Tavaszi fáradtság: tehetünk ellene!

A télnek vége, a nap egyre többet süt, mi mégis alig várjuk, hogy a kinti nagy séták helyett a kanapén eldőlve pihenhessünk. Napsütés ide, vagy oda, a tavaszi fáradtság észrevétlenül telepszik rá a mindennapjainkra, de ha tudatosan próbáljuk meg kezelni, gyorsabban átvészelhetjük ezt a nem kívánt időszakot. Mrekváné dr. Burián Zsófia pécsi orvos segítségével megtudhatjuk, mit kell ehhez tennünk.

– A tavaszi fáradtság valójában bármikor ránk törhetne, azonban a téli hónapokat követően tömeges megjelenése tapasztalható, mivel ilyenkor szinte valamennyi ember hasonló életmódot folytat – emelte ki válaszában a doktornő.

A kimerültség és folyamatos bágyadtság miatt leginkább vízszintesbe helyezkedve érezzük jól magunkat. Könnyen elfáradunk, a hosszú éjszakai alvás ellenére folyamatosan kínoz minket az álmosság. A rossz hír az, hogy ez az állapot nem kerülhető el, azonban gondos előkészületekkel segíthetünk a szervezetünknek, hogy gyorsabban leküzdje a tavaszi fáradtságot.

alvás

– Elsősorban a hideg hónapok alatt kialakuló téli életmód hozadéka a tavaszi fáradtság. Ebben az időszakban megváltozik az étkezésünk. Táplálóbb, zsírosabb ételeket fogyasztunk, miközben kevesebb friss zöldséget juttatunk be a szervezetbe, így fokozatosan egy komplex vitaminhiány alakul ki, mely során főként a D-vitamin és a C-vitamin hiánya emelhető ki – mondja a doktornő.

Emellett mind az étvágyunkra, mind a hangulatunkra erőteljesen kihat, hogy a napsütéses órák száma nagyon lecsökken télen, miközben kevesebb D-vitaminhoz juthat a szervezetünk.  A szakértő szerint tehát nagyon fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a vitaminpótlásról. Ha télen ezt nem tettük meg, tavasszal mindenképpen fordítsunk rá nagyobb figyelmet.

Friss gyümölcs - ennél nincs egészségesebb

A mozgásszegény életmód szintén hozzájárul ehhez a folyamathoz. A pécsi orvos szerint nagyon fontos, hogy a hideg ellenére is szüksége van a szervezetünknek, hogy a szabadban legyen.

Azok számára, akik bezárkózva vészelték át a telet, és még most is szenvednek a tavaszi fáradtság tüneteitől, tudatosan kell lépéseket tenniük azért, hogy újra formába hozzák magukat.

– Figyeljünk az étkezésre, együnk minél több friss zöldséget, a fáradtság ellenére is töltsünk hosszú órákat a szabadban, hagyjuk, hogy a szervezet természetesen töltődhessen D-vitaminnal, és kezdjünk el mozogni – hívja fel rá a figyelmet a doktornő.

Az év végén, a hideg hónapok beköszöntével pedig igyekezzünk majd tudatosan ránevelni magunkat egy egészségesebb életforma folytatására, amibe a mozgás mellett a vitaminban gazdag étkezés is beletartozik.

Hirdetés