a hibát. Ez azonban egy rendkívül hasznos cselekedet, hiszen az önismeret a kulcs a fejlődéshez, legyen szó a magánéletünkről, vagy a munkánkról. Ha megtaláljuk, mi vezetett a kudarcig, megtanulhatjuk máshoz kezelni az ilyen helyzeteket a jövőben.

kudarc

Tanulási folyamat

A bukás mindig remek lehetőség arra, hogy fejlődjünk, még akkor is, ha az élet fájdalmak árán kényszerít rá minket. Akár pszichésen, akár a gyakorlatban pozitívan kamatoztathatjuk a történteket. Sőt, munkahelyi kudarcok esetén az sem ritka, hogy az eddigi vágyainkat, amik megvalósításához mindig féltünk megtenni az első lépést, most megpróbáljuk valóra váltani. Új területeket kipróbálva pályát módosítunk, vagy a kiszolgáltatottság érzésétől hajtva beiratkozunk egy tanfolyamra, esetleg visszaülünk az iskolapadba, ezzel szélesítve lehetőségeinket a későbbiekben.

Új lehetőségek várnak ránk

Bár egy szakítás, válás, kirúgás, vagy más komoly kudarc esetén nehezen hisszük el, hogy ezek a megrázó események új színben engedik láttatni a világot, ez mégis így van. Kell ugyan egy kis idő, és néha az sem árt, ha mantrázzunk magunkban ezt az opciót, de aztán hirtelen mégis belátjuk, hogy van benne igazság. Az örök pesszimisták pedig nyugodtan kiindulhatnak abból is, hogy mélypontot elérve nincs miért tovább várni, itt az ideje továbblépni és új nézőpontokat keresni.

kudarc_2

Szakorvosi segítség

Fontos tudatosítani magunkban, hogy sosem késő és nem szégyen szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, egyedül nem vagyunk képesek túljutni a kudarcon. Nem egyszerű egyedül feldolgozni azt, ha elbukunk. Ugyan az idő és a baráti támasz mindig nagy segítség, sajnos azonban ez nem mindig elég.

Hirdetés